Hoe moet je onderhandelen om te komen tot een goed salaris?

Werkgevers doen zelden direct hun beste salarisvoorstel en sollicitanten die onderhandelen verdienen over het algemeen veel meer dan degenen die dat niet doen.

Door goed te onderhandelen profileer je je bovendien als een sterkere kandidaat.

Een win-win situatie dus.

Maar hoe zorg je ervoor dat je ook daadwerkelijk slaagt in je onderhandelingen?

Mensen die proberen op een constructieve manier te onderhandelen over hun salaris worden positiever beoordeeld dan kandidaten die dat niet doen.

Dit komt omdat zij hun vaardigheden demonstreren die het bedrijf graag van ze wil zien.

Je kunt al beginnen met het leggen van de basis voor je salarisonderhandelingen nog vóór het eerste sollicitatiegesprek.

Bekijk onderstaande tips.

Tijdens het sollicitatiegesprek

Doe onderzoek vooraf aan het sollicitatiegesprek.

Leer wat de salarisschalen binnen het bedrijf en de bedrijfstak zijn.

Alle informatie over het bedrijf, de concurrentie en de industrie is van belang.

Bedenk dan wat je wilt in termen van salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals auto van de zaak, vakantiedagen, pensioen en de toekomstige kansen binnen het bedrijf.

Deze informatie is zeer waardevol tijdens het sollicitatiegesprek en salarisonderhandelingen.

Begin nooit te vroeg over je salaris.

De kunst is om hierover pas te beginnen als ze jou echt graag willen hebben.

Vermijd in eerste instantie het noemen van een salaris. Als er gevraagd wordt wat je wil verdienen, probeer dan altijd te zeggen dat je verwacht een marktconform salaris te krijgen.

Zorg ervoor dat de werkgever als eerste met een voorstel komt. Wat de werkgever namelijk meestal probeert te doen, is om in een vroeg stadium een getal van jou te horen te krijgen. Veel kandidaten gaan namelijk in eerste instantie te laag zitten om maar niet buitengesloten te worden. Probeer dus een specifiek salaris in deze fase van de sollicitatieprocedure te vermijden.

Op moment van aanbod

Wees de eerste.

Probeer als eerste te zijn met het noemen van een specifiek salaris voordat de werkgever dit doet.

Dit is een groot verschil met de eerdere fase van de sollicitatieprocedure.

Hiermee start je de onderhandelingen sterk.

De rest van het spel is namelijk gebaseerd op dat eerste aanbod.

Zeg niet te snel ja. De werkgever biedt vaak de baan en salaris gelijktijdig aan.
Zelfs als het aanbod bevalt, niet meteen ja zeggen.
Je moet altijd terugkomen en proberen om meer binnen te halen. Vertel ze dat je terugkomt op hun aanbod en er nog even over na wil denken.

Maak de potentiële werkgever jaloers. Als je nog andere sollicitatiegesprekken hebt, vertel hen dan over het aanbod en probeer de sollicitatieprocedure op deze manier te versnellen. Als zij namelijk horen dat je al een aanbieding hebt gekregen, wordt je nog interessanter voor ze.

Benadruk je verwachtingen. Vertel de werkgever wat je wilt van de baan, in termen van salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit is het moment om nog eens te benadrukken wat je verwacht van de baan.

Onderhandel over extra’s. Als de werkgever je niet het gewenste salaris kan bieden, kun je altijd nadenken over andere waardevolle opties die misschien niet zo veel kosten voor de werkgever, maar voor jou wel erg prettig zijn.

Kwantificeer je toegevoegde waarde. Vertel hoeveel waarde je hebt gecreëerd voor voorgaande werkgevers of hoeveel kosten je bespaard hebt. Dit kan de werkgever helpen om een goede inschatting te maken hoeveel je waard bent. En vertel ze dan specifiek hoe waardevol je denkt te gaan zijn in je nieuwe baan.

Verkort de duur om onderhandelingen weer te starten. Het is altijd slim om te vragen of er na 6 maanden opnieuw gekeken kan worden naar de hoogte van het salaris. Op deze manier hoef je niet het gebruikelijk hele jaar te wachten op een salarisverhoging.

Stappenplan voor een succesvol sollicitatiegesprek

Hoe maximaliseer je jouw kansen op die felbegeerde baan?

Volg dit stappenplan en je bent beter voorbereid dan 90% van je concurrentie!

Gratis Professioneel CV nodig?

Maak een onweerstaanbaar CV in 3 simpele stappen!

Gratis CV templates >>