Een perfect cv voorbeeld Rector Voortgezet Onderwijs

Je hebt een interessante vacature gevonden voor een rector op het voortgezet onderwijs (VO). Dan wil je opvallen met een goed cv waarmee je aantoont dat jij de geschikte kandidaat bent voor deze uitdagende functie.

In dit artikel delen wij alle tips voor een professioneel cv als rector. Daarbij geven we wat handige voorbeelden die je als uitgangspunt kunt gebruiken. Lees ook hoe je de beste sollicitatiebrief schrijft voor een rector vo.

In dit artikel vertellen we waar je precies op moet letten als je gaat solliciteren als directeur in het middelbaar onderwijs. 

Wat doet een rector in het vo?

De rector op het voortgezet onderwijs ontwikkelt, implementeert en evalueert het beleid van de school. Hij of zij geeft daarnaast leiding aan het personeel, onderhoudt alle externe contacten en maakt beslissingen over begrotingen en beleidskeuzes. Het adviseren over toekomstig beleid is afhankelijk van de rol van het bestuur van de onderwijsorganisatie. Als dit bestuur zelf de adviserende functie heeft, vervult de rector meer een uitvoerende rol.

Op het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) heeft een rector expertise nodig op het gebied van (landelijk) beleid rondom speciaal onderwijs.

Hoe maak je een cv als rector voortgezet onderwijs?

Is dit de eerste keer dat je een cv opstelt? Lees dan eerst onze gids voor het perfecte cv.

Heb je al een cv liggen, maar kan het wel een opfrisser gebruiken? Of is deze sollicitatie de volgende stap in je loopbaan in het onderwijs? Lees hier hoe je je cv een goede update geeft.

Hieronder vertellen we over alles wat goed is om te vermelden op je cv als je gaat solliciteren als rector voortgezet onderwijs.

Werkervaring

Voor een verantwoordelijke functie als rector zul je relevante werkervaring op je cv moeten kunnen aantonen. Je eerdere verantwoordelijkheden moeten aansluiten bij je nieuwe functie. Vertel op je cv kort wat jouw taken en verantwoordelijkheden waren: probeer te beschrijven wat jouw resultaten zijn geweest in nummers en percentages.

Denk bijvoorbeeld aan deze voorbeelden van relevante werkervaring voor een directeur VO:

 • Je zult veel in contact staan met verschillende partijen. Communicatieve vaardigheden zijn daarom een must voor deze functie.
 • Vermeld het als je in eerdere functies als spin in het web hebt gefungeerd.
 • Je hebt ruime ervaring met leidinggeven aan teams van werknemers.
 • De middelbare school is een pittige omgeving. Laat zien dat je daadkrachtig bent.

Ook handig om te vermelden tijdens je sollicitatie:

 • Als leidinggevende zie je toe op de juiste uitvoering van het onderwijsproces. Daarbij kun je goed feedback geven aan je medewerkers.
 • Je hebt ervaring met personeelsmanagement, liefst in het onderwijs.
 • Benoem ook je agogische vaardigheden als (voormalig) leraar omdat je ook als rector nog weleens voor de klas staat.

Opleidingen

Onderwijsorganisaties zoeken directeurs met kennis en visie. Vermeld daarom al je relevante opleidingen op je cv, ook vooropleidingen en specialisaties.

Vaak zijn rectors in het voortgezet onderwijs zelf leraar geweest. Zij hebben dus een lesbevoegdheid gehaald na het afronden van minstens een WO bachelor. Door promoties klimmen zij uiteindelijk op naar de schoolleiding. Je kunt als leraar trainingen volgen in leiderschapsvaardigheden als je deze weg wilt volgen.

Heb je geen ervaring als leraar, maar wel aantoonbare competenties als leidinggevende? Onderwijsinstellingen staan steeds vaker open voor zij-instromers en herintreders. Leg uit hoe jouw vaardigheden en competenties aansluiten bij je nieuwe functie.

Benadruk ook eventuele nevenwerkzaamheden en relevante trainingen en cursussen op je cv. Bijvoorbeeld in je vrije tijd, of bij een vorige werkgever. Vermeld alles wat relevant kan zijn, eventueel met een korte uitleg over de geleerde vaardigheden.

Persoonlijk profiel

Op een cv schrijf je een persoonlijk profiel om jezelf kort en krachtig neer te zetten. Dit is een tekst van een paar regels waarin je jouw persoonlijke eigenschappen benadrukt. Opnieuw gaat het om eigenschappen die relevant zijn voor de functie.

Analyseer de vacature goed om te weten wat voor persoonlijkheid er gezocht wordt. Kies een paar eigenschappen van jezelf en benadruk die op je cv en in je brief.

Belangrijkste vaardigheden

In het voortgezet onderwijs zijn bepaalde competenties en vaardigheden nodig voor een directeur. Deze zet je dus duidelijk op je cv, liefst op meerdere plekken. Vermeld ze ook in je sollicitatiebrief en gebruik daarbij dezelfde bewoordingen.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden waar men naar zoekt in een rector?

 • Integriteit: jij kunt verantwoordelijk omgaan met vertrouwelijke informatie
 • Conflictbeheersing: je treedt op als bemiddelaar tussen leerkrachten onderling en bij conflicten met ouders en eventueel leerlingen
 • Overkoepelende visie: jij houdt in de gaten wat er gebeurt op het gebied van voortgezet onderwijs en speelt in op de laatste ontwikkelingen
 • Organiseren en overzicht houden: jij kunt als geen ander inspelen én anticiperen op mogelijke obstakels

Vergeet ook niet om je LinkedIn profiel aan te passen voor de functie.

Overige zaken

Je laat meer van je persoonlijkheid zien door je hobby’s en interesses. Maak een kort lijstje op je cv van interesses en vrijetijdsbesteding die relevant kunnen zijn voor je functie als rector.

Benoem ook eventueel vrijwilligerswerk op je cv, daarmee laat je zien wat jij belangrijk vindt en dat je een betrokken, bevlogen persoon bent.

Cv voorbeelden onderwijs

Bekijk nog meer cv voorbeelden voor de functie van leraar of docent:

Cv template

De layout of opmaak van je cv is ontzettend belangrijk.

Met een professionele cv template zorg je er namelijk voor dat de inhoud van je cv snel scanbaar is voor de lezer.

Daarnaast zorgt een mooi design ervoor dat je cv opvalt bij de recruiter.

Bekijk mooie cv templates waarmee je wordt aangenomen en put hieruit inspiratie voor je eigen cv als rector.

Bijkomend voordeel is dat je snel een gratis cv kunt maken.

Sollicitatiebrief Rector

Naast het cv is ook een motivatiebrief van belang. Je kunt hiermee perfect je motivatie beschrijven en je nog verder onderscheiden van de ander kandidaten. Om je te helpen hebben we een voorbeeld sollicitatiebrief Rector voor je gemaakt.

Unieke cv templates
Binnen 15 minuten een perfect cv waarmee je positief opvalt. Voer je gegevens in, kies je template, download je cv en solliciteer op jouw droombaan.

Mooie cv template nodig?