Hoe schrijf ik een effectieve open sollicitatiebrief?

In eerste instantie proberen bedrijven en organisaties vaak via interne verschuivingen en hun eigen netwerk vacatures op te vullen. Daarom is het vaak verstandig om zelf contact op te nemen met bedrijven als je een nieuwe baan zoekt. Ook al staat er op dit moment geen vacature uit.

Een open sollicitatiebrief sturen kan mogelijkheden bieden.

1. Voorbereiding op de brief

Wat wil je doen?

Verdiep je in wat voor functie je zoekt, en bekijk welke namen of bewoordingen deze functie heeft in diverse branches.

Dat kan namelijk verschillen.

Een tekstschrijver heet in de reclamewereld bijvoorbeeld een copywriter.

Zoek het juiste bedrijf

Eerst ga je op zoek naar geschikte bedrijven.

In het wilde weg brieven versturen, heeft weinig zin.

Vraag je bijvoorbeeld af in welke sectoren uitbreiding op stapel staat, of richt je op organisaties waar ook veel andere vacatures uitstaan.

Gebruik ook je netwerk als informatiebron.

Eerst bellen, dan schrijven

Je sollicitatie is veel effectiever als je deze kunt richten aan een persoon die je al gesproken hebt over je mogelijkheden binnen de organisatie.

Dit telefoontje is de eerste indruk die het bedrijf van je krijgt, dus bereid je goed voor.

Stel een lijst met vragen op.

Als je enkel een algemeen nummer hebt, vraag dan direct naar p&o of de afdeling waar je wilt werken.

En begin pas over je interesse in eventuele vacatures als je de daarvoor verantwoordelijke persoon aan de lijn hebt.

2. De brief zelf

Opening van de brief

In de inleiding schrijf je dat je graag in aanmerking wilt komen voor deze functie, mocht die binnenkort beschikbaar komen.

Dit kan natuurlijk op verschillende manieren.

a. Bedenk een reden om dit bedrijf aan te schrijven

Eén daarvan is dat je je aanbod koppelt aan de reden om dit bedrijf aan te schrijven. De brief stel je verder op alsof er een vacature is. Vanuit je eigen ervaring met de functie weet je welke competenties van belang zijn en wat jij daarnaast nog te bieden hebt. Wie weet heeft jouw loopbaan je geschikt gemaakt voor meerdere functies in een organisatie.

b. Richt je op de functie

Een andere mogelijkheid is dat je je meer op jezelf en de functie richt. Bekijk wat jij kunt bijdragen binnen de organisatie in een bepaalde functie en leg hier de nadruk op in je brief.

Middendeel van de brief: Beschrijf je kwaliteiten

Hierna beschrijf je de kwaliteiten en ervaring die jou onderscheiden van de rest. Wees bondig: meer dan 20 regels tussen inleiding en afsluiter is voor veel recruiters al te veel. Uiteraard beschrijf je ook je motivatie voor het bedrijf en het werk. Pas wel op dat je niet te ver vooruit loopt op de zaken, je weet immers niet zeker of je begeerde positie ook echt bestaat.

Afsluiten: Wees proactief

Zorg dat je enthousiast afsluit en laat merken dat je altijd beschikbaar bent om aanvullende informatie te geven. Geef altijd aan dat je over enkele weken contact opneemt om te informeren naar de mogelijkheden binnen de organisatie.

Veel sollicitanten vinden dit wat aan de brutale kant, maar het is volstrekt normaal om achter een sollicitatie aan te bellen als je na twee weken nog niets gehoord hebt. Bovendien is het nu gemakkelijker om door te dringen tot personeelszaken, want je kunt refereren aan je brief!

Gratis Professioneel CV nodig?

Maak een onweerstaanbaar CV in 3 simpele stappen!

Gratis CV templates >>