Een succesvol sollicitatiegesprek: de beste gouden tips op een rij

sollicitatiegesprek

En dan is het tijd voor het grote moment. Alle voorbereidingen hebben positief uitgepakt en hebben geleid tot het ultieme doel: een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek. 

De werkgever wil weten of je geschikt bent voor de functie en of het bedrijf bij je past. Jij als toekomstige werknemer wil meer te weten komen over de vacature en of het bedrijf je bevalt.

Dit laatste is eigenlijk het allerbelangrijkste en helpt je ook te focussen tijdens het sollicitatiegesprek.

Probeer niet teveel te vertellen wat je denkt dat de werkgever wil horen, maar richt je vooral op wat jij wilt weten over de functie en het bedrijf. Zo kom je sterk over en zorg je ervoor dat de werkgever jou wil in plaats van andersom!

Wat kun je allemaal verwachten als je verder leest?

 • Hoe kun je ervoor zorgen dat je altijd een antwoord paraat hebt?
 • Hoe beoordeelt de werkgever tijdens het gesprek of jij aan de functiecriteria voldoet?
 • Welke vragen kun je verwachten?
 • Wat is een assessment en hoe kun je deze succesvol afronden?

Maar…

 • Het begint allemaal met een gedegen voorbereiding

Hoe bereid ik me voor op het sollicitatiegesprek?

Vergaar zoveel mogelijk kennis

Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het bedrijf. Hier gelden dezelfde bronnen en tips als bij de voorbereiding op je sollicitatiebrief.

 • Bekijk de website van het bedrijf. Bekijk de organisatie, de cultuur, de mensen en hoe het bedrijf er financieel voorstaat.
 • Lees het jaarverslag of de bedrijfsbrochure als je die kunt vinden
 • Vraag vrienden, familie en kennissen wat ze weten over het bedrijf. Misschien hebben zij wel insights die je weer kunt gebruiken in het gesprek!

Zorg ervoor dat je een verhaal hebt

Hoe kun je ervoor zorgen dat je altijd een antwoord paraat hebt?

Je zult een aantal succesverhalen uit je hoofd moeten gaan leren en deze perfectioneren.

Deze verhalen dienen te gaan over wanneer jij een goed resultaat hebt bereikt.

Als je eenmaal 5 van dit soort verhalen voor jezelf helemaal duidelijk hebt, kun je 1 van deze verhalen altijd uit de kast halen, als je even vastloopt in het gesprek.

Bedenk even wat de allerbeste politici ALTIJD doen.

Zij hebben een paar verhalen bedacht die ze tot in het kleinste detail kunnen vertellen.
En op ieder moment, bij iedere vraag zijn ze in staat om een van deze verhalen te vertellen. Het maakt niet uit wat de interviewer voor vraag stelt: ze zijn altijd in staat om een aanknopingspunt te vinden waarmee ze hun eigen verhaal kunnen vertellen.

Dit is wat jij ook moet gaan leren.

Om te beginnen:

benoem je 3 beste en 3 slechtste eigenschappen en bedenk bij iedere eigenschap een voorbeeld. 

Met name de voorbeelden van je 3 beste eigenschappen kun je gebruiken voor een heleboel verschillende vragen van de recruiter.

Zorg ervoor dat je een antwoord hebt op de meest gestelde vragen

Als je logisch nadenkt, kun je al 80% van de vragen die je gaat krijgen vooraf bedenken.

Stel een lijst op met vragen die de recruiter aan je zou kunnen stellen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Waarom zou juist u deze baan moeten krijgen?
 • Waarom wilt u bij dit bedrijf werken?
 • Waarom bent u geschikt voor deze functie?
 • Waarom bent u bij uw vorige werkgever weggegaan?
 • Wat verwacht u van dit werk? Hoe zou u deze functie invullen?
 • Hoe overtuigt u collega’s?
 • Noem eens een voorbeeld van iets waar u trots op bent
 • Noem eens een voorbeeld van iets wat u bereikt heeft in uw professionele leven

Maar denk ook aan minder voorkomende en enigszins vreemde vragen:

Plan de route

Plan ruim van tevoren de route naar het bedrijf en zorg dat je op tijd komt. Als je te laat bent sta je al met 1-0 achter en zul je extra je best moeten doen om bij de werkgever in de smaak te vallen.

Lees hier meer over hoe je je het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek.

Het sollicitatiegesprek zelf

Het is heel normaal als je een beetje zenuwachtig bent voor het gesprek. Sterker nog, de spanning die dit met zich meebrengt heb je nodig om je goed te kunnen concentreren. Probeer je hierover dus geen zorgen te maken.

Kennismaking

Bij de kennismaking wordt meteen het eerste oordeel over je geveld. Het is daarom belangrijk dat je aandacht besteedt aan je uiterlijk en dat je probeert ervoor te zorgen dat je ontspannen bent, zodat je een goede eerste indruk maakt.

Lees meer over het maken van een goede eerste indruk.

Tijdens het gesprek

Tijdens je sollicitatiegesprek wil je je natuurlijk graag van je beste kant laten zien en aantonen dat jij de meest geschikte kandidaat voor de betreffende functie bent.
Met de STAR-methode kun je hier concreet invulling aangeven. De STAR-methode wordt ook vaak gebruikt als interviewtechniek tijdens een sollicitatiegesprek.

 • Ken je talent. Recruiters zien veel mensen die niet precies weten waar ze goed in zijn. Ken je eigen sterke punten en vertel hierover. Weet wat jij te bieden hebt en wat het bedrijf daar aan heeft.
 • Zorg dat je weet met wie je aan tafel zit. Google de namen van je gesprekspartner(s) en zorg dat je weet waar hun interesses liggen. Gebruik dit bijvoorbeeld als ijsbreker of in die paar minuten in de lift of op weg naar de ruimte waar het gesprek plaatsvindt. Oprecht interesse tonen is de beste manier om iemand voor je te winnen.
 • Als de klik uitblijft, probeer dan zo veel mogelijk het gedrag en houding van je gesprekspartner te spiegelen. Het is bewezen in verschillende onderzoeken dat dit helpt bij het vertrouwen van de andere persoon. Je zult merken dat als de klik er wel is, je automatisch zult gaan spiegelen!
 • Elke vacature die open staat is een probleem bij een bedrijf en jij kan dit probleem oplossen. Vraag in het gesprek gerust waarom er een sollicitatieronde wordt gehouden. Zodra je het probleem van het bedrijf kent, weet je ook of en hoe je het kunt oplossen.
 • Vergeet niet om te lachen. Onthoud dat dit je gesprekspartner je toekomstige collega (of baas) gaat worden. Wil jij saaie collega’s hebben? Nee toch? Probeer voldoende te lachen en maak af en toe een grapje. Dit breekt de spanning ook meteen een beetje.

Lees meer over het voeren van een succesvol sollicitatiegesprek.

Einde en vervolg van het gesprek

Meestal krijg je aan het einde van het gesprek de gelegenheid om zelf vragen te stellen. Maak altijd van deze mogelijkheid gebruik. Dit komt geïnteresseerd over en laat zien dat je je hebt voorbereid.

Stel inhoudelijke vragen die teruggrijpen op bepaalde zaken uit het gesprek zodat blijkt dat je alles hebt meegekregen en er al over hebt nagedacht. Je kunt daarnaast bijvoorbeeld ook vragen hoe de rest van de procedure eruit ziet.

Zorg ervoor dat het vervolg is geregeld. Hoe zien de komende dagen en weken eruit? Wanneer ga je iets horen? Wanneer zie je elkaar weer? Zorg er altijd voor dat je weggaat met duidelijke antwoorden over het vervolg. Hier kun je vervolgens altijd weer op terugkomen.

Ook interessant

Gratis Professioneel CV nodig?

Maak een onweerstaanbaar CV in 3 simpele stappen!

Gratis CV templates >>