Een perfect cv voorbeeld voor een Directeur Basisschool

Je hebt een interessante vacature gevonden voor een Directeur op een Basisschool. Nu wil je weten hoe je een cv maakt waarmee je aantoont dat jij de geschikte kandidaat bent voor deze uitdagende functie.

In dit artikel delen wij alle tips voor een professioneel cv waarmee je een blijvende indruk achterlaat. Daarbij geven we handige voorbeelden om je op weg te helpen. Lees ook hoe je de beste sollicitatiebrief schrijft voor een directeur basisschool.

Hieronder vertellen we uitgebreid waar je precies op moet letten als je een cv maakt als Directeur in het primair onderwijs. Zo vergroot je de kans dat je wordt uitgenodigd op gesprek. 

Wat doet een directeur basisschool?

In het primair onderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende leidinggevende functies.

Een directeur in het primair onderwijs (PO), ook wel schoolleider of basisschool directeur genoemd, heeft de leiding over één of meerdere basisscholen en voert het beleid uit van een overkoepelend onderwijsorgaan. Daarbij heeft hij of zij een controlerende en adviserende rol, om de kwaliteit van het onderwijs te bewaken en verbeteren.

Tegelijkertijd is hij of zij het aanspreekpunt voor ouders en personeel. Als directeur kun je ook nog vaak zelf voor de klas staan. Vaak zijn het daarom kandidaten die in hun eerdere werkzame leven leraar zijn geweest.

Hoe maak je een cv als directeur basisschool?

Ga je voor het eerst een cv opstellen? Lees dan eerst onze gids voor het perfecte cv.

Heb je al een curriculum vitae liggen, zorg dan dat je je cv een stevige update geeft.

Hoe dan ook, zorg dat je cv altijd aansluit bij de vacature.

Een algemeen cv zal het nooit redden met een stevige concurrentie

Hieronder vertellen we alles wat slim is om te vermelden op je cv als je gaat solliciteren als basisschooldirecteur.

Werkervaring

Voor een verantwoordelijke functie als directeur helpt het natuurlijk om relevante werkervaring op je cv te hebben. Elk soort werk kan relevant zijn, als de verantwoordelijkheden aansluiten bij je nieuwe functie. Vertel onder elke functie kort wat jouw taken en behaalde resultaten zijn geweest, met de nadruk op relevantie voor deze sollicitatie.

Denk bijvoorbeeld aan deze voorbeelden van relevante werkervaring:

  • Je hebt ruime ervaring met leiding geven aan teams van leraren. Je bent tevens een sterk in samenwerken.
  • Als je in eerdere functies adviesrapporten hebt geschreven, vermeld dat zeker op je cv. Alles wat ruikt naar beleid maken is een pre.
  • Soms moeten er harde beslissingen gemaakt worden. Laat zien dat je daadkrachtig bent en om kunt gaan met lastige situaties.

Ook handig om te vermelden tijdens je sollicitatie op een basisschool:

  • Je zult veel in contact staan met de ouders en andere partijen. Communicatieve vaardigheden zijn daarom misschien wel de belangrijkste vaardigheden die je kunt benoemen. Je bent een een spin in het web voor de school en zult met iedereen goed door 1 deur moeten kunnen.
  • Als leidinggevende zie je toe op de juiste uitvoering van beleid. Organisatorische vaardigheden zijn daarbij een pluspunt, bijvoorbeeld door een eerdere coördinerende rol te benoemen. Jij kunt als geen ander inspelen én anticiperen op mogelijke obstakels.
  • Natuurlijk is het belangrijk dat jij goed met kinderen bent, als je op een basisschool gaat werken. Benoem daarom ook altijd je liefde voor het vak en je ervaring hierin.

Opleidingen

Onderwijsorganisaties zoeken directeurs met kennis en visie. Vermeld daarom elke relevante opleiding op je cv, ook vooropleidingen en specialisaties.

Directeur op het PO word je door eerst de PABO af te ronden en minstens een aantal jaren te werken als basisschool leerkracht. Er zijn trainingen en nascholing, bijvoorbeeld op het gebied van leiderschap, die zich specifiek richten op het worden van schoolleider.

Ben je via een andere weg op dit punt gekomen? Laat zien dat je geleerde vaardigheden en competenties aansluiten bij de nieuwe functie, door een kleine uitleg toe te voegen.

Benadruk ook je stages op je cv en eventuele nevenwerkzaamheden. Vermeld een nevenactiviteit niet als deze kan conflicteren met je beoogde functie.

Heb je relevante trainingen en cursussen gevolgd? Bijvoorbeeld in je vrije tijd, of als onderdeel van eerdere functies? Vermeld alles wat relevant kan zijn, maar houd het wel beknopt.

Persoonlijk profiel

Op een cv schrijf je een persoonlijk profiel om jezelf voor te stellen. Dit is een kort tekstje van een paar regels waarin je jouw persoonlijke eigenschappen laat zien. Opnieuw gaat het om eigenschappen die relevant zijn voor de functie.

Analyseer de vacature goed om te weten wat voor persoonlijkheid de organisatie zoekt. Kies drie of vier eigenschappen van jezelf en benadruk die op je cv en in je brief. Gebruik steeds dezelfde woorden om je argument kracht bij te zetten.

Belangrijkste vaardigheden

Zoals eerder genoemd zijn in het primair onderwijs bepaalde vaardigheden op je cv nodig voor de functie van schoolleider. Deze zet je dus duidelijk op je cv, liefst op meerdere plekken. Vermeld ze ook in je sollicitatiebrief en gebruik daarbij dezelfde bewoordingen.

We hebben al een aantal belangrijke vaardigheden genoemd, maar waar kun je nog meer aan denken?

  • Conflictbeheersing: je treedt op als bemiddelaar tussen leerkrachten onderling en bij conflicten met ouders. En reken maar dat dit een groot deel van je tijd zal opslokken.
  • Langetermijndenken: als leiding heb je de taak om vooruit te zien voor je personeel. Hoe ziet het volgende kwartaal of jaar eruit? Vooruitdenken is jouw geheime wapen.
  • Integriteit: jij kunt omgaan met grote verantwoordelijkheden en vertrouwelijke informatie.

Vergeet ook niet om deze vaardigheden op je Linkedin profiel toe te voegen. Vraag aan je netwerk om deze te onderschrijven door middel van een aanbeveling.

Overige zaken

Waar er meerdere mensen solliciteren, kun jij ook nog extra opvallen door bepaalde hobby’s en interesses. Hou je van muziek of toneel? Heb je een passie voor taal? Vermeld het in een kort lijstje op je cv.

Benoem ook eventueel vrijwilligerswerk op je cv, daarmee laat je zien wat jij belangrijk vindt en dat je je betrokken voelt bij de maatschappij. Denk hierbij opnieuw aan taken die relevant zijn voor de openstaande functie.

Cv voorbeelden onderwijs

Bekijk nog meer cv voorbeelden voor de functie van leraar of docent:

Cv template

De layout van je cv is ontzettend belangrijk.

Met een professionele cv template zorg je er namelijk voor dat de inhoud van je cv snel scanbaar is voor de lezer.

Daarnaast zorgt een mooi design ervoor dat je cv opvalt bij de recruiter.

Bekijk mooie cv templates waarmee je wordt aangenomen en put hieruit inspiratie voor je eigen cv als directeur van een basisschool.

Bijkomend voordeel is dat je snel een gratis cv kunt maken.

Sollicitatiebrief Directeur Basisschool

Naast het cv is ook een motivatiebrief van belang. Je kunt hiermee perfect je motivatie beschrijven en je nog verder onderscheiden van de ander kandidaten. Om je te helpen hebben we een voorbeeld sollicitatiebrief Directeur Basisschool voor je gemaakt.

Unieke cv templates
Binnen 15 minuten een perfect cv waarmee je positief opvalt. Voer je gegevens in, kies je template, download je cv en solliciteer op jouw droombaan.

Mooie cv template nodig?