Laatst bijgewerkt op

25+ Hobby’s en interesses op je cv waarmee je indruk maakt

Natuurlijk zijn je werkverleden en opleidingen op je cv het eerste waar recruiters naar kijken. Maar er zijn ook hele goede redenen om aandacht te besteden aan je hobby’s en interesses. Maar hoe doe je dat precies? Wat zijn hobby’s die werkgevers graag terug zien op een cv? En wat is nu echt belangrijk bij het noemen van hobby’s en interesses als je een cv maakt?

hobby's en interesses

Verschil hobby’s en interesses

Wat is eigenlijk het verschil tussen hobby’s en interesses?

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro
 • Hobby’s zijn activiteiten die je graag doet in je vrije tijd. Je beoefent ze voor ontspanning en plezier en je wordt er niet voor betaald.
 • Interesses zijn onderwerpen die je interessant vindt. Je vindt het bijvoorbeeld leuk om iets te leren over een bepaald onderwerp. Vaak gaan interesses gepaard met een passie.

Om het verschil duidelijk te maken:

Als voetbal je hobby is dan doe je zelf aan voetbal.

En als voetbal een interesse voor je is dan kijk je graag voetbal.

Waar plaats je hobby’s en interesses op je cv?

hobby's interesses cv

De beste plek is onderaan je cv. Of op pagina 2. Het is namelijk het minst belangrijke onderdeel op je cv. Zie het als extra informatie voor de lezer om je nog wat extra te kunnen profileren en je persoonlijkheid te laten zien.

Bekijk de nieuwste vacatures

Als je nog maar beperkt ruimte hebt op je cv, overweeg dan om het helemaal weg te laten. Zeker als het weinig toegevoegde waarde heeft.

Als je echt een hobby hebt die bijdraagt aan jouw vakgebied dan kun je overwegen om deze te noemen in je persoonlijk profiel bovenaan je cv.

Vergeet ook niet om een interessant verhaal te vertellen in je sollicitatiebrief: hiervoor kun je relevante hobby’s en interesses prima gebruiken.

Een andere veel voorkomende locatie is aan een van de zijkanten van je cv als je specifieke cv templates gebruikt die hiervoor geschikt zijn.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Hoe plaats je hobby’s en interesses op je cv?

Hobby’s en interesses kun je simpelweg opsommen in een paar bullet points. Het is verstandig om een beetje levendigheid in je hobby’s en interesses te brengen. Vermijd het noemen van een rijtje nietszeggende hobby’s.

Maak ze in ieder geval interessant voor de lezer.

Dus beter niet doen:

Hobby's en interesses
- Lezen
- Koken
- Hardlopen

Maar maak hier van:

Hobby's en interesses
- Lezen van non-fictie boeken over psychologie
- Uitgebreid koken voor familie en vrienden (liefhebber van Aziatisch eten)
- Trainen voor de halve marathon van Rotterdam

Een cv is al saai zat. Geef er een beetje jouw eigen draai aan!

25+ Voorbeelden van hobby’s en interesses op je cv

Welke hobby’s en interesses doen het goed op een cv? Wat wil de hedendaagse werkgever zien op jouw cv?

Bekijk de allerbeste voorbeelden van hobby’s en interesses die goed scoren op je cv.

Sport

Sporten scoren verreweg het allerbeste van alle hobby’s en interesses. Dat komt omdat er hele belangrijke vaardigheden en competenties worden ontwikkeld bij het beoefenen van een sport. Denk aan:

 • Vasthoudendheid
 • Winnende mentaliteit
 • Concentratie

Daarnaast betekent het doen van een sport dat jij je gezondheid belangrijk vindt. En iedereen begrijpt de link tussen sporten hard werken.

Wist je dat...
...als je binnen 4 dagen reageert op een vacature de kans maar liefst 65% groter is dat je wordt uitgenodigd?
vacatures
 1. Teamsport. Voetbal, volleybal of rugby. In een team sporten is erg waardevol voor een werkgever omdat je op de werkvloer ook altijd zult moeten samenwerken. Vandaar dat teamsporten een streepje voor hebben op individuele sporten.
 2. Zwemmen. Een krachtsport en duursport in 1. Zeker iets om te noemen op je cv als jij vaak in het bad ligt.
 3. Wintersport. Skiën of snowboarden zorgt ervoor dat je risico’s leert inschatten en je grenzen te verleggen.
 4. Yoga en mindfulness. Aandacht voor je mentale gezondheid is altijd welkom om een goede balans te hebben tussen zware inspanning op je werk en de nodige ontspanning daarna.
 5. Dansen. Fysieke fitheid en lenigheid is een mooie afwisseling met het vele zitten achter je bureau. Het vereist concentratie en vaak ook teamwork.
 6. (Kite) Surfen. Als je door weer en wind in staat bent om jezelf uit te dagen dan zegt dat iets over je persoonlijkheid en karakter.
 7. Wielrennen. Fietsen staat voor doorzettingsvermogen: zeker als je af en toe een stevige heuvel moet pakken en tegen de wind in moet trappen. Ook teamverband komt hier weer om de hoek kijken.

Muziek

Niet voor iedereen weggelegd, maar als je muziek hebt leren spelen dan zegt dat iets over jouw creativiteit en doorzettingsvermogen. Iedereen die een instrument speelt weet wat een moeite het kost om goed te leren spelen.

 1. In een band spelen. Samenwerken is essentieel bij het spelen in een bandje of een orkest. Zoals eerder genoemd wordt dit altijd gewaardeerd vanwege de analogie met de werkvloer.
 2. Liedjes schrijven of componeren. Vanaf het niets iets maken is al lastig, laat staan als je dit kunt met muziek.
 3. Zingen. Niet alleen heel moeilijk om te doen, maar ook nog eens heel erg spannend: zingen voor een publiek zegt iets over jouw vermogen om op te treden en je te presenteren aan een zaal vol toehoorders. Erg handig als je een presentatie moet houden binnen de organisatie.

Buitenactiviteiten

Buiten een activiteit ondernemen zegt iets over je karakter en je vermogen om om te gaan met natuurlijke elementen zoals bijvoorbeeld het weer. Je kunt er vaak je creativiteit in kwijt en je zult volledig je eigen weg moeten gaan wat de nodige voorbereidingen met zich meebrengt. Allemaal elementen die van pas kunnen komen in je functie.

 1. Kamperen. Deze activiteit zegt iets over je gevoel voor de natuur en het buitenleven. Zelf een tent opzetten, zelf je eten koken: allemaal zaken die iets vragen van je uithoudingsvermogen en creativiteit. Voldoende reden om dit te vermelden op je cv als je ervan houdt!
 2. Bergbeklimmen. Niet voor iedereen weggelegd vanwege het avontuurlijke karakter, maar de combinatie van sportief bezig zijn en doorzettingsvermogen dat je nodig hebt, maakt dit een aantrekkelijke interesse of hobby op je cv om te benoemen.
 3. Tuinieren. Deze buitenactiviteit vergt een heleboel competenties: voorbereiden, creativiteit en hard werken.

Vrijwilligerswerk

Of je nu werkt voor een stichting of binnen een lokale gemeenschap, vrijwilligerswerk op je cv zegt iets over jou als persoon. Er bewust voor kiezen om onbetaald werkzaamheden te verrichten voor het goede doel is bewonderenswaardig en het laat zien dat je een positieve houding hebt naar je toekomstige collega’s.

Vanwege het belang van vrijwilligerswerk is het vaak verstandig om dit ook te benoemen onder de sectie werkervaring.

 1. Donaties ophalen. Collectes lopen zegt veel over jouw persoonlijkheid. Je wilt je graag inzetten voor het goede doel en geeft aan wat jij belangrijk vindt in het leven. Er is meer dan alleen geld verdienen en dit valt zeer goed bij de meeste werkgevers.
 2. Natuur en milieu. Als jij je inzet voor de natuur in je omgeving geeft dat aan dat jij je inzet voor een betere wereld en uiteindelijk is dat ook hetgeen iedere organisatie voor ogen heeft.
 3. Coaching. Anderen helpen met de kennis en ervaring die jij al hebt opgedaan is iets wat zeer nuttig is op de werkvloer. Het is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van goed leiderschap. Denk ook bijvoorbeeld aan het coachen van de jeugd bij de plaatselijke hockeyclub.

Artistieke activiteiten

Naast creativiteit laten artistieke bezigheden zien dat jij in staat bent om iets te maken. En iets creëren vanuit het niets is een zeer waardevolle competentie. Veel functies vervallen namelijk in eindeloos vergaderen zonder dat er iets concreets wordt gedaan.

Jij laat zien dat je anders bent en een waardevolle toevoeging in ieder team.

 1. Tekenen of schilderen. Iets visueel kunnen maken is zeer nuttig op de werkvloer. Een plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden en dat kan weleens van pas komen als je een presentatie moet maken.
 2. Fotografie. Een veelgehoorde hobby die laat zien dat jij oog hebt voor detail en compositie. Foto’s en video’s zijn een ondenkbaar onderdeel van de hedendaagse online cultuur.
 3. Schrijven. Copywriting skills zijn een van de meest gevraagde vaardigheden door werkgevers. Communicatie staat bovenaan het rijtje van gewenste vaardigheden op je cv.

Reizen

Hoe kun je beter je avontuurlijke geest en je behoefte om nieuwe dingen te ontdekken laten zien?

Grenzen verleggen en het leren spreken van een nieuwe taal laten zien dat jij geschikt bent voor teamwork in iedere organisatie. Met een toenemende internationalisering van bedrijven in een multiculturele wereld is het noemen van reizen op je cv een absolute pre.

 1. Internationale ervaring. Noem niet alleen dat je houdt van reizen, maar benoem vooral waar je bent geweest en wat je hebt geleerd. Denk aan het kennismaken met een nieuwe cultuur en gebruiken.
 2. Taalvaardigheden. Het leren van een vreemde taal laat zien dat je een goed geheugen hebt en de wilskracht om iets moeilijk te leren. Taalvaardigheden op je cv is altijd slim om aparte te benoemen.

Meer hobby’s en interesses

Nog meer hobby’s en interesses die slim zijn om te benoemen op je cv zijn:

CV met Impact
Je hebt maar één kans op een onuitwisbare eerste indruk
cv maken 30
 1. Klussen in en om het huis. Het laat zien dat je praktisch bent en zelf zaken kunt oplossen.
 2. Koken voor gezelschappen. Iedereen die weleens gekookt heeft voor meer dan 8 mensen weet dat hier heel wat organisatorische talent bij komt kijken.
 3. Lezen, zowel fictie als non-fictie. Kennis op doen in welke vorm dan ook zorgt ervoor dat je bezig bent om jezelf te ontwikkelen.
 4. Schaken of denksport. Een hobby waarbij je strategisch leert nadenken.
 5. Bloggen of het hebben van een website. Bewijs dat je ervaring hebt met nieuwe media en dat je beschikt over bepaalde digitale vaardigheden.
 6. Social media als je bijvoorbeeld veel volgers hebt. Ook deze interesse laat zien dat je helemaal weet wat er speelt online.
 7. Kleren maken. Een hobby die je creativiteit laat zien kan zeer waardevol zijn voor bepaalde functies.
 8. Interesse in kunst en cultuur. Draagt bij aan de ontwikkeling van je persoonlijkheid en toont dat je maatschappelijk betrokken bent.

7 Tips voor hobby’s en interesses op je cv

cv hobby's en interesses

1. Benadruk je persoonlijkheid

Een groot voordeel van het weergeven van jouw hobby’s en interesses op je cv is dat de lezer een betere indruk krijgt van jouw persoonlijk leven.

Natuurlijk heb je een mooi persoonlijk profiel bovenaan je cv staan, maar deze richt zich vooral op je professionele loopbaan.

Door het plaatsen van je interesses ziet de recruiter wat jij nog meer doet naast je werk.

En reken maar dat de meeste recruiters even kijken naar deze sectie: het geeft vaak een hele goede indruk van wie jij bent!

Kijk eens naar onderstaande voorbeelden:

Hobby’s en interesses
Voetbal, vakantie en bbq-en
Hobby’s en interesses
Hockey, skiën en lezen

Je merkt meteen dat je een bepaald beeld hebt bij deze personen.

Een recruiter heeft dat ook.

En vaak zijn ze op zoek naar een bepaald type persoon voor een openstaande vacature.

Professionele Motivatiebrief met de kracht van AI
Bekijk hoe je binnen 10 min een persoonlijke motivatiebrief schrijft met ChatGPT

chatgpt motivatiebrief

Hou hier dus rekening mee.

cv interesses hobbys

2. Een aanvulling op je vaardigheden

Door het benoemen van bepaalde liefhebberijen of sporten kan een recruiter afleiden over wat voor soort vaardigheden jij beschikt.

Zo betekent een teamsport (bijvoorbeeld voetbal) vaak dat jij beter kunt samenwerken dan iemand die op een solo sport zit (bijvoorbeeld tennis).

Het geeft in ieder geval aan dat je het leuker vindt om te opereren in een team.

Iemand die houdt van lezen heeft waarschijnlijk andere vaardigheden dan iemand die houdt van zeilen.

Hou je van tekenen of knutselen? Misschien ben je dan wel creatief.

Reis je graag naar verre oorden? Misschien ben je dan wel avontuurlijk ingesteld.

Je begrijpt waar we naar toe willen.

Bedenk dus goed voor jezelf hoe jij wilt overkomen en hoe jouw hobby’s zich vertalen naar vaardigheden op je cv.

3. In lijn met je werk

Als je interesses en activiteiten benoemt die in lijn zijn met je werkzaamheden, dan kan dit betekenen dat dit een echte passie voor je is.

En je motivatie is waarschijnlijk groot.

Iets waar iedere recruiter meteen warm van wordt.

Bijvoorbeeld:

Een online marketeer die als hobby een blog heeft, wordt al snel gezien als iemand die een echte passie voor online heeft.

Die wil je hebben natuurlijk!

En iemand die als nevenactiviteit in de OR zit van de school van zijn of haar kinderen, laat zowel een bepaalde betrokkenheid zien als wel iemand die het leuk vindt om initiatief of de leiding te nemen.

Alles in 1 Sollicitatietool
Maakt snel je CV, schrijft je sollicitatiebrief en geeft relevante vacatures

Of denk aan een strategy consultant die het leuk vindt om te schaken of nog beter: een potje GO.

Een basisschool leraar die in het weekend helpt op de scouting.

Bedenk in hoeverre jouw hobby’s en interesses in lijn liggen met de gevraagde functie: het zal een absoluut pluspunt zijn voor de recruiter.

4. Positieve hobby’s

Sport je?

Dan heb je al meteen een streepje voor bij de recruiter.

Natuurlijk hangt dit af van het type vacature, maar over het algemeen zien recruiters sporten als een positieve hobby.

Je komt namelijk over als iemand die gezondheid belangrijk vindt en wellicht competitief is.

Daarnaast heeft sporten tal van voordelen: iets waar niemand tegen zal zijn.

Bedenk hoe jouw sport bijdraagt aan jouw profiel:

Hoe krijg je gegarandeerd een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek?
Ontdek 5 CV geheimen die je concurrentie niet toepast

Iemand die een duursport doet zoals hardlopen kan zich profileren als een doorzetter.

Doe je een teamsport?

Een teamsport kan impliceren dat je ook op de werkvloer een teamplayer bent.

Extra punten dus 😊

Of coach jij een sportteam?

Ook dat kan weer indirect bepaalde vaardigheden benadrukken: wellicht ben jij ook goed in het coachen van een team op de werkvloer of heb je aanleg voor leidinggeven.

Zo zie je dat het tonen van bepaalde interesses een zeer positieve toevoeging kunnen zijn op je cv.

5. Een klik met de recruiter

Wat als de recruiter net zoals jij ook houdt van volleybal?

Dan heb jij meteen een streepje voor.

De kans lijkt misschien niet zo groot dat je gesprekspartner dezelfde hobby heeft, maar je wint al veel als hij iemand kent die dezelfde hobby heeft.

“O wat leuk dat je van snowboarden houdt, mijn zoon is net naar de Franse Alpen geweest.”

Het zou zomaar kunnen dat je ineens een klik hebt met de recruiter.

Of in ieder geval:

Iets om het over te hebben!

President Roosevelt las zich iedere avond zeer goed in in de hobby’s van zijn gasten van de volgende dag zodat hij tot in detail kon meepraten over hun interesses.

6. Koetjes en kalfjes

En dat brengt ons bij de volgende tip.

Interesses en hobby’s op je cv kunnen ideaal als materiaal dienen voor koetjes en kalfjes praat voorafgaand aan het gesprek.

Recruiters kunnen het aangrijpen als gespreksstof als je staat te wachten voor de lift.

Zorg er dus altijd voor dat je een goed verhaal paraat hebt over je hobby’s en interesses die je hebt vermeld op je cv.

 • Waarom vind je het precies leuk om hard te lopen?
 • Hoe vaak doe je dat dan?
 • Hoe serieus is het?

7. Vermijd discutabele hobby’s

Niet te saai, maar pas ook op met te pikante hobby’s of interesses die een verkeerde indruk kunnen geven bij de lezer.

Binnen 10 min je CV downloaden
Deze handige tool zorgt in een handomdraai voor een perfect CV waarmee je écht opvalt
cv tool

Denk bijvoorbeeld aan (online) spelletjes zoals pokeren: wat moet de recruiter hier precies van denken?

Let ook op met zaken als ‘naar de kroeg gaan’ of ‘uitgaan met vrienden’. Dit kan een volledig verkeerde indruk geven bij de lezer.

Natuurlijk vinden ook veel recruiters het leuk om wat te gaan drinken met vrienden, maar wat hier fout gaat is jouw inschattingsvermogen.

Jij bent blijkbaar onvoldoende in staat om in te schatten wat gepast is om op een cv te plaatsen.

TIP: Bekijk meteen even hoe jij overkomt op Facebook.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken