Belangrijkste digitale vaardigheden in 2022

De digitalisering van de maatschappij neemt serieuze vormen aan. Met de komst van Machine Learning, Artificial Intelligence (AI) en Internet of Things (IoT) zal het voor werknemers de komende jaren alleen maar belangrijker worden om hun digitale vaardigheden te blijven ontwikkelen.

digitale vaardigheden

Over welke digitale vaardigheden moet jij beschikken om mee te kunnen in 2022?

Wat zijn digitale vaardigheden?

Digitale vaardigheden zijn vaardigheden die het mogelijk maken om met behulp van computers en software problemen op te lossen.

Denk aan:

  • Creëren van nieuwe digitale producten en diensten
  • Begrijpen en kritisch bekijken van digitale content

Je kunt onderscheid maken tussen 3 niveaus:

  1. Basis digitale vaardigheden die iedereen nodig heeft om te kunnen deelnemen in een wereld die steeds digitaler wordt. Dit gaat bijvoorbeeld om vaardigheden die nodig zijn om gebruik te kunnen maken van beschikbare technologieën en software, zoals online (betrouwbare) informatie kunnen vinden en met anderen kunnen communiceren.
  2. Beroepsspecifieke vaardigheden met een digitaal karakter. Denk aan het kunnen werken met een spreadsheet (excel), snel en blind typen, het invoeren van gegevens in systemen en het kunnen gebruiken van CRM software.
  3. Professionele digital skills zijn vaardigheden die je nodig hebt voor ‘digitale functies’. Denk hierbij aan zaken als programmeren, het interpreteren van (big) data en het online positioneren van een merk of product.

Deze laatste professionele digitale vaardigheden zijn met name van belang voor beroepen zoals:

  • Software ontwikkelaars, front-end en back-end developers
  • Machine learning engineers
  • Data analisten
  • Online marketing
  • UX designer

Onderzoek digitale vaardigheden

Nederland behoort tot de Europese landen met het grootste aandeel inwoners met digitale vaardigheden.

De helft van de 16- tot 75-jarige Nederlanders had in 2019 meer dan basis digitale vaardigheden, tegen 33% gemiddeld in de Europese Unie blijkt uit onderzoek van het CBS en andere EU-lidstaten.

Belangrijkste digitale vaardigheden

Welke digitale vaardigheden je nodig hebt hangt heel erg af van je werkomgeving.

Als werknemer wordt je vaak geacht om te kunnen werken met veel gebruikte programma’s als MS Office of Google Workspace.

Hieronder sommen we de belangrijkste digitale vaardigheden op die je in iedere baan nodig hebt.

1. Digital Marketing and social media

Traditionele media is bijna uitgespeeld en online heeft het volledig overgenomen. Met bijna 5 miljard mensen op aarde die verbonden zijn met het internet is dit verreweg de belangrijkste skill om te hebben.

Met behulp van analytics kunnen digitale marketeers de perfecte digital marketing strategie ontwikkelen en implementeren. Denk aan het creëren van organische of betaald verkeer naar de website of het bouwen aan een social media presence voor de organisatie.

Het is niet moeilijk om te leren dus een ideale stap om mee te beginnen.

2. Programmeren

Programmeren is een vaardigheid waar bijna iedere organisatie om dit moment naar zoekt. En maar heel weinig mensen beheersen deze competentie.

Dus mocht je interesse hebben in het vakgebied van online en software dan is dit de vaardigheid waarmee jij indruk kunt maken.

Niet voor niets zijn programmeurs in de VS al de beste betaalde krachten binnen veel organisaties.

3. Data analyse

In een wereld die steeds maar digitaler wordt, neemt ook de waarde van data toe. Het kunnen begrijpen en inzetten van deze data is cruciaal voor het toekomstige succes van bedrijven. Medewerkers die data kunnen ophalen, analyseren en vertalen in nuttige informatie zijn daarom van essentieel belang.

Deze skill zal dan ook voor steeds meer rollen binnen de organisatie terugkomen, denk bijvoorbeeld aan IT personeel, online marketeers, sales medewerkers en recruiters.

4. Cloud computing

Cloud computing betekent dat allerlei IT-diensten via internet worden verleend, zoals software, databases, servers en netwerken. Eindgebruikers hebben zo altijd en overal toegang tot hun software en applicaties.

Dankzij cloud computing zijn veel werknemers in staat gesteld om thuis te werken tijdens de Covid crisis. Thuiswerken op een veilige manier werd zo gemakkelijk gemaakt.

En de gedachte is dat cloud computing niet meer weg gaat. Steeds meer diensten worden ‘in de cloud’ gezet zodat iedereen altijd en overal toegang heeft tot zijn data.

5. Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML)

Met de hulp van artificial intelligence (AI) en machine learning (ML) kunnen organisaties hun producten en diensten snel verbeteren. Deze innovatie zorgt voor een versnelling van de ontwikkeling van producten en diensten tegen lagere kosten.

Nu hoef je niet perse technisch te begrijpen hoe dit werkt. Het belangrijkste is dat je weet wat AI en ML allemaal kan.

Digitale vaardigheden verbeteren

De beste manier om je digitale vaardigheden te verbeteren is actie ondernemen. Hieronder nemen we je mee in wat je allemaal zelf kunt doen.

Online video’s

Je kunt natuurlijk ook simpelweg zelf aan de slag gaan.

Denk aan het bekijken van YouTube video’s of zelf op het internet gaan en ontdekken waar dat te vinden is.

Loop je tegen een probleem aan binnen de software waar je mee werkt? Duizenden professionals hebben video tutorials gemaakt over het maken van bijvoorbeeld draaitabellen in Excel of het opmaken van documenten in Word. Eigenlijk vind je hier alle vragen die je hebt over digitale vaardigheden.

Start een website

Om digitaal vaardig te worden is het belangrijk dat je met plezier met technologie werkt. Een laagdrempelige manier om meer met digitale tools te werken is door een website te starten over een onderwerp wat je leuk vindt.

Op die manier leer je bijvoorbeeld hoe CMS-systemen werken, hoe je informatie online deelt en ben je tegelijkertijd bezig met iets wat je leuk vindt.

Leer programmeren

Ook als je geen programmeur bent is het toch handig om de basis van verschillende programmeertalen te kennen en te begrijpen. Als marketeer ben je bijvoorbeeld veel bezig met het publiceren van content op websites. Dan is het wel zo handig als je begrijpt hoe de technologie achter een website werkt.

Als je kennis wilt maken met programmeren, kijk dan eens op codecademy.com: een online platform om programmeertalen te leren.

Nog een beginner?

Veelal is het mogelijk om cursussen en trainingen gewoon vanuit huis te doen.

Voor echte beginners zijn er veel programmas’s. Zo kan iedereen met Klik & Tik-programma’s op een laagdrempelige manier leren omgaan met de computer, het internet en sociale media. Je leert in stapjes digitale basisvaardigheden. Dus een computer of tablet aan- en uitzetten, omgaan met de muis, klikken, slepen, scrollen. Daarna ga je het internet op. Om websites te zoeken, iets te kopen, een reisje te boeken of foto’s te uploaden.

Kijk ook op rijksoverheid.nl voor meer info.

Unieke CV templates
Binnen 10 minuten een perfect cv waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

Mooie cv template nodig?