Vrijwilligerswerk op je cv: een must op weg naar je nieuwe baan

vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk wordt meestal weergegeven aan het einde van je cv, na je werkverleden. Als je echter al een tijdje niet meer aan het werk bent geweest, als je recent een studie hebt afgerond of als je van loopbaan bent veranderd, dan kan je vrijwilligerswerk weleens de showcase zijn voor je meest belangrijke vaardigheden en prestaties.

Als pas afgestudeerde of voor je volgende carrière stap, kun je je nieuwe vaardigheden oefenen als vrijwilliger ter voorbereiding op een full-time baan.

 • Als je bijvoorbeeld in de gezondheidszorg wilt werken, kun je vrijwilliger worden in een ziekenhuis.
 • Als je een grafisch ontwerper wilt worden, kun je je werkervaring alvast starten door voor een non-profit organisatie je diensten aan te bieden.

Als je een tijdje geen baan meer hebt gehad, kan vrijwilligerswerk een uitstekende manier zijn om je vaardigheden te behouden.

Een IT-professional kan als vrijwilliger non-profit organisaties helpen met het beheren van de computers.

Of denk aan het ontwikkelen van een programma voor het bijhouden van donors of cliënten.

Ook zijn non-profit organisaties tegenwoordig vaak op zoek naar mensen die hun website kunnen verbeteren.

In al deze gevallen is het wellicht de moeite waard om je vrijwilligerswerk vroeg in je cv te vermelden.

Waar je vrijwilligerswerk ook plaatst op je cv, zelfs een korte vermelding van vrijwilligerswerk is belangrijk.

De meeste bedrijven zijn zich ervan bewust dat ze mensen nodig hebben die zich inzetten voor de goede zaak.

Recruiters waarderen over het algemeen mensen die iets terugdoen voor de maatschappij.

Je vrijwilligerswerk laat zien dat jij zo iemand bent.

Wat laat je zien met vrijwilligerswerk?

Zo kan een recruiter de volgende conclusies trekken wanneer hij of zij vrijwilligerswerk op jouw cv ziet.

 • Je hebt duidelijke waarden
  Als je vrijwillig anderen helpt, betekent het dat jij volop in de maatschappij staat en jouw rol daarin belangrijk vindt. Het draait bij jou niet alleen om het werk, maar ook om een steentje bijdragen. Dezelfde waarden die jou ertoe bewegen om vrijwilliger te zijn, worden tussen collega’s onderling en naar externe partijen toe gewaardeerd.
 • Je zit vol energie
  Ga er maar eens aan staan: een parttime of fulltime baan, misschien een gezin en daarnaast ook nog eens vrijwilligerswerk. Als je dat enige tijd volhoudt, is dat voor de potentiële werkgever een indicatie van jouw energie. Ook als je een tijdje werkloos bent geweest, maar toch vrijwilligerswerk bent blijven doen, maakt dit vaak grote indruk. Je bent niet iemand die zijn uitkering zomaar accepteert: Jij steekt je handen graag uit de mouwen!
 • Je bent van alle markten thuis
  De kans is groot dat je bij jouw vrijwilligerswerk andere taken hebt dan de baan waarop je solliciteert. Je gaat bijvoorbeeld veel meer met mensen om in een verzorgende rol, of je werkt met je handen terwijl je op de ‘betaalde werkvloer’ vooral met je hoofd werkt zo zullen de taken in jouw betaalde baan en jou om betalen betrekking elkaar prima a waardoor je zowel professioneel als persoonlijk in balans blijft.
 • Jij kent jezelf
  Als vrijwilliger werk je aan vaardigheden en kwaliteiten die je bij je betaalde functie wellicht niet ontwikkelt. En wanneer je tussen 2 banen in zit geeft vrijwilligerswerk jou een reden om uit bed te komen en een gezond dagritme te blijven houden!

Wil je weten hoe je een effectief cv schrijft?

Gratis Professioneel CV nodig?

Maak een onweerstaanbaar CV in 3 simpele stappen!

Gratis CV templates >>