Cv voorbeeld voor een Docent voortgezet onderwijs

cv docent voortgezet onderwijs

Je hebt een interessante vacature gevonden voor een docent op het voortgezet onderwijs (VO). Dan wil je opvallen met een goed cv waarmee je aantoont dat jij de geschikte aanvulling op het team van docenten bent.

Wij delen de belangrijkste tips voor een professioneel cv als middelbare schooldocent. Daarbij geven we naast handige tips ook concrete voorbeelden.

In dit artikel vertellen we waar je precies op moet letten als je gaat solliciteren als docent in het middelbaar onderwijs.

Wat doet een docent in het VO?

Als docent in het voortgezet onderwijs (VO) of voortgezet speciaal onderwijs (VSO) geef je les in je eigen vak zoals Nederlands, Engels, Duits, Frans, Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Economie en voor het gymnasium Grieks en Latijn.

Met een tweedegraads lesbevoegdheid mag je voor de klas staan op het vso en in de onderbouw van de middelbare school. Voor de bovenbouw van de havo en het vwo heb je een eerstegraads lesbevoegdheid nodig.

Je krijgt te maken met leerlingen in de puberleeftijd, dus het is van belang dat je goed met hen om kunt gaan en ze weet te motiveren om het beste uit zichzelf te halen tijdens jouw vak.

Dit zijn dus ook belangrijke zaken om te belichten op je cv.

Hoe maak je een cv als leraar van een middelbare school?

Is dit de eerste keer dat je een cv opstelt? Lees dan eerst onze gids voor het perfecte cv. Als starter is het handig om je goed voor te bereiden op het schrijven van een cv.

Heb je al een cv, maar is deze sollicitatie de volgende stap in je loopbaan in het onderwijs? Ook dan is een goede voorbereiding het halve werk.

Hieronder vertellen we over alles wat slim is om te vermelden op je cv als je gaat solliciteren als docent in het voortgezet onderwijs.

Werkervaring

Naast kennis heb je als docent relevante werkervaring op je cv nodig. Dit kunnen ook vergelijkbare taken zijn tijdens eerdere banen. Vertel duidelijk waarom je eerdere verantwoordelijkheden aansluiten bij je nieuwe functie.

Denk bijvoorbeeld aan deze voorbeelden van relevante werkervaring voor een docent op de middelbare school:

 • Communicatieve vaardigheden zijn altijd belangrijk, maar in je functie als docent zeker. Laat zien dat je hier ervaring mee hebt.
 • Je kunt werken met bestaande lesmethodes, maar ook je eigen lesstof ontwikkelen.
 • Als docent werk je zelfstandig in een team. Elke ervaring hiermee is meegenomen!
 • De middelbare school is een pittige omgeving. Toon aan dat jij daadkrachtig kunt optreden

Ook handig om te vermelden op je cv als leraar vo:

 • Je moet niet alleen kennis overdragen, maar ook leerlingen kunnen begeleiden. Heb je eerder een coachende rol gehad? Vertel het zeker op je cv.
 • Benoem de pedagogische vaardigheden die je in de praktijk hebt opgedaan.

Focus op welke resultaten je hebt bereikt in je klassen en minder op je verantwoordelijkheden. Zo maak je eenvoudig meer impact.

Opleidingen

Onderwijsorganisaties zoeken docenten met de juiste kennis. Vermeld daarom al je relevante opleidingen op je cv, ook vooropleidingen en specialisaties.

Je kunt op veel verschillende manieren docent in het voortgezet onderwijs worden. Na je studie kun je een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid halen om voor de klas te mogen staan. Als je door omscholing of als zij-instromer leraar op de middelbare school bent geworden, omschrijf dan in je cv en je brief je motivatie om dat te doen.

Benadruk ook je stages op je cv en andere studieactiviteiten zoals een minor, keuzevakken en je afstudeerscriptie.

Heb je relevante trainingen en cursussen gevolgd? Bijvoorbeeld in je vrije tijd, of bij een vorige werkgever? Vermeld alles wat relevant kan zijn en benoem je opgedane vaardigheden.

Persoonlijk profiel

Op een cv schrijf je een persoonlijk profiel om jezelf voor te stellen, als onderdeel van je personal branding.

Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, gewoon een paar regels waarin je jouw persoonlijke eigenschappen benadrukt. Let opnieuw op eigenschappen die relevant zijn voor de functie.

Belangrijkste vaardigheden

In het voortgezet onderwijs zijn bepaalde competenties en vaardigheden nodig. Deze zet je dus kort maar krachtig op je cv, eventueel met een visuele representatie. Vermeld ze ook in je sollicitatiebrief en gebruik daarbij dezelfde woorden, om je punt kracht bij te zetten.

Wat zijn de belangrijkste competenties waar men naar zoekt in een docent op het voortgezet onderwijs?

 • Overwicht: jij zorgt ervoor dat mensen naar je luisteren, zonder te dwingend te zijn.
 • Organiseren en overzicht houden: jij kunt als geen ander inspelen op onverwachte gebeurtenissen, juist omdat je de langetermijnplanning overziet.
 • Conflictbeheersing: je treedt op als bemiddelaar tussen leerlingen en eventueel bij conflicten met ouders.
 • Integriteit: jij kunt verantwoordelijk omgaan met gevoelige informatie over leerlingen.

Vergeet ook niet om deze vaardigheden op je LinkedIn toe te voegen.

Overige zaken

Je laat meer van jezelf zien door je hobby’s en interesses te benoemen op je cv. Ben je creatief, of werk je vaker met tieners? Maak een kort lijstje op je cv van vrijetijdsbestedingen die relevant kunnen zijn voor je functie als leraar vo.

Benoem ook eventueel vrijwilligerswerk op je cv, daarmee laat je zien wat jij belangrijk vindt in het leven en dat je een betrokken, bevlogen middelbare schooldocent bent.

Cv voorbeeld onderwijs

Bekijk ook de andere cv voorbeelden als docent, leraar of andere functies in het onderwijs:

  Cv template

  De layout of opmaak van je cv is ontzettend belangrijk.

  Met een professionele cv template zorg je er namelijk voor dat de inhoud van je cv snel scanbaar is voor de lezer.

  Daarnaast zorgt een mooi design ervoor dat je cv opvalt bij de recruiter.

  Bekijk mooie cv templates waarmee je wordt aangenomen en put hieruit inspiratie voor je eigen cv als leraar in het voortgezet onderwijs.

  Bijkomend voordeel is dat je snel een gratis cv kunt maken.

  Sollicitatiebrief docent voortgezet onderwijs

  Om je te helpen, hebben we ook een voorbeeld sollicitatiebrief voor een docent voortgezet onderwijs gemaakt.

  Unieke cv templates
  Binnen 15 minuten een perfect cv waarmee je positief opvalt. Voer je gegevens in, kies je template, download je cv en solliciteer op jouw droombaan.

  Mooie cv template nodig?