Laatst bijgewerkt op

Professioneel cv maken: de complete gids in 2024

Ontdek hoe je snel een professioneel CV maakt met gratis downloads, handige online cv tools, inzet van AI en praktische tips zodat jij op gesprek mag bij je favoriete werkgever.

Hoe maak je een cv?

Bijna 90% van de sollicitanten weet niet hoe ze een effectief cv moeten maken. En dat is zonde want je hebt maar 1 kans om te laten zien dat ze jou moeten uitnodigen.

Om je snel op weg te helpen hebben we de beste cv tips voor je op een rij gezet zodat jij een goed cv kunt maken dat zich onderscheidt van de andere kandidaten en je binnen no-time een uitnodiging oplevert.

Gratis cv maken

Een gratis cv maken is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Er zijn veel plekken waar je cv voorbeelden en cv templates geheel gratis kunt downloaden.

Bekijk deze gratis cv’s die je meteen kunt downloaden zonder kosten zodat jij je kunt focussen op de inhoud.

 

cv maken

Snel een professioneel cv

 

  • Snel: Vul je gegevens, werkervaring en opleidingen in
  • Mooi: Kies een cv template die het beste past bij de functie
  • Makkelijk: Direct je CV downloaden

 

Cv voorbeelden

Het is altijd fijn om een goed voorbeeld te hebben. Bekijk meer dan 100 cv voorbeelden van de meest voorkomende functies voor starters, studenten en professionals.

Cv templates

Het is steeds belangrijker om een mooi cv te hebben. Val op met deze prachtige cv templates die je gratis kunt downloaden in Word en PDF format.

Wist je dat…
cv maken intro
…een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.

Hoe maak je een cv in Word?

Word is nog altijd een populair programma om een cv in te maken. Maar hoe maak je een mooi cv in Word of Google Docs zonder dat alles steeds verspringt?

Bekijk onderstaande video met een korte handleiding over het maken van een cv sjabloon in Word.

Download de Cv Template uit bovenstaande video in Word (.docx)

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Maak online een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.

Wat staat er in een cv?

De opbouw van je cv is belangrijk omdat je de lezer snel de juiste indruk wil geven van je kennis, vaardigheden en ervaring.

De term ‘boven de vouw’ komt uit de digitale wereld: dit is het gedeelte van de website dat je ziet zonder dat je te hoeft scrollen. De beste online marketeers zorgen ervoor dat het belangrijkste dat ze willen communiceren op dit deel van de pagina staat.

Dit principe moet je ook toepassen op de volgorde van de onderdelen op je cv. Plaats je belangrijkste en meest relevante resultaten bovenaan je A4-tje. Meestal is dit je werkervaring en je opleiding.

Laten we alle onderdelen van een goed cv 1 voor 1 bekijken.

cv maken

1. Cv titel

Een cv titel is het eerste wat de lezer ziet dus gebruik het verstandig.

Het belangrijkste doel van een titel op je cv is het wekken van de interesse van de lezer.

Je cv moet een aaneenschakeling zijn van interessante feiten waardoor de recruiter denkt: wow, hier wil ik meer van weten.

En dat begint dus al met de titel op je cv.

Maak er iets interessants van en verleidt de lezer om door te lezen.

Communicatiespecialist met 5 jaar ervaring in digitale uitingen

 

2. Profielfoto

Zonder goede foto op je cv doe je eigenlijk niet meer mee.

Het overgrote deel van de werkgevers verwacht een foto van je te zien.

Zorg er wel voor dat je foto professioneel is:

  • Lach op de foto: niemand zoekt een chagrijnige collega
  • Rustige achtergrond: zo kom jijzelf beter uit de verf
  • Verzorgd: doe sollicitatiekleding aan
  • Geen gedateerde foto: je toekomstig werkgever moet je wel herkennen als je straks op gesprek mag komen

Bezuinig dus niet op je foto. En gebruik ‘m daarnaast ook voor je LinkedIn profiel.

Snel een CV nodig?
cv maken 30
Gemakkelijk invullen, professionele CV templates, direct te downloaden en klaar in 10 minuten

3. Contactgegevens

Je begint je cv altijd met je naam en functie titel.

Vervolgens ga je verder met je persoonlijke gegevens: naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, je geboortedatum en eventueel geboorteplaats en nationaliteit. Ook kun je aangeven of je in het bezit bent van een rijbewijs.

Plaats geen overbodige persoonlijke details op je cv zoals je burgerlijke staat. De lezer hoeft niet altijd te weten hoe oud jij bent, hoeveel kinderen je hebt, of je zwanger bent en of je religieus bent. Maak dus een weloverwogen besluit om dit te tonen of niet. Vergeet niet om een link naar je LinkedIn profiel te plaatsen.

4. Persoonlijk profiel of doelstelling

In 2 of 3 zinnen omschrijf je op een persoonlijke manier waar je goed in bent en in welke vaardigheden jij uitblinkt. De meeste recruiters en loopbaanprofessionals vinden een persoonlijk profiel een zeer waardevolle toevoeging voor het cv.

Het is een ideaal middel om je personal brand stevig neer te zetten.

Een doelstelling op je cv lijkt heel erg op een persoonlijk profiel. Je kunt ‘m het beste gebruiken als je een starter bent of een carrièreswitch overweegt.

5. Werkervaring

Relevante werkervaring is een van de belangrijkste onderdelen op je cv. Begin met de meest recente banen of functies. Dit noemen we omgekeerd chronologische volgorde. En geef context: hoe groot is de organisatie (aantal werknemers) en wat is de jaaromzet? Op deze manier krijgt de lezer een indruk van de werkplek waar jij hebt gewerkt.

Omschrijf je rol en je verantwoordelijkheden nauwkeurig. Alleen de vermelding “accountmanager” of een taak als “relatiebeheer” zegt de recruiter weinig. Het is veel sterker om kort in te gaan op je behaalde successen. Wat was precies jouw bijdrage? Vermeld targets en eventuele behaalde doelen. Dit zegt iets over hoe resultaatgericht je bent en je maakt tegelijkertijd duidelijk wat je precies hebt gedaan.

Probeer je woorden slim te kiezen zodat je tekst beknopt en toch informatief is. Vergeet niet om in deze sectie eventueel vrijwilligerswerk en relevante stages te plaatsen. Benoem alles in een opsomming met bullets.

6. Opleidingen

Plaats alleen de opleidingen op je cv die voor de nieuwe functie relevant zijn. Een complete lijst met de vakken van je havo-diploma hoef je niet te vermelden, als je vervolgens vwo bent gaan doen.

Heb je gestudeerd? Benoem de vakken die je hebt gedaan zodat de recruiter weet waar jouw vakkennis ligt. Bekijk waar jij je kunt onderscheiden: wat heb jij gedaan tijdens je opleiding wat anders is dan je mede-studenten? Denk aan extra studieactiviteiten, een interessante scriptie of een belangrijke minor.

Vermeld ook cursussen, trainingen, publicaties en andere prestaties. Begin ook hier bij de laatst gevolgde cursus of training.

 

7. Nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten kunnen de lezer net even overtuigen om je uit te nodigen. Zeker als het belangrijke nevenfuncties betreft. Bekijk daarom altijd goed wat de toegevoegde waarde kan zijn van het noemen van een nevenactiviteit of studieactiviteit.

Versterkt het de gevraagde vaardigheden en competenties? Dan kan het heel slim zijn om deze activiteiten strategisch in te zetten op je cv.

8. Vaardigheden

Het benoemen van de juiste vaardigheden is van levensbelang om te worden uitgenodigd. Zorg ervoor dat je de juiste vaardigheden op je cv laat terugkomen. Denk hierbij aan:

En geef belangrijke hard skills binnen je vakgebied een prominente plek.

9. Talenkennis

De toename in Engels op de werkvloer stijgt ieder jaar. Ook voor klantcontact beroepen is het fijn om in ieder geval Engels te kunnen.

Vermeld dus duidelijk alle talen op je cv die je beheerst.

10. Hobby’s en interesses

Het noemen van hobby’s en interesses op je cv kan heel nuttig zijn. Zo krijgt de recruiter een idee van jouw persoonlijke interesses.

Uit het voorzitterschap van de plaatselijke voetbalclub kunnen bijvoorbeeld je leidinggevende kwaliteiten en organisatievermogen worden afgelezen.

Daarnaast heb je kans dat het sneller kan ‘klikken’ met de lezer als bepaalde hobby’s of interesses overeenkomen.

11. Referenties

Een veel voorkomende fout is het plaatsen van referenties op je cv. Plaats ook niet de zin ‘referenties op aanvraag’ op je cv.

Als een recruiter daadwerkelijk geïnteresseerd is dan weet ze je echt wel te vinden met deze (en andere) vragen. Zo heb je bovendien meer plek voor belangrijkere zaken.

Cv maken met ChatGPT

De virtuele assistent waar we niet meer zonder kunnen. Ook als je bezig bent met het maken van je cv kan ChatGPT van pas komen.

Het werkt uitstekend in het bedenken van professionele teksten.

Ideaal dus als je een kort en krachtig persoonlijk profiel wil schrijven of een paar sterke bullets bij je werkervaring.

Meer over cv maken met AI

Online cv maken

Het aantal online tools dat je kunt gebruiken, groeit met de dag. Handig hulpmiddelen die je helpen om snel een cv te ontwerpen.

Denk aan cv makers, gratis cv sjablonen, video cv’s of snel een pdfje maken van je LinkedIn profiel.

Meer over online cv maken

Cv laten maken

Geen zin of tijd om zelf een cv op te stellen? Huur een professional in en laat het voor je doen.

Er zijn wel een paar zaken waar je op moet letten bij het laten maken van je cv zoals prijs, ervaring en reviews.

Meer over cv laten maken

Cv zonder werkervaring

Er zijn veel mensen die nog moeten beginnen op de arbeidsmarkt. Het gevolg is dan dat je een cv zonder werkervaring hebt. Hoe pak je dat goed aan?

Cv starter

cv starter voorbeeld

Je bent net afgestudeerd en klaar met je opleiding. En je moet gaan solliciteren voor je eerste baan. Een belangrijk onderdeel voor een succesvolle sollicitatie is het hebben van een goed starter cv.

In veel opzichten lijkt het cv voor een starter op een cv voor de meer ervaren professional. Er zijn echter een aantal belangrijke verschillen en aandachtspunten.

Meer over een cv voor een starter

Cv student

cv student

Hoe ziet je cv eruit als je nog studeert of een opleiding volgt? Een zogenaamd studenten cv. Ben je op zoek naar een stage of een afstudeerplek?

De truc is om te focussen op andere aspecten van je cv. Denk aan nevenactiviteiten, bijbanen, stages, hobby’s en cursussen. Bedenk waarin jij uitblinkt en bekijk welke vaardigheden je kunt koppelen aan deze onderdelen.

Meer over een cv voor een student

Cv stage

cv stage

Een stageplek heeft vaak een vaste plek in het curriculum van iedere studie. Maar hoe maak je een effectief cv voor een stageplek?

Bekijk waarop jij je onderscheid ten opzicht van je medestudenten. Heb je speciale vakken gevolgd of heb je een interessante bijbaan?

Vermeld wie jij bent en wat je kunt in je persoonlijk profiel.

Meer over een cv voor een stage

Cv scholier

Als 15 jarige is het niet makkelijk om een cv te maken. Bedenk waarin jij je kunt onderscheiden ten opzichte van je leeftijdsgenoten. Heb je bijvoorbeeld een bijzonder bijbaantje gehad of kun je misschien iets wat anderen niet kunnen?

Meer over een scholieren cv

Cv updaten

Als je al wat langer werkzaam bent heb je waarschijnlijk nog wel ergens een cv liggen. De meeste sollicitanten zullen dan ook dit cv weer uit de kast trekken en een update maken.

Belangrijk is dat je je cv aanpast aan de vacature. Zo zorg je ervoor dat je relevant bent voor de functie.

Liegen op je cv is nooit verstandig om te doen. Als je werkgever er achter komt dat je niet eerlijk bent geweest, kunnen de consequenties groot zijn.

Heb je niet de gevraagde opleiding of ben je net ontslagen? Zolang je eerlijk bent hoeft zo’n gat op je cv geen belemmering te zijn bij een sollicitatie.

Engels cv

Het komt steeds vaker voor dat je een cv in het Engels moet maken voor je sollicitatie. Denk bijvoorbeeld aan een sollicitatie voor een internationale organisatie.

Meer over Engels cv

Resumé of cv

In vacatureteksten kom je soms naast cv ook het woord resumé tegen. In Amerika maken ze namelijk een onderscheid tussen een cv en een resumé.

Meer over resumé

Europass cv

Als je graag binnen Europa aan de slag wil, dan kan een zogenaamd Europass cv een uitkomst zijn. Het is namelijk een standaard cv dat in alle landen van de EU wordt erkend.

Meer over Europass cv

Unieke CV templates
Binnen 10 minuten een perfect CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

Ook interessant

Veelgestelde vragen

Waar vind ik goede (en gratis) cv voorbeelden?

We hebben de beste cv voorbeelden gemaakt voor de meest belangrijke functies en beroepen.

Hoe maak je een gratis cv?

We hebben de belangrijkste manieren op een rij gezet hoe je snel een gratis cv kunt maken.

Waar vind ik de beste cv templates?

We hebben de beste cv templates voor je verzameld die je gratis kunt downloaden in Word format. Ze zijn ook prima te gebruiken met Google docs.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken