Belangrijkste digitale vaardigheden in 2022

De digitalisering van de maatschappij neemt serieuze vormen aan. Met de komst van Machine Learning, Artificial Intelligence en Internet of Things zal het voor werknemers de komende jaren alleen maar belangrijker worden om hun digitale vaardigheden te blijven ontwikkelen.

digitale vaardigheden

Over welke digitale vaardigheden moet jij beschikken om mee te kunnen in 2022?

Wist je dat...
...een recruiter 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Wat zijn digitale vaardigheden?

Digitale vaardigheden zijn vaardigheden die het mogelijk maken om met behulp van computers en software problemen op te lossen.

Denk aan:

  • Creëren van nieuwe digitale producten en diensten
  • Begrijpen en kritisch bekijken van digitale content

Je kunt onderscheid maken tussen 3 niveaus:

  1. Basis digitale vaardigheden. Deze heb je nodig om te kunnen deelnemen in een wereld die steeds digitaler wordt. Dit gaat bijvoorbeeld om vaardigheden die nodig zijn om gebruik te kunnen maken van beschikbare technologieën en software, zoals online (betrouwbare) informatie kunnen vinden en met anderen kunnen communiceren.
  2. Beroepsspecifieke digitale vaardigheden. Denk aan het kunnen werken met een spreadsheet (excel), snel en blind typen, het invoeren van gegevens in systemen en het kunnen gebruiken van CRM software.
  3. Professionele digitale vaardigheden. Dit zijn vaardigheden die je nodig hebt voor ‘digitale functies’. Denk hierbij aan zaken als programmeren, het interpreteren van (big) data en het online positioneren van een merk of product.

Deze laatste categorie is met name van belang voor beroepen zoals:

  • Software ontwikkelaar, front-end en back-end developer
  • Machine learning engineer
  • Data analist
  • Online marketeer
  • UX designer

Onderzoek digitale vaardigheden

Nederland behoort tot de Europese landen met het grootste aandeel inwoners met digitale vaardigheden.

De helft van de 16- tot 75-jarige Nederlanders had in 2019 meer dan basis digitale vaardigheden, tegen 33% gemiddeld in de Europese Unie blijkt uit onderzoek van het CBS en andere EU-lidstaten.

Samen met Finland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk behoren we tot de digitale voorhoede van Europa.

Op het gebruik van software zoals tekstverwerkingsprogramma’s en spreadsheets scoort Nederland (en Europa) wat minder: slechts 55% van de Nederlanders beschikt over meer dan de basisvaardigheden.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Maak online een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.

Belangrijkste digitale vaardigheden

Welke digitale vaardigheden je nodig hebt hangt heel erg af van je werkomgeving.

Als werknemer word je vaak geacht om te kunnen werken met veel gebruikte programma’s als MS Office of Google Workspace.

Hieronder sommen we de belangrijkste digitale vaardigheden op die je in bijna iedere baan nodig hebt.

1. Digital Marketing and social media

Traditionele media is bijna uitgespeeld en online heeft het volledig overgenomen. Met bijna 5 miljard mensen op aarde die verbonden zijn met het internet is dit verreweg de belangrijkste skill om te hebben.

Met behulp van analytics kunnen digitale marketeers de perfecte strategie ontwikkelen en implementeren. Denk aan het creëren van organische of betaald verkeer naar de website of het bouwen aan een social media presence voor de organisatie.

Deze digitale vaardigheden zijn misschien wel het makkelijkste om te leren dus een ideale stap om mee te beginnen.

2. Programmeren

Programmeren is een vaardigheid waar bijna iedere organisatie op dit moment naar zoekt.

En maar heel weinig mensen beheersen deze competentie.

Dus mocht je interesse hebben in het vakgebied van online en softwareontwikkeling dan is dit de vaardigheid waarmee jij indruk kunt maken.

Niet voor niets zijn programmeurs in de VS al de beste betaalde krachten binnen veel organisaties.

Tim Cook noemde laatst programmeren ‘de belangrijkste vaardigheid die je kunt leren’.

3. Data analyse

In een wereld die steeds maar digitaler wordt, neemt ook de waarde van data toe. Het kunnen begrijpen en inzetten van deze data is cruciaal voor het toekomstige succes van bedrijven. Medewerkers die data kunnen ophalen, analyseren en vertalen in nuttige informatie zijn daarom van essentieel belang.

Deze skill zal dan ook voor steeds meer functies van belang worden. Denk bijvoorbeeld aan IT personeel, online marketeers, sales medewerkers en recruiters.

4. Cloud computing

Cloud computing betekent dat allerlei IT-diensten via het internet gaan, zoals software, databases, servers en netwerken. Eindgebruikers hebben zo altijd en overal toegang tot hun software en applicaties.

Dankzij cloud computing zijn veel werknemers in staat gesteld om thuis te werken tijdens de Covid crisis. Thuiswerken op een veilige manier werd zo gemakkelijk gemaakt.

En de gedachte is dat cloud computing niet meer weg gaat. Steeds meer diensten worden ‘in de cloud’ gezet zodat iedereen altijd en overal toegang heeft tot zijn data en programma’s.

5. Artificial Intelligence en Machine Learning

Met de hulp van artificial intelligence (AI) en machine learning (ML) kunnen organisaties hun producten en diensten snel verbeteren. Deze innovatie zorgt voor een versnelling van de ontwikkeling van producten en diensten tegen lagere kosten.

Snel een CV nodig?

Gemakkelijk invullen, professionele CV templates, direct te downloaden en klaar in 10 minuten!

Nu hoef je niet perse technisch te begrijpen hoe dit werkt. Het belangrijkste is dat je weet wat AI en ML allemaal kan betekenen binnen je functie en hoe jij het kunt toepassen.

Digitale vaardigheden verbeteren

De beste manier om je digitale vaardigheden te verbeteren is actie ondernemen. Hieronder nemen we je mee in wat je allemaal zelf kunt doen.

Online video’s

Je kunt natuurlijk altijd zelf aan de slag gaan.

Denk aan het bekijken van YouTube video’s of zelf op het internet gaan en ontdekken waar dat te vinden is.

Loop je tegen een probleem aan binnen de software waar je mee werkt? Duizenden professionals hebben video tutorials gemaakt over het maken van bijvoorbeeld draaitabellen in Excel of het opmaken van documenten in Word. Eigenlijk vind je hier alle antwoorden op vragen die je hebt over digitale vaardigheden.

Start een website

Om digitaal vaardig te worden is het belangrijk dat je met plezier met technologie werkt. Een laagdrempelige manier om meer met digitale tools te werken is door een website te beginnen over een onderwerp wat je leuk vindt.

Op die manier leer je bijvoorbeeld hoe CMS-systemen werken, hoe je informatie online deelt en ben je tegelijkertijd bezig met iets wat je leuk vindt.

Het is doet het altijd goed om je eigen website op je cv te kunnen plaatsen.

Leer programmeren

Ook als je geen programmeur bent, is het toch handig om de basis van verschillende programmeertalen te kennen en te begrijpen. Als marketeer ben je bijvoorbeeld veel bezig met het publiceren van content op websites. Dan is het wel zo handig als je begrijpt hoe de technologie achter een website werkt.

Wil jij snel echt goed Engels leren?

Leer professioneel Engels in slechts 15 min per dag (online)

Als je kennis wilt maken met programmeren, kijk dan bijvoorbeeld eens op codecademy.com: een online platform om programmeertalen te leren.

De beste developers zijn ‘self taught’: ze hebben zich alles zelf eigen gemaakt.

Nog een beginner?

Veelal is het mogelijk om cursussen en trainingen gewoon vanuit huis te doen.

Voor echte beginners zijn er veel programmas’s. Zo kan iedereen met Klik & Tik-programma’s op een laagdrempelige manier leren omgaan met de computer, het internet en sociale media.

Je leert in stapjes digitale basisvaardigheden. Dus een computer of tablet aan- en uitzetten, omgaan met de muis, klikken, slepen, scrollen. Daarna ga je het internet op. Om websites te zoeken, iets te kopen, een reisje te boeken of foto’s te uploaden.

Kijk ook op rijksoverheid.nl voor meer info.

Kant-en-klare CV templates
Binnen 10 minuten een elegant en creatief CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

 

Mooie cv template nodig?