Sollicitatiegesprek: is de eerste indruk echt zo belangrijk?

We horen heel vaak dat in de eerste 2 seconden de beslissing valt of een werkgever jou wil aannemen of niet.

Dit is niet helemaal waar.

In een sollicitatieprocedure voer je vaak meerdere gesprekken. In al die gesprekken is een eerste indruk belangrijk, maar het verloop van de rest van het gesprek is natuurlijk net zo belangrijk.

Hieronder een aantal praktische tips om een onvergetelijke eerste indruk achter te laten tijdens een sollicitatiegesprek zodat het daar in ieder geval niet aan heeft gelegen.

1. Zorg dat je er op je best uitziet

Ga naar je sollicitatiegesprek zoals je naar een eerste date zou gaan. Verzorg jezelf goed en bekijk jezelf nog even goed in de spiegel voordat je de gespreksruimte binnenstapt. Je moet er niet aan denken dat je gesprekspartner het gehele gesprek tegen een snotje in je neus aankijkt of tegen een etensrestje tussen je tanden.

Benieuwd hoe je je zou moeten kleden?

Mannen, kijk hier

Vrouwen, kijk hier

en als je het niet zeker weet: overdressed is altijd beter dan underdressed.

2. Pas jezelf aan

Verschillende branches hebben verschillende standaarden, dus ook wat betreft kleding en voorkomen. Verdiep jezelf in de normen van de branche waarin jouw potentiële werkgever zich bevindt. Kom er achter wat men van je verwacht en pas je hierop aan.

3. De handdruk en de begroeting

Geef een stevige (droge) hand en kijk je gesprekspartner aan tijdens de begroeting. Een goede tip is te wachten met het noemen van je eigen naam en je volledig te focussen op de naam van je gesprekspartner voordat je je eigen naam vertelt. Op deze manier geef je hem of haar de volledige aandacht.

4. Probeer veel te oefenen

Denk na over je houding en je groet, en oefen deze een aantal keer met bijvoorbeeld een collega of een vriend. Oefen het bij iedereen die je ontmoet de komende weken en kijk hoe hij of zij reageert.

Oefening baart kunst!