Professioneel cv maken: de complete gids in 2021

Ontdek het meest gedetailleerde naslagwerk op het web: een complete gids om een perfect CV te maken. Alles wat je wil weten over het maken van een goed CV op 1 plek.

 

Snel een Professioneel CV maken

 

  • Snel: Vul je gegevens, werkervaring en opleidingen in
  • Mooi: Kies een cv template die het beste past bij de functie
  • Makkelijk: Direct je CV in PDF format te downloaden

 

Hoe maak je een CV?

Bijna 90% van de kandidaten scoort niet goed bij het maken van een cv. En dat is zonde want je hebt maar 1 kans om te laten zien dat ze jou moeten uitnodigen.

Om je snel op weg te helpen hebben we de beste cv tips voor je op een rij gezet.

 

Cv voorbeelden

Voor alle functies

Het is altijd fijn om een goed voorbeeld te hebben. Bekijk de beste cv voorbeelden van de meest voorkomende functies.

Cv templates

Van klassiek tot modern

Het is steeds belangrijker om een mooi cv design te hebben. Val op met deze prachtige cv templates.

 

CV layout

Vandaag de dag speelt de layout van je cv een grote rol bij de selectie voor een sollicitatiegesprek. De belangrijkste reden is dat de recruiter of manager je cv snel scant.

Het is daarom van belang dat je veel witruimte gebruikt en de belangrijkste zaken opsomt in bullets. Om het cv leesbaar te houden is het van belang een duidelijk lettertype te gebruiken, eventueel aangevuld met een ondersteunende kleur.

Maak je cv niet te lang en niet te kort. 2 Kantjes is een ideale lengte voor je cv.

Kies voor een zakelijk, creatief of een fancy cv.

 

Hoe maak je een schitterend CV in Word?

Binnen 15 min een CV in Word

Word is voor velen nog steeds een populair programma om een cv in te maken. Maar hoe maak je een mooi cv in Word of Google Docs zonder dat alles steeds verspringt?

Gratis CV

Een gratis cv is tegenwoordig makkelijker geregeld dan ooit. Er zijn veel plekken waar je voorbeeld cv’s en templates kunt downloaden.

Meer over een gratis cv

Online cv maken

Het aantal online tools dat je kunt gebruiken, groeit met de dag. Handig hulpmiddelen die je helpen om snel een cv te maken.

Meer over online cv maken

CV laten maken

Geen zin of tijd om zelf een cv op te stellen? Huur een professional in en laat het voor je doen. Er zijn wel een paar zaken waar je op moet letten.

Meer over cv laten maken

Wat staat er in een CV?

De opbouw van je cv en de volgorde van de onderdelen is van belang.

De term ‘boven de vouw’ komt uit de publishers wereld en refereert bij een krant aan het bovenste gedeelte: het deel waar altijd de belangrijkste headline staat.

In de digitale wereld wordt hiermee het deel bedoeld dat je ziet zonder te hoeven scrollen. De beste online marketeers zorgen ervoor dat het belangrijkste dat ze willen communiceren op dit deel van de pagina staat.

Jij moet dit ook doen bij het bepalen van de volgorde van de onderdelen op je cv. Plaats je belangrijkste en meest relevante resultaten bovenaan je A4-tje. Meestal is dit je werkervaring en je opleiding. Het verschilt vaak per situatie.

cv maken

1. Persoonsgegevens

Je begint je cv altijd met je naam en functie titel. Daarnaast kun je denken een een sterke cv titel. Hiermee laat je meteen zien wie jij bent en wat je kunt.

Je begint je cv met je persoonlijke gegevens: naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, je geboortedatum en eventueel geboorteplaats en nationaliteit. Ook kun je hier aangeven of je in het bezit bent van een rijbewijs. Plaats geen overbodige persoonlijke details zoals je burgerlijke staat.

De lezer hoeft niet altijd te weten hoe oud jij bent, hoeveel kinderen je hebt, of je zwanger bent en of je religieus bent. Maak dus een weloverwogen besluit om dit te tonen of niet. Plaats tevens een link naar je LinkedIn profiel.

In 2 of 3 zinnen omschrijf je op een persoonlijke manier waar je goed in bent en in welke vaardigheden jij uitblinkt. De meeste recruiters en loopbaanprofessionals vinden een persoonlijk profiel een zeer waardevolle toevoeging voor het cv. Het is een ideaal middel om je personal brand stevig neer te zetten.

2. Profielfoto

Zonder goede profielfoto doe je eigenlijk niet meer mee. Er blijven recruiters die erop tegen zijn, maar het overgrote deel ziet ondertussen de voordelen. Zorg er wel voor dat je foto professioneel is. Besteed hier dus aandacht aan. En natuurlijk kun je ‘m tevens gebruiken voor je LinkedIn profiel.

3. Werkervaring

Relevante werkervaring is een van de belangrijkste onderdelen op je cv. Begin met de meest recente banen of functies. Dit noemen we omgekeerd chronologische volgorde. En geef context: hoe groot is de organisatie (aantal werknemers), internationaal of nationaal? Op deze manier krijgt de lezer een indruk van de werkplek waar jij hebt gewerkt.

Omschrijf je rol en je verantwoordelijkheden nauwkeurig. Alleen de vermelding “accountmanager” of een taak als “relatiebeheer” zegt de recruiter weinig. Het is veel sterker om kort in te gaan op je behaalde successen. Wat was precies jouw bijdrage? Vermeld targets en eventuele behaalde doelen.

Dit zegt iets over je zelfvertrouwen en maakt tegelijkertijd duidelijk wat je precies hebt gedaan. Probeer je woorden slim te kiezen zodat je tekst beknopt en toch informatief is. Vergeet niet om in deze sectie eventueel vrijwilligerswerk en relevante stages te plaatsen.

4. Opleidingen

Plaats alleen de opleidingen op je cv die voor de nieuwe functie relevant zijn. Een complete lijst met de vakken van je havo-diploma hoef je niet te vermelden, als je vervolgens vwo bent gaan doen.

Heb je gestudeerd? Benoem de vakken die je hebt gedaan zodat de recruiter weet waar jouw vakkennis ligt. Bekijk waar jij je kunt onderscheiden: wWat heb jij gedaan tijdens je opleiding wat anders is dan je mede-studenten? Denk aan extra studieactiviteiten, een interessante scriptie of een belangrijke minor.

5. Vaardigheden

Het benoemen van de juiste vaardigheden is van levensbelang om te worden uitgenodigd. Zorg ervoor dat je de juiste vaardigheden op je cv laat terugkomen. Denk hierbij aan zowel zachte als harde vaardigheden.

Soft skills worden vaak gerelateerd aan persoonlijke kwaliteiten ook wel emotionele intelligentie genoemd. Denk aan persoonlijke eigenschappen op je cv. Hard skills zijn technische vaardigheden zoals computervaardigheden.

En geef deze hard skills een prominente plek! Vermeld talenkennis, computerkennis, cursussen, trainingen, publicaties en andere prestaties. Begin ook hier bij de laatst gevolgde cursus of training.

Geef duidelijk aan hoe bekwaam je bent in de opgesomde vaardigheden.

6. Nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten kunnen de lezer net even dat zetje in de rug geven. Zeker als het belangrijke nevenfuncties betreft. Bekijk daarom altijd goed wat de toegevoegde waarde kan zijn van het noemen van een nevenactiviteit of studieactiviteit.

Versterkt het de gevraagde vaardigheden en competenties? Dan kan het heel slim zijn om deze activiteiten strategisch in te zetten op je cv.

7. Hobby’s en interesses

Het noemen van hobby’s en interesses op je cv kan heel nuttig zijn. Zo krijgt de recruiter een idee van jouw persoonlijke interesses.

Uit het voorzitterschap van de plaatselijke voetbalclub kunnen bijvoorbeeld je leidinggevende kwaliteiten en organisatievermogen worden afgelezen.

Daarnaast heb je kans dat het sneller kan ‘klikken’ met de recruiter als bepaalde hobby’s of interesses overeenkomen.

8. Referenties

Een veel voorkomende fout is het plaatsen van referenties op je cv. Plaats ook niet de zin ‘referenties op aanvraag’ op je cv.

Als een recruiter daadwerkelijk geïnteresseerd is dan weet ze je echt wel te vinden met deze (en andere) vragen. Het zorgt bovendien voor meer plek voor belangrijke zaken.

Cv zonder werkervaring

Er zijn veel mensen die nog moeten beginnen op de arbeidsmarkt. Het gevolg is dan dat je een cv zonder werkervaring hebt. Hoe pak je dat goed aan?

Cv starter

Je bent net afgestudeerd en klaar met je opleiding. En je moet gaan solliciteren voor je eerste baan. Een belangrijk onderdeel voor een succesvolle sollicitatie is het hebben van een goed starter cv.

In veel opzichten lijkt het cv voor een starter op een cv voor de meer ervaren professional. Er zijn echter een aantal belangrijke verschillen en aandachtspunten.

Lees meer over een cv voor een starter

Cv student

Hoe ziet je cv eruit als je nog studeert of een opleiding volgt? Een zogenaamd studenten cv. Ben je op zoek naar een stage of een afstudeerplek?

De truc is om te focussen op andere aspecten van je cv. Denk aan nevenactiviteiten, bijbanen, stages, hobby’s en cursussen. Bedenk waarin jij uitblinkt en bekijk welke vaardigheden je kunt koppelen aan deze onderdelen.

Lees meer over cv voor een student

Cv scholier

Als 15 jarige is het niet makkelijk om een cv te maken. Bedenk waarin jij je kunt onderscheiden ten opzichte van je leeftijdsgenoten. Heb je bijvoorbeeld een bijzonder bijbaantje gehad?

Lees meer over een scholieren cv

Cv updaten

Als je al wat langer werkzaam bent heb je waarschijnlijk nog wel ergens een cv liggen. De meeste sollicitanten zullen dan ook dit cv weer uit de kast trekken en een update maken.

Belangrijk is dat je je cv aanpast aan de vacature. Zo zorg je ervoor dat je relevant bent voor de functie.

Liegen op je cv is nooit verstandig om te doen. Als je werkgever er achter komt dat je niet eerlijk bent geweest, kunnen de consequenties groot zijn.

Heb je niet de gevraagde opleiding of ben je net ontslagen? Zolang je eerlijk bent hoeft zo’n gat op je cv geen belemmering te zijn bij een sollicitatie.

Engels cv

Het komt steeds vaker voor dat je een cv in het Engels moet maken voor je sollicitatie. Denk bijvoorbeeld aan een sollicitatie voor een internationale organisatie.

Lees meer over Engels cv

Resumé of cv

In vacatureteksten kom je soms naast cv ook het woord resumé tegen. In Amerika maken ze namelijk een onderscheid tussen een cv en een resumé.

Lees meer over resumé

Europass cv

Als je graag binnen Europa aan de slag wil, dan kan een zogenaamd Europass cv een uitkomst zijn. Het is namelijk een standaard cv dat in alle landen van de EU wordt erkend.

Lees meer over Europass cv

Meer over het cv

Veelgestelde vragen

Waar vind ik goede (en gratis) cv voorbeelden?

We hebben de beste cv voorbeelden gemaakt voor de meest belangrijke functies en beroepen.

Hoe maak je een gratis cv?

We hebben de belangrijkste manieren op een rij gezet hoe je snel een gratis cv kunt maken.

Waar vind ik de beste cv templates?

We hebben de beste cv templates voor je verzameld die je gratis kunt downloaden in Word format. Ze zijn ook prima te gebruiken met Google docs.

Mooie cv template nodig?