De perfecte sollicitatiebrief (met de beste voorbeelden)

sollicitatiebrief

Je sollicitatiebrief, ook wel motivatiebrief of begeleidende brief genoemd, kan het verschil maken tussen een voet tussen de deur bij je nieuwe werkgever of de deur voor je neus dichtgegooid krijgen.

Het curriculum vitae (cv) blijft verreweg het belangrijkste document tijdens je sollicitatie, maar een goede brief kan een recruiter net even doen gaan twijfelen.

Wat zou jij doen als je 5 vrijwel identieke cv’s voor je neus hebt liggen, maar er springt 1 sollicitatiebrief tussenuit?

1 van de 5 brieven is origineler, relevanter of persoonlijker.

Natuurlijk, op dat moment heb je een streepje voor en maak je meer kans om te worden uitgenodigd.

Om te komen tot de brief die er tussenuit springt, speelt je voorbereiding een cruciale rol.

Je zult moeten gaan bellen met de recruiter of contactpersoon in de vacature.

Persoonlijk contact

Mensen vertrouwen andere mensen meer naarmate ze elkaar vaker hebben gezien of gesproken.

Ga maar na bij jezelf.

De eerste keer dat je iemand ontmoet, voelt het vaak nog een beetje ongemakkelijk.

De eerste paar minuten is het altijd een beetje aftasten. Dit gevoel wordt steeds minder naarmate je elkaar beter leert kennen.

En dit principe zul je moeten toepassen in je sollicitatie op ieder mogelijk moment.

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Chicago blijkt dat recruiters sollicitanten als intelligenter bestempelen als ze hun stem horen of hebben gehoord.

Met andere woorden: bellen loont!

Als je hebt gebeld, sta je er al 90% beter voor dan je concurrenten, want nog steeds durven maar heel weinig mensen te bellen. Omdat ze het eng vinden. Of omdat ze bang zijn om fouten te maken.

Maar jij weet wel beter, want jij hebt je goed voorbereid op het telefoongesprek en weet precies wat je moet vragen en hoe je je moet gedragen.

Het ultieme stappenplan

Als je eenmaal het eerste contact hebt gelegd, kun je beginnen met het schrijven van je sollicitatiebrief.

Volgens Wikipedia is de sollicitatiebrief een brief die iemand schrijft om in aanmerking te willen komen voor een bepaalde functie bij een bedrijf of instantie. Meestal wordt er een cv meegestuurd.

Dat lijkt heel simpel, maar het schrijven van een goede sollicitatiebrief vergt veel tijd.

Belangrijk zijn de volgende 4 stappen:

 1. Een gedegen voorbereiding
 2. De structuur en inhoud van je sollicitatiebrief
 3. De opmaak van je sollicitatiebrief
 4. Een goede opvolging

Bovenstaande onderwerpen zullen hieronder worden behandeld met goede voorbeelden van een sollicitatiebrief (die echt werken). Daarnaast hebben we de belangrijkste tips opgesomd om te komen tot een ultieme sollicitatiebrief die je kansen op die gewilde uitnodiging maximaliseert.

Stap 1. Een goede sollicitatiebrief begint met een goede voorbereiding

Het eerste wat je gaat doen is dus contact opnemen met de recruiter.

Je gaat hem of haar bellen.

Een goede voorbereiding is essentieel voor zo’n telefoongesprek.

Start met het grondig analyseren en onderzoeken van

 • het bedrijf of instelling
 • de persoon die je gaat spreken
 • de specifieke vacature die je op het oog hebt

Dit gaat je helpen om een goed gesprek te voeren en uiteindelijk een aansprekende sollicitatiebrief te schrijven die aansluit bij de werkgever en de desbetreffende functie.

Indien je een open sollicitatiebrief gaat schrijven zul je meer nadruk moeten leggen op de eerste 2 punten en zul je zelf moeten gaan bedenken wat voor functie je graag wilt vervullen.

Hoe ga je essentiële informatie inwinnen over de functie en de organisatie?

Dit zijn de belangrijkste manieren:

 • Lees publicaties en jaarverslagen van en over de organisatie
 • Bezoek de corporate website van de organisatie. Bekijk hoe je het beste Google inzet voor je sollicitatiebrief.
 • Zet Google Alerts aan met de organisatienaam als zoekwoord. Via Google Alerts wordt je automatisch op de hoogte gehouden van het laatste nieuws van het bedrijf. Dit kun je gebruiken in je brief (en later bij je sollicitatiegesprek).
 • Bel vrienden en kennissen en vraag of ze mensen kennen die bij je toekomstige werkgever werken
 • Probeer op andere manieren in contact te komen met huidige werknemers om erachter te komen wat de organisatie belangrijk vindt bij het aannemen van nieuwe mensen

Waarom is bellen nog meer zo belangrijk?

Een belangrijk voordeel is dat je de naam van de recruiter te pakken hebt. Let wel, de naam van de persoon die je gaat spreken tijdens het sollicitatiegesprek. En hier kun je de brief perfect mee starten.

Kijk eens naar het volgende voorbeeld van een sollicitatiebrief. Een recruiter die zijn eigen naam een paar keer voorbij ziet komen is veel sneller geneigd om desbetreffende brief wat nauwkeuriger te lezen.

En als je een goed telefoongesprek hebt gehad, dan weet hij misschien nog wel wie jij bent.

sollicitatiebrief voorbeeld
sollicitatiebrief voorbeeld

Bekijk als laatste heel goed de vacaturetekst. Naar wie zijn ze op zoek? Hoe kun jij voldoen aan de eisen? Wees niet bang dat je moet voldoen aan alle gestelde voorwaarden. Het is met name van belang dat je voldoet aan de belangrijkste punten. Het is vaak niet erg als je je nog moet ontwikkelen op bepaalde vlakken. Wees hier gewoon eerlijk over.

Lees hier meer over een goede voorbereiding op je sollicitatiebrief.

Stap 2. De structuur en inhoud van je sollicitatiebrief

OK, de voorbereiding is gedaan. Je kunt nu beginnen met het schrijven van de brief zelf.

Houd de volgende indeling en opbouw aan:

sollicitatiebrief openingszin
Indien je de naam van de recruiter achterhaalt hebt, is het slim om deze te gebruiken in je openingszin. Laat weten dat je elkaar al eerder hebt gesproken.
 • Je motivatie voor de functie. Schrijf niet alleen dat de functie of organisatie jou aantrekt maar leg ook duidelijk uit waarom. Aantonen van je motivatie is een van de belangrijkste redenen om uitgenodigd te worden.
 • Onderbouwing van je geschiktheid. Waarom moeten ze jou uitnodigen op gesprek? Wat maakt jou uniek? Denk aan relevante werkervaring, vaardigheden en eigenschappen. Wees enthousiast, zelfbewust, niet te bescheiden en formuleer je brief altijd positief.
 • Afsluiting van de brief. De laatste alinea kun je gebruiken als formele afsluiting van de brief. Je kunt de brief in één zin samenvatten en toespelen op een persoonlijk gesprek. Bijvoorbeeld “Graag kom ik in een persoonlijk gesprek mijn motivatie toelichten”. Je kunt afsluiten met “Met vriendelijke groet”.

En voorkom veelgemaakte fouten. Laat je brief altijd nog even lezen door een ander. Je partner, familie, vriend of je moeder.

En het is altijd leerzaam om feedback te ontvangen!

Spelfouten zijn dodelijk. Gebruik altijd even een online spellingschecker, print de brief uit en lees ‘m op je gemak even na.

Lees hier meer over de inhoud en opbouw van je sollicitatiebrief.

Daarnaast is het prettig om inspiratie te krijgen van goede voorbeeldbrieven. Neem ze niet klakkeloos over, maar het is altijd handig om ideeën op te doen.

Stap 3. De opmaak van je sollicitatiebrief

De opmaak van je brief wordt vaak over het hoofd gezien maar is van essentieel belang.

De manier waarop je de sollicitatiebrief opmaakt is heel erg belangrijk. Het laat zien dat je oog hebt voor detail en iets op een duidelijke en nette manier kunt presenteren.

Je laat zien dat je tijd en energie hebt gestoken in de sollicitatie.

En dat zijn precies het soort mensen waar veel werkgevers naar op zoek zijn.

Bovendien worden brieven die netjes zijn opgemaakt sneller en beter gelezen door de recruiter.

Als je aan de veilige kant wilt blijven, kies dan voor een traditionele indeling van je brief.

 • Begin met je eigen naam, adres, postcode en woonplaats, gevolgd door de naam van het bedrijf of organisatie waar je wilt solliciteren. Vermeld duidelijk aan wie je de brief richt. Ook weer een reden om altijd eerst even te bellen naar de organisatie, zodat je weet aan wie je de brief moet richten.
 • Vermeld de plaats waar je de brief schrijft gevolgd door de datum.
 • Vermeld de omschrijving van de functie op een aparte regel. Het staat professioneel om het lettertype van deze regel 2 of 3 punten kleiner te maken. Probeer het een keer en je zult zien dat het mooi oogt.
 • Gebruik niet meer dan 3 of 4 alinea’s voor je brief. En zorg ervoor dat je voldoende witruimte gebruikt. Op deze manier is de brief gemakkelijk scanbaar voor de recruiter. Onthoud dat dit waarschijnlijk niet de enige brief is die de recruiter leest op een dag.
 • Eindig met ‘Met vriendelijke groet’ of ‘Hartelijke groet’ en je handtekening. Bij een brief die je per email wilt versturen kun je gebruik maken van een ingescande handtekening die je in het document plakt.

Als je de brief per mail stuurt, zorg er dan voor dat je een PDF maakt van je brief. Op deze manier weet je altijd dat je brief aankomt en wordt gelezen zoals jij ‘m hebt opgemaakt.

Pas op met online diensten die je beloven de perfecte sollicitatiebrief te schrijven. Bekijk dit fragment uit TV programma kassa.

Lengte sollicitatiebrief

Hoelang dient je sollicitatiebrief te zijn?

Het antwoord hierop is eenvoudig.

Niet te lang en niet te kort.

Een interessant onderzoek van het Saddleback College vroeg ondernemingen wat voor hen de ideale lengte was voor een sollicitatiebrief. Dit waren de resultaten:

 • Volledige pagina 12,6%
 • Halve pagina 43,7%
 • Geen voorkeur 19,%
 • Zo kort mogelijk 24,1%

Dus je mag zeggen dat je goed op weg bent bij een lengte van een half A4-tje met een lettergrootte van 12pt. En maak ‘m niet veel langer dan dat. Bijkomend voordeel is dat je je zult moeten focussen op het allerbelangrijkste.

Lees hier meer over de opmaak (layout) van je sollicitatiebrief.

Stap 4. De opvolging van je brief

Denk niet dat je er al bent als je de sollicitatiebrief hebt verstuurd.

Er zijn nog een aantal zaken die je moet doen om de kans op die felbegeerde uitnodiging voor het sollicitatiegesprek te ontvangen.

Blijf vooral niet afwachten.

Werkgevers houden niet van passieve werknemers.

Kom daarom in actie.

Bel na 1 week om te vragen of de brief is aangekomen. Dit kun je meteen gebruiken als openingszin.

“Ik wilde graag even informeren of mijn sollicitatie is aangekomen”.

Vraag daarna wat de recruiter van de brief vindt. Vertel nog een keer hoe graag je op gesprek wilt komen om kennis te maken. Probeer zo lang mogelijk aan de telefoon te blijven zonder vervelend te worden met als doel om een uitnodiging binnen te slepen.

Dit is een belangrijk gedeelte in het gehele proces. Probeer het vertrouwen te winnen van de recruiter. Want onthoud: hoe vaker je de recruiter hebt gesproken, hoe eerder hij of zij geneigd zal zijn om je uit te nodigen.

Lees hier meer tips over de opvolging van je sollicitatiebrief.

Voorbeeld sollicitatiebrieven

Het is altijd prettig om een aantal goede voorbeeld sollicitatiebrieven te hebben. Vanuit deze brieven kun je je eigen sollicitatiebrief maken. Bekijk onze beste gratis templates en voorbeeldbrieven.

Engelse sollicitatiebrief

Voor een goede sollicitatiebrief in het Engels gelden ongeveer dezelfde regels als voor Nederlandstalige sollicitatiebrieven. Er zijn echter belangrijke verschillen.

Ook interessant

5 Tips om je sollicitatiebrief te laten opvallen

Gratis Professioneel CV nodig?

Maak een onweerstaanbaar CV in 3 simpele stappen!

Gratis CV templates >>