Laatst bijgewerkt op

Persoonlijk profiel op je cv: tips en voorbeelden

Het belangrijkste doel van je cv is om een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek in de wacht te slepen. En laat nu juist het persoonlijk profiel op je cv hiervoor een uitgelezen kans zijn. In de praktijk hebben de meeste cv’s nog geen profiel profiel. Zorg er dus eenvoudig voor dat jij opvalt met je cv door het toevoegen van een persoonlijke touch!

cv persoonlijk profiel

Wat is een persoonlijk profiel of profielschets?

Een goed cv begint naast de persoonsgegevens met een profielschets of persoonlijk profiel. Het wordt ook weleens een persoonlijke samenvatting genoemd.

Hierin geef je een korte omschrijving van jezelf met als doel dat de lezer een helder beeld krijgt van jou als persoon.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Je vertelt in een paar krachtige zinnen (maximaal 5 regels) wie jij bent en wat jij kunt.

Vaak dient het als een overgang tussen je personalia en je werkervaring en opleidingen.

Maak een korte cv samenvatting en schets op een persoonlijke manier jouw kennis en kunde zodat je toekomstige werkgever ziet dat jij de geschikte kandidaat bent voor de openstaande vacature.

In plaats van een profiel wordt ook weleens een doelstelling geformuleerd. Dit is vergelijkbaar met een profiel maar legt meer nadruk op wat je wil bereiken.

Waarom plaats je een persoonlijk profiel op je cv?

Uit onderzoek blijkt dat 83% van de werkgevers graag een goede indruk willen krijgen van de persoon achter de kandidaat.

Zie het als een korte persoonlijke salespitch van jezelf: een elevator pitch.

Als je het goed doet, geef je de lezer meteen het idee dat hij een interessant en professioneel cv te pakken heeft die goed zou kunnen aansluiten op de openstaande vacature.

Het is overigens geen verplichting om een persoonlijk profiel op te nemen, maar de meeste recruiters hechten er wel veel waarde aan.

Laat deze kans niet liggen en grijp ‘m met beide handen aan om je nog eens extra te profileren bij de recruiter!

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Je zult merken dat als het voor jezelf duidelijk is wie jij bent en wat jij kan, het ook makkelijker wordt om een sollicitatiegesprek te voeren.

Hoe maak je een persoonlijk profiel?

persoonlijk profiel voorbeeld

Begin met het beantwoorden van de volgende vragen:

Zorg ervoor dat je een pakkende en waar mogelijk creatieve manier gebruikt om je antwoorden je formuleren.

Houd in gedachten dat de omschrijving de interesse moet wekken van de lezer.

Wel doen:

  • Hou het kort, dus beperk je tot 2 -3 zinnen of 4 -6 regels. Recruiters hebben weinig tijd dus blijf schaven aan jouw eigen profielschets zodat ieder woord dat je gebruikt raak is!
  • Wees enthousiast. Als jij al niet enthousiast bent dan wordt de recruiter het zeker niet.
  • Vertel wat je hebt bereikt in het verleden. Met feiten en cijfers maak je jezelf geloofwaardig.
  • Zorg ervoor dat je aansluiting zoekt op de openstaande vacature. Een goed doordachte persoonlijke omschrijving die aangeeft waarom jij de juiste persoon bent die de problemen van de organisatie gaat oplossen.
  • Een goede profielschets is in de ik vorm geschreven, maar je hoeft niet perse het woord ‘ik’ te gebruiken. Dus in plaats van “Ik ben een enthousiaste leerkracht die…” schrijf je “Enthousiaste leerkracht die…”
  • Benoem afhankelijk van je achtergrond en de functie waar je naar op zoek bent.

Niet doen:

  • Geen slaapverwekkende zinnen volgestopt met clichés en geen droge opsomming. Probeer origineel te zijn en te benadrukken wat jouw uniek maakt. Hou in je achterhoofd dat de lezer al tientallen vergelijkbare cv’s heeft gezien (of nog gaat zien). Waarom ga jij uitgenodigd worden voor een gesprek en zij niet?
  • Te bescheiden zijn waardoor je competenties onvoldoende worden uitgelicht. Als jij geen vertrouwen hebt in je eigen kunnen, waarom zou een recruiter dat dan wel hebben?
  • Vermeld nooit iets waarvan je het tegenovergestelde nooit zou opschrijven. Bijvoorbeeld: humor. Niemand zal zeggen: ik heb geen humor. Niet vermelden dus. Of: mensenmens. Weglaten, want niemand is een kluizenaar.

En onthoud:

Show, don’t tell!

Vertel niet dat je creatief bent, maar vertel waarom jij creatief bent.

Zo komen je goede eigenschappen veel beter naar voren.

Vergeet niet om te bellen met de recruiter.

Probeer te achterhalen waar ze naar op zoek zijn en verwerk dit in je cv en je persoonlijk profiel.

Blijf schaven totdat je een lekker lopend stukje tekst hebt.

Bekijk ook deze voorbeelden van woorden waarmee je jezelf kunt omschrijven.

Voorbeelden persoonlijk profiel cv

Bekijk onderstaande voorbeelden en gebruik ze ter inspiratie om te komen tot jouw eigen profielschets!

Voorbeeld 1: Persoonlijk profiel voor cv in communicatie

Mijn 10+ jaar ervaring in de communicatie in combinatie met de resultaten die ik heb bereikt in de online wereld maken mij de ideale kandidaat om de digitale beleving voor organisatie X naar een hoger niveau te tillen. Ik heb een hoog energieniveau en werk graag samen met ambitieuze collega’s om gezamenlijk resultaat te bereiken.

Voorbeeld 2: Persoonlijk profiel voor cv in de zorg/ verpleegkundige

Mijn naam is X en ik krijg ontzettend veel energie van het werken met en vooral voor mensen. Een glimlach op het gezicht van mijn patiënten geven mij de ultieme bevestiging dat ik goed bezig ben. Naast mijn positieve en proactieve houding kan ik ook zeer efficiënt werken zonder daarbij het belangrijkste uit het oog te verliezen: uitstekende zorg voor de patiënt!

Voorbeeld 3: Persoonlijk profiel voor cv in het onderwijs/ leerkracht

Kennis overdragen aan schoolgaande kinderen is mijn passie en dat doe ik met heel veel plezier. Door mijn achtergrond als X ben ik op de hoogte van de laatste digitale mogelijkheden en integreer ik deze waar het kan in mijn lessen en voorbereiding. Altijd met een focus op het verbeteren en leuker maken van mijn lessen zodat de stof beter blijft hangen. Voor mij bestaat er geen leuker vak!

Voorbeeld 4: Persoonlijk profiel voor cv in online/ digital marketing

Mijn grootste hobby is online marketing en laat dat nu samenvallen met mijn dagelijkse werkzaamheden. Ik vind het heerlijk om de laatste digitale innovaties en technieken direct toe te passen in mijn business om zelf te zien wat wel en niet werkt. Mijn collega’s omschrijven mij als breed inzetbaar, praktisch van aard en een harde werker waardoor ik zaken ook daadwerkelijk voor elkaar krijg.

Voorbeeld 5: Persoonlijk profiel voor cv in een management functie

Mijn manier van leidinggeven kenmerkt zich door een combinatie van X (bijv 1 op 1 coaching) en een hoge mate van Y (bijv zelfstandigheid). Ik floreer bij het verder helpen van teams door de visie en doelstellingen helder te verwoorden en obstakels te benoemen en waar mogelijk weg te nemen. Ik heb veel ervaring met de implementatie van digitale transformaties binnen grote corporates zodat ze voorbereid zijn op de uitdagingen van de 21e eeuw.

Bekijk nog meer cv voorbeelden van de meest voorkomende functies inclusief teksten voor een sterk persoonlijk profiel.

LinkedIn Samenvatting

Bekijk even je LinkedIn profiel.

Je zult waarschijnlijk zien dat hier al een korte omschrijving van jezelf staat onder ‘Samenvatting’.

CV met Impact
Je hebt maar één kans op een onuitwisbare eerste indruk
cv maken 30

Ben je tevreden met wat je leest? Ook na het lezen van bovenstaande tips?

Zo niet, zorg er ook voor dat je je LinkedIn profiel aanpast op basis van je nieuwe profielschets. Meestal is de samenvatting op LinkedIn iets algemener van aard en niet specifiek toegespitst op een vacature.

Waar je ook voor kiest, zorg er in ieder geval voor dat je profielschets in lijn is met je LinkedIn profiel.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken