Laatst bijgewerkt op

De beste boeken voor je loopbaan in 2023

Dit zijn de beste boeken voor je loopbaan en carrière. Over solliciteren, zoeken naar werkgeluk, het maken van cv’s en het schrijven van je motivatiebrief.

boeken loopbaan

Boeken Loopbaanbegeleiding

Solliciteren naar werkgeluk – Aaltje Vincent

Waar hoop je op als je solliciteert?

  • Wat kan een baan jóú bieden?
  • En hoe vind je nou écht geluk in je nieuwe werk?

In haar nieuwe boek richt Aaltje Vincent, een van de grootste specialisten op het gebied van solliciteren, zich op het vinden van werkgeluk. Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van alle werkenden al na een jaar vertrekt bij een organisatie omdat er toch geen goede match is tussen de werknemer en de werkgever. Het is tijd dat daar verandering in komt en dat geluk centraal komt te staan in het sollicitatieproces.

In Solliciteren naar werkgeluk helpt Aaltje werkzoekenden én werknemers slim en succesvol te solliciteren naar een baan waar ze écht gelukkig van worden.

Aaltje Vincent is een toonaangevend expert in jobmarketing met ruim twintig jaar ervaring in het vakgebied. Ze deelt hierover als spreker, trainer en coach en in de landelijke pers en op radio en tv. Ze heeft al meer dan 77.000 boeken verkocht.

Bekijk het boek hier.

Succes met je carrière! – Map Oberndorff en Jolan Douwes

Met de grote schaarste op de arbeidsmarkt is het belangrijk te weten hoe je jouw plek kunt vinden. En hoe je je op die plek staande kunt houden, zeker nu het werk veel van je vraagt. Deze loopbaangids biedt je daarvoor fijne handvatten. Auteurs Jolan Douwes en Map Oberndorff, allebei journalist en loopbaancoach, beschrijven bijna zestig herkenbare dilemma’s op het gebied van solliciteren, werk en persoonlijke ontwikkeling. De hoofdstukken zijn een bewerking van hun rubrieken voor Het Financieele Dagblad en Intermediair.

Aan de hand van persoonlijke verhalen uit hun loopbaanpraktijk gaan de auteurs in op actuele onderwerpen zoals prestatiedruk, grensoverschrijdend gedrag, keuzestress, faalangst, ondernemerschap, salarisonderhandeling en profileren op LinkedIn. Daaraan voegen ze extra adviezen en inzichten toe van andere deskundigen zoals psycholoog Thijs Launspach, loonkloofexpert Sophie van Gool, emotieprofessor Ad Vingerhoets, millennialexpert Nienke Wijnants en de uitvinder van Het Kernkwadrant, Daniel Ofman.

De loopbaanvragen variëren van ‘Is het tijd voor een nieuwe stap? en ‘Hoe reageer je op een lastige baas?’ tot ‘Wat doe je met te persoonlijke sollicitatievragen?’ Die vragen zijn onderverdeeld in de categorieën: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en andere loopbaanvragen. Daarmee vormen ze een inspirerende gids voor iedereen die op zoek is naar (ander) werk of persoonlijke groei.

Map Oberndorff en Jolan Douwes zijn allebei journalist en loopbaancoach. Ze schrijven interviews en achtergrondverhalen voor Het Financieele Dagblad. Hun loopbaanrubrieken verschijnen op het carrièreplatform Intermediair. Als coach begeleiden ze mensen met vragen over solliciteren, loopbaandilemma’s en persoonlijke ontwikkeling.

Bekijk het boek hier.

Succesvol solliciteren voor introverte mensen – Eline Sluys

Introverte mensen hebben vaak een hekel aan sollicitatiegesprekken. Ze staan niet graag in de spotlights en worden zenuwachtig van het idee dat zij zichzelf moeten verkopen. Ze denken dat zij zich op een extraverte manier moeten profileren om een goede indruk te maken. Niets is minder waar. Dit boek maakt op een praktische manier duidelijk hoe deze mensen, juist met behulp van hun specifieke introverte eigenschappen, een ijzersterke indruk kunnen maken tijdens sollicitatiegesprekken.

De afkeer die je als introvert persoon voelt bij het solliciteren is begrijpelijk, maar onterecht. Als introvert persoon heb je vaak juist sterke positieve eigenschappen zoals loyaliteit, doorzettingsvermogen en een goed analytisch inzicht. Hier hechten werkgevers veel waarde aan. Dit boek laat zien hoe je als introvert persoon overtuigend zichtbaar kunt maken waar je kwaliteiten liggen. In zeven stappen leer je om je krachtig te profileren op je eigen bedachtzame, weloverwogen wijze.

Veel praktische oefeningen, boordevol tips voor de voorbereiding en het gesprek en adviezen die rekening houden met een introverte aanleg. Onmisbaar voor introverte mensen die zich sterker en zekerder willen voelen tijdens hun sollicitatiegesprekken.

Eline Sluys is docent communicatieve vaardigheden bij Hogeschool Windesheim. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk als coach en trainer. Zij helpt introverte mensen hun zichtbaarheid te vergroten op een manier die past bij hun specifieke, introverte aanleg.

Bekijk het boek hier.

Welke kleur heeft jouw parachute? – Richard Bolles

Dit is hét standaardwerk op het gebied van loopbaanplanning. Het komt als geroepen, in een tijd waarin omscholing en carrièreswitchen aan de orde van de dag zijn. De arbeidsmarkt is sterker dan ooit aan het veranderen.

Van dit meest succesvolle en complete banenboek ter wereld zijn internationaal ruim meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht. Het biedt werkzoekers, carrièreplanners en carrièreswitchers begeleiding en talloze praktische adviezen.

Deze goudenjubileumeditie is geheel geactualiseerd door Katharine Brooks en biedt de nieuwste informatie, adviezen en tips voor het zoeken naar een baan in een sterk veranderde arbeidsmarkt. Hoe maak je een effectief online cv, hoe haal je het meeste uit sociale media, hoe voer je een succesvol Skype- of Zoom-gesprek, hoe werkt (online) netwerken, hoe kun je het best onderhandelen over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden?

Richard Bolles was ruim veertig jaar toonaangevend specialist op het gebied van loopbaanontwikkeling. Hij overleed in 2017. Katharine Brooks is een gelauwerd loopbaanadviseur en -begeleider. Zij is uitvoerend directeur van het loopbaancentrum van Vanderbilt University.

Bekijk het boek hier.

Succesvol solliciteren – Anita Rasenberg

Hoe stel je een persoonlijk en effectief loopbaanplan op? Welke succesfactoren kun je benutten? Wat zijn je kernwaarden, drijfveren en talenten?

Mensen die hun eigen loopbaan managen, zijn succesvoller in hun job. Zij zorgen ervoor dat het plaatje klopt: hun loopbaan sluit aan bij wie ze zijn als mens en als professional. Maar hoe doe je dat, zelf sturing geven aan je loopbaan?

Alles begint bij een doordacht loopbaanplan waarmee je proactief te werk kunt gaan, zodat anderen jouw kwaliteiten gaan zien en je de loopbaandoelen kunt realiseren die passen bij jouw ambities en mogelijkheden. Zo ontdek je hoe je je vaardigheden benut en verder ontwikkelt, jezelf beter leert kennen, effectiever netwerkt, jezelf goed presenteert en reflecteert op je eigen functioneren.

Succesvol solliciteren loodst je aan de hand van voorbeelden, opdrachten en tips door het hele parcours. Het biedt een concreet stappenplan dat je helpt om je doelen duidelijk te stellen en te bereiken.

Anita Rasenberg voert inmiddels ruim 20 jaar succesvol werving- en selectieopdrachten uit voor functies op senior-, management-, bestuurs- en toezichtniveau in de publieke sector. Naast werving en selectie is Anita actief op het terrein van loopbaanontwikkeling en succesvol solliciteren. Zij merkt te vaak dat een goede kandidaat nog geen goede sollicitant hoeft te zijn.  Deze ervaring heeft haar doen besluiten om een boek te schrijven waarmee mensen zelf invulling kunnen geven aan hun loopbaan.

Bekijk het boek hier.

Carrièreswitchen doe je zo! – Diederik van Dorth Tot Medler

Je wilt veranderen van werk. Misschien omdat je het gevoel hebt dat je talenten niet voldoende worden benut in je huidige baan. Of omdat het werk dat je doet aan het verdwijnen is. Of misschien ben je gewoon toe aan wat nieuws. Wat de reden ook is, je wilt weten wat je mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt en hoe je een eventuele carrièreswitch kunt realiseren.

Succesvol switchen is niet makkelijk en het vereist een grondige aanpak. In dit praktische boek ga je daarom meteen aan de slag met het in kaart brengen en beschrijven van jouw toegevoegde waarde. Je leert het belang van keuzes maken en inventariseert je waarden en normen. Je krijgt uitgelegd hoe je jouw profiel kan vertalen naar mogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt. Je leert bovendien omgaan met gedachten die je kunnen belemmeren bij het zetten van de stappen die je je hebt voorgenomen.

Ten slotte krijg je veel tips over effectief online en offline netwerken en over de beste aanpak als je wilt gaan solliciteren op een vacature binnen of buiten je organisatie. Met de heldere stappen, de inzichtelijke oefeningen, de sprekende voorbeelden en de praktische tips in dit boek heb je alles in huis om ander werk te vinden dat perfect past bij wat jij te bieden hebt!

Diederik van Dorth tot Medler is zelfstandig loopbaancoach. Daarnaast is hij onder andere als parttimedocent, trainer en leerteamcoach verbonden aan de deeltijdopleiding Bedrijfskunde van de Hogeschool Utrecht.

Bekijk het boek hier.

Spring eruit met je sollicitatiebrief – Erik den Draak

Een sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden en is daarmee een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan.

Veel mensen breken zich het hoofd over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er anders en wat is hetzelfde gebleven nu brieven steeds vaker per e-mail of met een webformulier verstuurd worden?

In dit boek wordt stap voor stap beschreven hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft. Wat zijn belangrijke uitgangspunten, regels en valkuilen? Aan de hand van tien voorbeelden, die uitgebreid besproken worden, wordt uit de doeken gedaan hoe een personeelsselecteur een sollicitatiebrief leest. Het boek is daarmee het meest complete en actuele boek over het opstellen van een succesvolle sollicitatiebrief.

Erik den Draak studeerde personeelswerk en bedrijfssociologie, waarna hij als personeelsfunctionaris bij uiteenlopende bedrijven in dienst was. Tevens is hij werkzaam geweest als outplacement-, reïntegratie- en loopbaanadviseur. Via columns, twitter en de website Loopbaanadvies.net helpt hij werknemers bij de volgende stap in hun carrière.

Bekijk het boek hier.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken