Wat moet je aan bij een sollicitatie? Sollicitatiekleding tips

Als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek zul je je op verschillende manieren moeten voorbereiden. De verzorging van je uiterlijk is één van de aandachtspunten. Bij een goede indruk hoort dat je er onberispelijk uitziet. Niet overdone, maar wel goed verzorgd. Je kleding is daar een belangrijk onderdeel van.

Een eerste indruk kun je maar één keer maken en dat doe je al voordat er een woord gewisseld is. Als je wacht voor je sollicitatiegesprek zal je kleding het eerste zijn dat je gesprekspartner ziet als je wordt opgehaald.

De eerste vraag (‘Past deze sollicitant bij onze organisatie?’) wordt deels al door je kledingkeuze beantwoord. Goed gekleed naar een sollicitatiegesprek gaan is belangrijk om een werkgever een goede indruk te geven, maar het is ook belangrijk voor jezelf.

Als je goed gekleed bent zul je je zekerder voelen. Dat straal je ook uit en daarmee verhoog je direct je kansen.

Kleding sollicitatie vrouw

In tegenstelling tot mannen hebben vrouwen veel keuze wat betreft de kleding tijdens een sollicitatiegesprek. Sollicitatiekleding voor de vrouw is daarmee veel lastiger dan voor de mannen.

Er zijn echter wel een paar belangrijke regels waar je op moet letten. Waar moet je op letten bij het uitzoeken van je sollicitatiekleding?

Professionaliteit voorop

Vermijd alles dat afleidt van een professioneel voorkomen. Dit houdt in dat jij de nadruk legt op wat je in je mars hebt, niet op je vrouwelijkheid. Benadruk je professionele kant, niet je vrouwelijke kant.

Focussen op je vrouwelijkheid is iets dat veel vrouwen gewend zijn omdat dit in het dagelijks leven vaak loont. In het bedrijfsleven, maar vooral bij de sollicitatie, is dit meestal niet het geval. Hiervoor zijn er teveel vooroordelen over vrouwelijke medewerkers.

Vermijd korte rokjes, blouses met diepe decolleté of hoge hakken. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je op je sollicitatie moet verschijnen in een tuinbroek. Je mag best laten zien dat je een vrouw bent, maar zorg altijd voor een professionele look.

Beter te formeel

Daarnaast kun je beter altijd te formeel, dan te informeel gekleed gaan. Je wilt een baan om wie jij bent, en om wat jij kunt. Probeer er dus niet extra sexy uit te zien.

Misschien dat het bij een mannelijke interviewer zou kunnen werken, maar bij een vrouwelijke interviewer verlies je direct alle krediet. En daarnaast, je wilt toch ook niet dat er achteraf vervelende verhalen van komen?

Ondanks dat we in een tijd leven waarbij positieve discriminatie aan de orde van de dag is, gaan nog steeds een hoop klachten bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) over seksediscriminatie. Positieve discriminatie is het voortrekken van mensen met een achterstandspositie, zoals bijvoorbeeld allochtone mensen of vrouwen in topfuncties.

Accessoires bij je sollicitatie kleding

Het gebruik van accessoires kan natuurlijk perfect je outfit complimenteren. Zorg er wél voor dat deze accessoires niet storend worden. Denk hierbij aan ratelende armbanden, grote afleidende oorbellen of dito halsketting.

Tips

  • Zaken die een positieve invloed hebben
  • Pak en een nette blouse. Doe je een rok aan? Zorg dat deze lang genoeg is zodat je comfortabel kunt zitten.
  • Panty, geen blote benen.
  • Geknipte schone nagels.
  • Gematigde make-up en parfum.
  • Een aktetas of map meenemen met schrijfgerei.
  • Conservatieve schoenen of hakken (dus niet te opvallend)

Wat je maar beter niet kunt doen

Felle kleuren. Net als met je sollicitatiebrief en cv is het meestal het beste om niet te uitbundig te doen. Al te kleurrijk kan riskant zijn. Je voelt je vast niet gemakkelijk als je met je paarse jurk in een rode stoel plaats mag nemen.
Te sexy. Korte rokjes of een diep uitgesneden decolleté. Laat ook de blote buik achterwegen. Let op aftekening van je ondergoed.
Accessoires. Wees terughoudend met sieraden en luchtjes. Veel sieraden, met name die geluid maken zoals armbanden, zijn zeer storend. Geen piercings of zichtbare tatoeages.
Lichaamsverzorging. Slordig kapsel of een onfrisse geur zijn killing.
Teveel. Teveel make-up, teveel parfum (parfum kun je beter helemaal vermijden)
Schoenen. Slippers of schoenen met open tenen.

Vraag advies! Wees kritisch met advies in een (gewone) winkel, want sommige verkopers laten (helaas) hun eigen belang nogal meewegen. Raadpleeg liefst iemand in je eigen omgeving die er kijk op heeft.

Bekijk hier goede outfit ideeën voor een sollicitatiegesprek.

Gratis Professioneel CV nodig?

Maak een onweerstaanbaar CV in 3 simpele stappen!

Gratis CV templates >>