Hoe schrijf je een succesvolle stagebrief? [Gratis voorbeeld]

stagebrief

Een stagebrief is eigenlijk vergelijkbaar met een gewone sollicitatiebrief of motivatiebrief.

Bekijk daarom ook even goed naar de tips voor het schrijven van een effectieve sollicitatiebrief of deze tips voor een sterke motivatiebrief.

Er zijn echter ook een aantal grote verschillen.

Dus ben je op zoek naar een stage?

Lees verder over de belangrijkste verschillen tussen een stagebrief en een sollicitatiebrief.

Daarnaast hebben we een goed voorbeeld van een stagebrief toegevoegd.

1. Motivatie

Bij een stagebrief ligt er meer nadruk op je motivatie dan bij een normale sollicitatiebrief. Omdat je minder kunt vertellen over je werkverleden zul je meer nadruk moeten leggen op waarom je de stage graag wil gaan doen.

Daarom is het belangrijk dat je veel aandacht besteedt aan je motivatie. Voor een organisatie is dit gedeelte van de stagebrief het meest interessant. Bedenk voordat je begint met je brief voor jezelf waarom je deze stage of afstudeeropdracht zo graag wilt en waarom je wilt stagelopen of afstuderen bij deze organisatie.

Probeer origineel te denken! Ga ervan uit de recruiter veel brieven krijgt met veel dezelfde motivaties. Hoe zou jij een andere insteek kunnen bedenken voor je sollicitatiebrief? Wat maakt jou uniek?

2. Interessante bijbanen en nevenfuncties

Aangezien je veel competitie zult hebben van studenten die dezelfde studie doen, zul je je op een andere manier moeten onderscheiden. Een goede manier is je focussen op nevenactiviteiten.

Probeer je bijbaan, eigen bedrijfje of specifieke hobby positief te benadrukken.

Overdrijven mag! Klop het een beetje op, hiermee kun je de aandacht trekken van de stageleider.

3. Toekomst

Bij het schrijven van een normale sollicitatiebrief voor een baan moet je je meer op je verleden richten, maar bij een sollicitatie voor een (afstudeer)stage moet je meer over je toekomst vertellen.

Vertel duidelijk waar je naar toe wilt in je professionele leven (ook al weet je dat nog niet zeker) en hoe deze stage daar in past.

Overtuig je toekomstige werkgever dat je gemotiveerd bent en bereid bent hard te werken.

Zorg dat je vol zelfvertrouwen over jezelf vertelt. Vaak is dit een onderschat onderdeel van je sollicitatie.

Voorbeeld stagebrief/ motivatiebrief stage

stagebrief voorbeeld
stagebrief voorbeeld

En hieronder is bovenstaand voorbeeld van een stagebrief of brief voor afstudeerstage in platte tekst:

Geachte [heer/ mevrouw] [achternaam],

Met deze brief wil ik mij graag aan u voorstellen als kandidaat voor de stage [omschrijving van de stageplek].

Op dit moment ben ik bezig met de studie [Naam studie en eventueel naam van de instelling] en wil graag de theorie in de praktijk gaan brengen. Door de vele projecten die ik heb uitgevoerd tijdens mijn opleiding ben ik erachter gekomen dat het vak [naam vak] mij het meest ligt en daarom lijkt deze stage voor mij ideaal. Daarnaast sluiten de werkzaamheden van [Naam bedrijf] in mijn ogen goed aan bij mijn interesses en studie.

Door mijn werkervaring als administratief medewerker bij een financiële instelling heb ik reeds bewezen dat ik zeer analytisch ben en dat ik goed kan omgaan met complexe back-end systemen. Daarnaast heb ik ook veel praktische ervaring opgedaan. Ik kan heel goed overweg met Excel en met SPSS. 

Tijdens mijn stage zou ik naast reguliere werkzaamheden ook een onderzoek of een project kunnen uitvoeren. Graag zou ik met u een afspraak willen maken voor een oriënterend gesprek over de mogelijkheden om stage te lopen binnen uw organisatie.

Met vriendelijke groet,

[Naam]

Bekijk nog meer goede voorbeelden van sollicitatiebrieven

Ook interessant voor stagezoekers

Ben jij druk bezig met het vinden van een stage?

Alles in 1 Sollicitatietool
Snel en eenvoudig CV maken, Sollicitatiebrief schrijven, Vacatures bekijken en Sollicitaties bijhouden

Lees dan snel verder:

Unieke cv templates
Binnen 15 minuten een perfect cv waarmee je positief opvalt. Voer je gegevens in, kies je template, download je cv en solliciteer op jouw droombaan.

Mooie cv template nodig?