Een perfect cv voorbeeld voor een Directeur Basisschool

cv directeur basisschool

Je hebt een interessante vacature gevonden voor een Directeur op een Basisschool. Nu wil je weten hoe je een cv maakt waarmee je aantoont dat jij de geschikte kandidaat bent voor deze uitdagende functie.

Het is altijd prettig om een sterk voorbeeld van een cv te hebben om op basis daarvan je eigen cv te maken.

Wist je dat...
...een recruiter 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Daarom geven we handige voorbeelden om je op weg te helpen en vertellen we uitgebreid waar je precies op moet letten als je een cv maakt als Directeur in het primair onderwijs. Zo vergroot je de kans dat je wordt uitgenodigd op gesprek. 

Hoe maak je een cv als Directeur Basisschool?

Zorg er altijd voor dat je cv aansluit bij de vacature.

Een algemeen cv zal het nooit redden als er stevige concurrentie is.

De opbouw van een cv is vaak hetzelfde. Met de invulling van de verschillende onderdelen kun je het verschil maken.

Hieronder vertellen we alles wat slim is om te vermelden op je cv als je gaat solliciteren als basisschooldirecteur.

Persoonlijk profiel

Op een cv schrijf je een persoonlijk profiel om jezelf voor te stellen. Dit is een kort tekstje van een paar regels waarin je jouw persoonlijke eigenschappen laat zien. Opnieuw gaat het om eigenschappen die relevant zijn voor de functie.

Analyseer de vacature goed om te weten wat voor persoonlijkheid de organisatie zoekt. Kies drie of vier eigenschappen van jezelf en benadruk die op je cv en in je brief. Gebruik steeds dezelfde woorden om je argument kracht bij te zetten.

Ervaren directeur met een open houding en een sterke visie op het primaire onderwijs. Wil graag onderdeel zijn van de gehele organisatie en deze verder ontwikkelen en verbeteren. Communicatief sterk en altijd positief richting leerlingen, teamleden en ouders. Maakt makkelijk contact met verschillende doelgroepen: een verbinder in hart en nieren.

Werkervaring

In het primair onderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende leidinggevende functies.

Een directeur in het primair onderwijs (PO), ook wel schoolleider of basisschool directeur genoemd, heeft de leiding over één of meerdere basisscholen en voert het beleid uit van een overkoepelend onderwijsorgaan. Daarbij heeft hij of zij een controlerende en adviserende rol, om de kwaliteit van het onderwijs te bewaken en verbeteren.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Maak online een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.

Tegelijkertijd is hij of zij het aanspreekpunt voor ouders en personeel. Als directeur kun je ook nog vaak zelf voor de klas staan. Vaak zijn het daarom kandidaten die in hun eerdere werkzame leven leraar zijn geweest.

Voor een verantwoordelijke functie als directeur helpt het om relevante werkervaring op je cv te hebben. Elk soort werk kan relevant zijn, als de verantwoordelijkheden aansluiten bij je nieuwe functie. Vertel onder elke functie kort wat jouw taken en behaalde resultaten zijn geweest, met de nadruk op relevantie voor deze sollicitatie.

Denk bijvoorbeeld aan deze voorbeelden van relevante werkervaring:

 • Je hebt kennis en kunde inzake de bedrijfsvoering van de school: financiën, personeel, huisvesting/onderhoud, facilitaire zaken
 • Je hebt ruime ervaring met leiding geven aan teams van leraren in het primair onderwijs. Aantoonbare ervaring in het toepassen van verschillende leiderschapsstijlen.
 • Als je in eerdere functies adviesrapporten hebt geschreven, vermeld dat zeker op je cv. Alles wat ruikt naar beleid maken is een pre.
 • Soms moeten er harde beslissingen gemaakt worden. Laat zien dat je daadkrachtig bent en om kunt gaan met lastige situaties.

Bijvoorbeeld:

Jul 2016 - heden
Directeur basisschool AMG Schmidtschool - Den Haag
- Dagelijkse bedrijfsvoering van de school: financiën, personeel, huisvesting/onderhoud, facilitaire zaken
- Invulling en herijking van de huidige visie en missie alsmede de implementatie
- Stimuleren en organiseren van samenwerking en professionele ontwikkeling van het team
– Communicatie rondom de school met alle betrokkenen waaronder gemeente, overheid en ouders

Sep 2005 - mei 2016
Leraar bovenbouw, AMG Schmidtschool, Den Haag
- Vriendelijke, inclusieve en persoonlijke klas gemaakt waar iedereen zich welkom voelt
- Effectieve leerplannen opgesteld om de leerlingen voor te bereiden op de cito toetsen
- Begeleidingsgroepen en -plan gemaakt en uitgevoerd

Opleidingen

Onderwijsorganisaties zoeken directeurs met kennis en visie. Vermeld daarom elke relevante opleiding op je cv, ook vooropleidingen en specialisaties.

Directeur op het PO word je door eerst de PABO af te ronden en minstens een aantal jaren te werken als basisschool leerkracht. Er zijn trainingen en nascholing, bijvoorbeeld op het gebied van leiderschap, die zich specifiek richten op het worden van schoolleider.

Een schoolleidersopleiding is een duidelijke pre. Heb je andere relevante trainingen en cursussen gevolgd? Bijvoorbeeld in je vrije tijd, of als onderdeel van eerdere functies? Vermeld alles wat relevant is voor de functie, maar houd het wel beknopt.

Ben je via een andere weg op dit punt gekomen? Laat zien dat je geleerde vaardigheden en competenties aansluiten bij de nieuwe functie, door een kleine uitleg toe te voegen.

Bijvoorbeeld:

Sep 2001 - mei 2005
HBO opleiding tot leraar basisonderwijs (Pabo), Hogeschool Den Haag
- Stageplek: Basisschool De Ronde Acht, Groep 7 en 8

Belangrijkste vaardigheden

Zoals eerder genoemd zijn in het primair onderwijs bepaalde vaardigheden op je cv nodig voor de functie van schoolleider. Deze zet je dus duidelijk op je cv, liefst op meerdere plekken. Vermeld ze ook in je sollicitatiebrief en gebruik daarbij dezelfde bewoordingen.

Vaak wordt verwezen in vacatures naar de 5 competenties uit het beroepsprofiel schoolleider PO:

 1. Visiegericht werken
 2. Ontwikkelen van mensen
 3. Ontwikkelen van de organisatie
 4. Leidinggeven aan de kwaliteit van het onderwijs
 5. Investeren in goede relaties met de omgeving

Laat deze in ieder geval aan bod komen in je cv.

Aan welke vaardigheden en competenties moet je nog meer denken?

 • Communicatieve vaardigheden zijn misschien wel de belangrijkste vaardigheden die je moet onderstrepen. Je bent een een spin in het web voor de school en zult met iedereen goed door 1 deur moeten kunnen. Je maakt makkelijk contact met verschillende doelgroepen zoals ouders, medewerkers, collega’s, bestuur en stakeholders.
 • Als leidinggevende zie je toe op de juiste uitvoering van beleid. Organisatorische vaardigheden zijn daarbij een pluspunt, bijvoorbeeld door een eerdere coördinerende rol te benoemen. Jij kunt als geen ander inspelen én anticiperen op mogelijke obstakels.
 • Natuurlijk is het belangrijk dat jij goed met kinderen bent, als je op een basisschool gaat werken. Benoem daarom ook altijd je liefde voor het vak en je ervaring hierin.
 • Conflictbeheersing: je treedt op als bemiddelaar tussen leerkrachten onderling en bij conflicten met ouders. En reken maar dat dit een groot deel van je tijd zal opslokken.

Vergeet ook niet om deze vaardigheden op je Linkedin profiel toe te voegen. Vraag aan je netwerk om deze te onderschrijven door middel van een aanbeveling.

Overige zaken

Waar er meerdere mensen solliciteren, kun jij ook nog extra opvallen door bepaalde hobby’s en interesses. Hou je van muziek of toneel? Heb je een passie voor taal? Vermeld het in een kort lijstje op je cv.

Benoem ook eventueel vrijwilligerswerk op je cv, daarmee laat je zien wat jij belangrijk vindt en dat je je betrokken voelt bij de maatschappij. Denk hierbij opnieuw aan taken die relevant zijn voor de openstaande functie.

Cv template Directeur Basisschool

De layout van je cv is ook belangrijk. Met een professionele cv template zorg je er namelijk voor dat de inhoud van je cv snel scanbaar is voor de lezer.

Daarnaast zorgt een mooi design ervoor dat je cv opvalt bij de school waar jij solliciteert.

Snel een CV nodig?

Gemakkelijk invullen, professionele CV templates, direct te downloaden en klaar in 10 minuten!

Kies een cv template en maak in no-time zelf een mooi cv voor je sollicitatie als directeur van een basisschool.

Cv voorbeelden onderwijs

Bekijk nog meer cv voorbeelden voor de functies in het onderwijs:

Sollicitatiebrief Directeur Basisschool

Naast het cv is ook een motivatiebrief van belang. Je kunt hiermee perfect je motivatie beschrijven en je nog verder onderscheiden van de ander kandidaten. Om je te helpen hebben we een voorbeeld sollicitatiebrief Directeur Basisschool voor je gemaakt.

Kant-en-klare CV templates
Binnen 10 minuten een elegant en creatief CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

 

Mooie cv template nodig?