Een bewezen effectief cv met voorbeelden die echt werken (update 2018)

cv

Een eerste indruk kun je maar één keer maken. En je curriculum vitae (cv) is met afstand het belangrijkste document om te worden uitgenodigd bij het bedrijf of instelling dat jij op het oog hebt. 

Curriculum vitae betekent levensloop, het is een document waarin iemand een samenvatting van zijn leven geeft met een focus op behaalde diploma’s en werkervaring.

Wat je moet weten voordat je begint met solliciteren

Wat nog steeds niet bij iedereen bekend is:
Recruiters zijn met name geïnteresseerd in je cv!

Vaak besteden werkzoekenden teveel tijd in het maken van de sollicitatiebrief. En dat terwijl sollicitatiebrieven in 80% van de gevallen niet eens worden gelezen door de recruiter.

Bedenk voor jezelf daarom het volgende:

  • Hoeveel tijd besteed je per sollicitatie aan je sollicitatiebrief?
  • Hoeveel tijd besteed je per sollicitatie aan je cv?

Conclusie: de eerste stap om vaker uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek is door te zorgen voor een aantrekkelijk cv.

Zorg dus dat je op een positieve, feitelijke manier een goed leesbare en kloppende opsomming maakt van je kennis en kunde.

Verreweg de meeste recruiters vinden het cv belangrijker dan de sollicitatiebrief

Hoe je dat moet doen, verschilt per bedrijf, per vacature en per vakgebied.

Geen creatieve hoogstandjes als je accountant bent en geen saaie opsomming als je in de creatieve sector zit.

Ken de regels van jouw markt en excelleer daarin.

Maak een cv op maat voor iedere nieuwe vacature waar je op solliciteert.

Bekijk hier een goed voorbeeld van een cv.

En als je eenvoudig een professioneel ogende cv wilt maken, zou je even hier moeten kijken.

Indien het alweer een tijdje geleden is dat je curriculum vitae is bijgewerkt, kan het lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. Er is namelijk ondertussen het een en ander veranderd in de wereld van solliciteren. Volg deze 7 stappen om je cv af te stoffen en klaar te maken voor de 21e eeuw.

Je cv vertelt wie je bent en wat je kunt.

Alle relevante werkervaringen, opleidingen, vaardigheden en kwaliteiten moeten in je cv naar voren komen. De werkgever moet aan de hand van je cv een goed beeld krijgen van je vaardigheden, je werkniveau, je kennis en werkervaring.

In je cv leg je de nadruk op de elementen die voor de functie van belang zijn. Bovendien zorg je ervoor dat je jezelf verkoopt in je cv. Dat doe je door je sterke punten naar voren te brengen en je zwakke punten niet of zo onopvallend mogelijk op te nemen.

De uitdaging is het bovenstaande kort, bondig en overzichtelijk te doen.

En onthoud:

Als je cv niet voldoet aan de gestelde eisen, wordt je sollicitatiebrief vaak niet eens meer gelezen.

Vermijd daarom deze 10 fouten op je cv.

De inhoud en opbouw van je cv

Wat ga je precies in je cv zetten? Hoe ga je het cv opbouwen?

Gebruik niet voor iedere vacature hetzelfde cv, maar pas je cv aan op basis van wat er gevraagd wordt in de vacature.

Maak daarom in eerste instantie een basis cv.

In dit basis cv som je alles op wat je ooit hebt gedaan en wat je competenties zijn.

Vanuit hier ga je het cv laten aansluiten op de vacature waarop je solliciteert. Dit doe je door het cv specifiek te maken. Als je bijvoorbeeld solliciteert op een sales functie ga je alle sales ervaring in je basis cv benadrukken. Zaken die niet relevant zijn voor de functie kun je weglaten.

Een recruiter heeft het druk en wil eenvoudig bediend worden. Maak je cv daarom niet langer dan twee pagina’s. De hoofdonderdelen van een goed cv bestaan uit onderstaande punten die in omgekeerde chronologische volgorde staan vermeld. Dit houdt in dat je laatst genoten opleiding, baan etc als eerste wordt genoemd.

Personalia

Je begint je cv met je persoonlijke gegevens: naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum. Ook kun je hier aangeven of je in het bezit bent van een rijbewijs. Bekijk hier handige tips voor persoonsgegevens op je cv.

Over het plaatsen van een pasfoto denken veel professionals anders. Lees hier de voor- en nadelen van het plaatsen van een foto op je cv.

Plaats tevens een link naar je LinkedIn profiel. Dit wordt steeds belangrijker voor recruiters. Lees meer over solliciteren via LinkedIn.

Profiel

Optioneel: In 2 of 3 zinnen net onder de persoonlijke gegevens omschrijf je waar je goed in bent, wat je wilt leren en waarom je bij dit bedrijf wilt werken. De meeste recruiters en loopbaanprofessionals vindt de profielschets een zeer waardevolle toevoeging voor het cv.

De profielschets is een ideaal middel om je personal brand stevig neer te zetten. Het geeft je namelijk de kans om wat meer te vertellen over je persoonlijkheid, waar je goed in bent en wat je ambities zijn.

Voorbeeld van een goede profielschets:

Mijn collega’s kennen me als een creatief en enthousiast persoon met een praktische aanpak. Ik probeer altijd de mensen om me heen te motiveren met mijn positieve instelling. Na enige tijd in de thuishulp te hebben gewerkt, begon ik toch weer heimwee te krijgen naar de marketingwereld. Hoewel ik de thuishulp erg leuk vind, heb ik het gevoel dat ik in deze branche mijn talenten niet optimaal kan benutten. Zo krijg ik bijvoorbeeld ontzettend veel energie van het ontwikkelen en opzetten van marketingcampagnes en vind ik veel voldoening in het plannen en organiseren.

Opleidingen

Noem alleen je meest recente opleidingen die voor de nieuwe functie relevant zijn. Een complete lijst met de vakken van je havo-diploma hoef je niet te vermelden, als je vervolgens vwo bent gaan doen.

Werkervaring

Begin met de meest recente banen of functies. Noem de functienaam, het gebruik van de officiële naam kan misleidend of niet duidelijk zijn. Omschrijf je rol en je verantwoordelijkheden nauwkeurig. Alleen de vermelding “accountmanager” of een taak als “relatiebeheer” zegt weinig. Het is veel sterker om kort in te gaan op je behaalde successen.

Wat was nu precies jouw bijdrage? Vermeld targets en eventuele behaalde doelen. Dit zegt iets over je zelfvertrouwen en maakt tegelijkertijd duidelijk wat je precies hebt gedaan. Probeer je woorden slim te kiezen zodat je tekst beknopt en toch informatief is. Vergeet niet om in deze sectie eventueel vrijwilligerswerk te plaatsen.

Gat in je cv

Bij een sollicitatie haal je natuurlijk alles uit de kast om de recruiter ervan te overtuigen dat jij de meest geschikte kandidaat bent voor de openstaande vacature. Maar stel nu dat je een tijdje niet hebt gewerkt en daardoor te maken hebt met een gat in je cv. Zolang je eerlijk bent hoeft zo’n gat geen belemmering te zijn bij een sollicitatie.

Bekijk wat je moet doen als je een gat hebt in je cv.

Overige vaardigheden

Vermeld talenkennis, computerkennis, cursussen en publicaties. Begin ook hier bij de laatst gevolgde cursus. Geef duidelijk aan hoe bekwaam je bent in de opgesomde vaardigheden.

Lees meer over welke technische vaardigheden je op je cv kunt vermelden.

Interesses en aanvullende informatie

Het noemen van persoonlijke interesses kan heel nuttig zijn. Zo krijgt de recruiter een idee van jouw niet-professionele interesses. Uit het voorzitterschap van de plaatselijke voetbalclub kunnen bijvoorbeeld je leidinggevende kwaliteiten en organisatievermogen worden afgelezen. Daarnaast heb je kans dat het sneller kan ‘klikken’ met de recruiter als bepaalde hobbies of interesses overeenkomen.

Je cv kan er dan inhoudelijk als volgt uitzien:

Curriculum vitae Bart van Willen

Persoonsgegevens

Naam: Van Willen
Voornaam: Bart
Adres: Weimarstraat 288
2562 HS Den Haag
Telefoon: +31(0)6 1111 1111
E-mail: bartvanwillen@hotmail.com
Nationaliteit: Nederlandse
Geboortedatum: 10 juni 1982

Mijn collega’s kennen me als een creatief en enthousiast persoon met een praktische aanpak. Ik probeer altijd de mensen om me heen te motiveren met mijn positieve instelling. Na mijn studie Technische Bedrijfskunde zou ik me graag breder willen ontwikkelen binnen een internationale organisatie. Zo krijg ik enorm veel energie van het structureren van grote complexe projecten. 

Opleidingen

Sep 2003- dec 2008 Technische Bedrijfskunde, Technische Universiteit Delft
Afstudeerrichting: ... (Prof. Ir. J.J. Vampersky)

Projecten Afstudeerproject: ...
Andere noemenswaardige projecten: ...

Master Marketing, Merk en Productstrategie, Cognitief Ergonomische Aspecten van User Interfaces, Vormstudie, Vormgevingsmethodieken, Presentatietechnieken, Technische Product Informatie, Vormgevingstheorie en Methodologie, Konstruktieleer, Telematica, Eindige Elementen Methode, Complexe Geometrische Vormen, Toepassing CAD, System Engineering van Draadloze Netwerken, Anthropometric Design Assessment Program System, Italiaans de Delftse Methode

Bachelor Propedeuse: Cum Laude

Sep 1994- mei 2000 Gymnasium, Jacob Roeland lyceum, Utrecht
Vakkenpakket: Ne (6), En (7), Wb (8), Na (8), Sk (8), Et (8), Du (6), La(7)
Werkervaring

Dec 2006- dec 2007 Philips, Eindhoven
Afstudeerproject. Zie opleidingen

Jan 2006- apr 2006 Harisson Pty Ltd, Sydney, Australië
Internationale stage bij een bureau. Resultaat: studie naar de invloed van de overheid op de winstgevenheid van startende ondernemingen.

Na afloop 4 maanden rondgereisd aan de oostkust van Australië;

Voornaamste bijbaan naast studie:

Jan 2003- mei 2002 Wittenburg Exact, Rotterdam en Den haag
Bijles gegeven aan studenten en eindexamen kandidaten van VWO/ HAVO in voornamelijk exacte vakken
Cursussen/ vaardigheden/ talenkennis

Cursussen

Jan 2008- jun 2008 Rondreis USA
Apr 2007 ‘Finance for non-financials’, cursus financiële bedrijfskunde 3 dagen, Utrecht
Jan 2006 Cursus Access en Excel (e-learning)
Apr 2005/ jun 2002 Stichting Projecthulp Suriname/ Stichting Smile
Verantwoordelijk voor grafische vormgeving (logo, folders en briefpapier)
Mrt 2006 Workshops Procter&Gamble, KPN en TPG

Computervaardigheden

Office MS-Office: Excel (vergevorderd), Access, Word, PowerPoint;
Overig SPSS, Cognos Powerplay, Simar, ASQ

Talenkennis

Nederlands Moedertaal
Engels Vloeiend, zowel woord als geschrift
Duits Redelijk, zowel woord als geschrift
Frans Basis, zowel woord als geschrift
Overige activiteiten en interesses

Overige activiteiten en interesses

Hardlopen, squashen, voetballen, ski/ snowboard, scuba duiken, website bouwen/ multimedia toepassingen, koken, reizen

Lees meer over de inhoud en opbouw van je cv.

De opmaak of layout van je cv

De layout van je cv is erg belangrijk omdat de recruiter hieraan kan zien hoe netjes en secuur je werkt. Daarnaast helpt een net opgemaakt cv de recruiter bij het scannen van het document. Houd voor de layout van je cv de volgende punten in gedachten.

  • Maak gebruik van duidelijke titels en subtitels op je cv. Dit zorgt ervoor dat het cv gemakkelijk scanbaar is voor de recruiter. Daarnaast oogt het netjes en verzorgd.
  • Zorg voor een eenvoudige layout met ruime marges en witruimte. Kies een alledaags lettertype zoals Arial, Verdana of Calibri 12pt en ga niet experimenteren met aparte of creatieve lettertypes.
  • Zorg ervoor dat het cv niet langer is dan 2 A4-tjes.

Let op het volgende als je het cv gaat printen op papier:

  • Gebruik standaard wit A4 papier
  • Zorg er daarnaast voor dat je cv geen kreukels of vlekken bevat

Lees meer over de opmaak (layout) van je cv.

Wil je eenvoudig en snel een professioneel ogend cv maken? En dat helemaal gratis? Kijk dan even hier.

Zorg dat je cv wordt gevonden

En vergeet niet om je cv toegankelijk te maken op de verschillende vacaturebanken en LinkedIn. Zorg in ieder geval dat je cv te vinden is op de grootste vacaturebanken van Nederland:

En onthoud:

Maximaliseer je kansen: als je niet aanwezig bent, kun je ook niet gevonden worden.

Cv voorbeelden

Ben je op zoek naar goede voorbeeld cv’s? Gratis professionele templates.

Engels cv

Wil je een cv in het Engels gaan maken en ben je op zoek naar de beste tips? Kijk dan naar deze professionele Engelse cv voorbeelden.

Ook interessant

Wil je eenvoudig en snel een professioneel ogend cv maken? En dat helemaal gratis? Kijk dan even hier.

Cv sjablonen en voorbeelden

Een Engels cv inclusief voorbeeld

10 Tips voor een ultiem cv

7 zaken die je nooit op je cv moet plaatsen

Professioneel CV nodig?

Maak een onweerstaanbaar CV in 3 simpele stappen!

Gratis CV templates >