Laatst bijgewerkt op

Stage op je cv zetten: hoe doe je dat effectief?

Afhankelijk van hoeveel werkervaring je hebt, is het verstandig om voldoende aandacht te besteden aan je stage ervaring op je cv. De praktijkervaring die je op doet bij een stage kan zeer waardevol zijn voor de rest van je loopbaan. Maar hoe en waar plaats je een stage op je cv?

stage op cv

Waarom een stage plaatsen op je cv?

Er zijn 3 belangrijke redenen om een stage op je cv te plaatsen.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro
 • Beperkt cv. Als je nog studeert of je solliciteert als starter dan heb je nog weinig op je cv staan. Het kan zijn dat je echt moeite moet doen om 1 A4-tje vol te krijgen. Dan is het vermelden van je stage een welkome invulling van je werkervaring op je cv. Staat vaak toch beter dan alleen een bijbaantje.
 • Aantonen van werkervaring. Voor de meeste studenten en starters is een stageplek de eerste aanraking met het werkende leven. Vandaar dat het voor sollicitanten die nog geen werkervaring hebben, heel verstandig is om de stage uitgebreid te benoemen op het cv. Tijdens een stage leer je vaak nieuwe vaardigheden en doe je nieuwe kennis op die je niet eerder uit studieboeken haalde. Deze nieuw opgedane vaardigheden verdienen een mooie plek op je cv.
 • Meer dan een stage. Een stage in het buitenland is helemaal de moeite waard om te benoemen, aangezien dit laat zien dat je nog meer in je mars hebt. Er komt namelijk een heleboel bij kijken en je laat zien dat je niet bang bent voor een mooi avontuur.

Wat voor soort stage op je cv?

Een stage is een periode waarin je als student of stagiair werkervaring opdoet bij een bedrijf, organisatie of instelling.

Het is vaak een onderdeel van je opleiding of als voorbereiding op een toekomstige baan.

Wat levert het op?

 • Praktische ervaring in specifiek vakgebied, denk aan het ontwikkelen van vakinhoudelijke vaardigheden
 • Beter beeld krijgen van het werkveld en de beroepspraktijk

Er zijn verschillende soorten stages, zoals:

 1. Oriënterende stage. Deze stage is bedoeld om je kennis te laten maken met de praktijk en te onderzoeken of een bepaald beroep of sector bij je past.
 2. Meeloopstage. Je loopt mee met professionals en krijgt op deze manier een beeld van de dagelijkse werkzaamheden binnen een bedrijf of organisatie.
 3. Onderzoeksstage. De focus ligt hier op het uitvoeren van een onderzoek voor het stagebedrijf, vaak als onderdeel van een afstudeerproject.
 4. Afstudeerstage. Dit is meestal de laatste stage voordat je afstudeert. Je werkt aan een specifieke opdracht en levert vaak een eindproduct of rapportage op die beoordeeld wordt door zowel het bedrijf als de onderwijsinstelling.

Stages kunnen variëren in duur, van enkele weken tot meerdere maanden, en kunnen zowel betaald als onbetaald zijn, afhankelijk van de branche, het bedrijf en de afspraken die gemaakt worden.

Eigenlijk kun je alle soorten stages op je cv vermelden.

 • Vermeld duidelijk wat voor soort stage het is geweest
 • Wat het doel is van de stage
 • Wat je hebt gedaan tijdens de stage

Waar plaats je stage op je cv?

waar stage op cv

Bij het maken van een professioneel cv plaats je het belangrijkste bovenaan.

In het geval van een studenten cv of starters cv is dit vaak de studie.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Maar waar plaats je de stage?

Je hebt 2 opties:

 1. Onder werkervaring. Omdat je vaak weinig werkervaring hebt als starter is het een mooie optie om je stage onder de kop werkervaring te plaatsen. Zo kun je dit onderdeel van je cv een mooie invulling geven. Daarnaast krijgt je stage zo de volle aandacht op je cv.
 2. Onder opleidingen. Dit is ook een gangbare plek als je een professional bent met enige werkervaring. Vaak kun je zo eenvoudig je opleiding iets meer body geven.

Hoe plaats je stage op je cv?

Er zijn een aantal zaken die je kunt belichten rondom je stage. Sommigen zijn vanzelfsprekend, maar je kunt ook een stapje extra zetten door bepaalde onderdelen van je stage uit te lichten.

 • Datum. Noteer hoelang je stage hebt gelopen. Het beste kun je de maand/jaar notatie gebruiken.
 • Naam van de organisatie. Natuurlijk noem je waar je stage hebt gelopen en in welke plaats.
 • Context. Benoem ook op welke afdeling je hebt gezeten en hoe groot het team was. Zo krijgt de lezer een beter beeld van jouw stage.
 • Taken en verantwoordelijkheden. Wat heb je precies gedaan tijdens je stage?
 • Resultaten. Net zoals bij een echte functie is het van belang dat je de resultaten benoemt van je stage. Wat heb je precies bereikt? Hoe heb je de organisatie geholpen?
 • Vaardigheden. Daarnaast kun je aangeven welke vaardigheden jij hebt geleerd. Denk aan technische vaardigheden zoals bepaalde softwarepakketten, maar ook aan soft skills zoals project management of omgang met stakeholders.

Voorbeeld stage op cv

Het is altijd prettig om een paar goede voorbeelden te hebben van hoe je een stage plaatst op je cv.

Vandaar dat we er hier 2 laten zien:

Voorbeeld 1: stage op je cv

Jan 2021 – mei 2021 
Stage, Booking, Amsterdam
Booking is een van 's werelds grootste e-commercebedrijven voor reizen 
- Fulltime stage gelopen op de online marketing afdeling NL 
- Onderzoek gedaan naar het plaatsen van meldingen op booking.com met als doel om klanten sneller te converteren
- Uiteindelijke conversiewinst 0,5%, gelijk aan gemiddeld €34.000 per maand

Voorbeeld 2: stage op je cv

Sep 2022 – Feb 2023 
Meeloopstage HagaZiekenhuis, Den Haag
Het HagaZiekenhuis is een erkend topklinisch opleidingsziekenhuis voor 24 specialismen.
- Meegedraaid als verpleegkundige op de afdeling longziekte
- Implementatie gedaan van project stoppen met roken

Wanneer plaats je geen stages op je cv?

Er zijn 2 belangrijke redenen om geen stages te vermelden op je cv.

 1. Voldoende werkervaring. Als je al 10 jaar werkt, is het overbodig om te vertellen dat jij 12 jaar geleden een paar weken of maanden stage hebt gelopen. Het bespaart ruimte op je cv die je beter kunt gebruiken voor je meer recente werkervaring. Je kunt nog overwegen om je stage kort op te nemen onder je opleiding, zeker als het een interessante of relevante stageplek is geweest. Ook kan een stage op je cv onervaren overkomen. De lezer kan zich afvragen waarom je nog je stageplek benoemt op je cv in plaats van ‘echte’ werkervaring.
 2. Niet relevant. Een tweede belangrijke reden is dat de stage niet relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Als je al een paar jaar werkt en je hebt in het verleden een stage gedaan die niet meer relevant is voor de baan waar je op solliciteert, moet je jezelf afvragen of dit wel een plek verdient op je cv.

Cv maken voor een stage

Wil je in aanmerking komen voor een stageplaats en moet je daarvoor een cv maken?

Pak het professioneel aan met een stage cv.

Om je te helpen hebben we alvast een stage voorbeeld cv gemaakt.

Hoe schrijf je een goede stagebrief?

Een stagebrief is eigenlijk vergelijkbaar met een gewone sollicitatiebrief of motivatiebrief.

Er zijn echter ook een aantal grote verschillen.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken