Een perfect cv voorbeeld voor een Docent MBO

Ben jij op zoek naar een baan als docent op het mbo en heb je een interessante vacature gevonden? Dan is het belangrijk dat jouw cv indruk maakt.

Hieronder geven we alle tips en trucs voor een opvallend cv. Ook vind je handige voorbeelden en verrassende zaken om te vermelden.

In dit artikel vertellen we waar je rekening mee moet houden als je gaat solliciteren in het middelbaar beroepsonderwijs. Zo vergroot je de kans dat je uitgenodigd wordt op gesprek bij de mbo-school van jouw keuze.

Wat doet een MBO Docent?

Op het middelbaar beroepsonderwijs geef je les aan leerlingen die een vervolgopleiding hebben gekozen. Dit doe je in je eigen vakgebied, een beroepsgericht vak of een verplicht vak zoals Engels of Nederlands. Met een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid mag je aan de slag als docent op het mbo.

Vakinhoudelijke kennis is vaak doorslaggevend bij je sollicitatie als mbo-leraar, want je helpt leerlingen zich voorbereiden op de werkpraktijk.

Hoe maak je een cv als Docent MBO?

Lees eerst onze gids voor het perfecte cv, als je nog niet eerder een cv hebt opgesteld. Je kunt ook je bestaande cv een update geven, als je dit al even niet gedaan hebt. Personal branding wordt bijvoorbeeld steeds belangrijker voor professionals.

Hieronder lichten we alle onderdelen toe die je op je cv moet hebben staan als je gaat solliciteren als mbo-docent.

Werkervaring

Het is cruciaal om relevante werkervaring te hebben, zowel in het overdragen van kennis als in jouw eigen vakgebied. Vermeld bij je eerdere banen welke taken en verantwoordelijkheden jij hebt gehad, die relevant kunnen zijn voor je functie als mbo-docent:

  • Je kunt motiveren en feedback geven op een manier die past bij jongvolwassenen.
  • Toon je vakinhoudelijke kennis aan door je eerdere functies. Benoem ook de resultaten die je hebt behaald.
  • Je hebt ervaring met lesgeven. Ook bijvoorbeeld muziek- of sportles tellen mee, als je maar goed kunt onderbouwen wat de ervaring je heeft opgebracht.

Denk ook aan deze competenties die relevant zijn voor een mbo-docent:

  • Heb je eerder uitdagend werk gehad? Laat zien dat je stressbestendig bent en onder druk kunt presteren
  • Conflictbemiddeling hoort er ook bij op het mbo. jij houdt het hoofd koel en kunt als mediator optreden bij conflicten tussen leerlingen

Opleidingen

ROC’s en andere mbo-instellingen zoeken docenten met de juiste kwaliteiten en ervaring. Daarom is het belangrijk om je relevante opleidingen op je cv te zetten.

Na het afronden van minstens een hbo-opleiding en het behalen van een tweedegraads lesbevoegdheid, kun je al aan de slag als docent op het mbo. Het is ook mogelijk om als zij-instromer de stap te maken van professional naar (parttime) docent. Indien je dit hebt gedaan, onderbouw dan je motivatie in je cv en je brief.

Vermeld ook je andere opleidingen, trainingen en cursussen die relevant kunnen zijn voor je functie als docent. Benoem je stages op je cv en andere activiteiten tijdens je studie, zoals je minor en je afstudeeronderzoek. Ook relevante nevenactiviteiten kunnen goed op je cv staan.

Persoonlijk profiel

Op je cv schrijf je bovenaan een kort persoonlijk profiel van een paar regels. Daarin laat je jouw persoonlijke eigenschappen zien die je onderscheiden van andere kandidaten.

Analyseer de vacature op het soort persoon dat de mbo-school zoekt. Kies een paar eigenschappen die bij jou passen en benadruk die op je cv én in je brief.

Belangrijkste vaardigheden

Misschien wel belangrijker dan je werkervaring, zijn je vaardigheden op je cv. Die kun je in een kort lijstje laten terugkomen. In je brief licht je vervolgens toe waaruit blijkt dat jij aantoonbaar de juiste competenties bezit.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden en competenties voor een docent op het mbo?

  • Kennis overdragen: je kunt jouw kennis op een interessante manier overbrengen voor mbo-leerlingen
  • Overwicht: als docent is het belangrijk dat je assertief bent en een natuurlijke autoriteit hebt
  • Zelfstandigheid: je kunt zelf een lesplan ontwikkelen en uitvoeren, maar ook inspelen op de actualiteit en wat er speelt in het leslokaal

Voeg je relevante vaardigheden op je Linkedin-profiel toe. Vraag aan je netwerk om deze vaardigheden te onderschrijven. Dit kunnen oud-collega’s, leidinggevenden of vrienden zijn.

Talen

Zet ook je kennis van talen op je cv, dit kan relevant zijn als mbo-docent.

Het hangt natuurlijk af van het vak dat je geeft,  maar probeer alle cursussen, trainingen en certificaten duidelijk te benoemen op je cv.

Overige zaken

Om jezelf te onderscheiden met je cv, maak je een kort lijstje van jouw hobby’s en interesses. Daarmee krijgt de werkgever een beter beeld van wie jij bent als mens en dus als docent.

Benoem ook je ervaring met vrijwilligerswerk, om te laten zien wat jij belangrijk vindt en dat je je inzet voor de maatschappij.

Cv voorbeelden onderwijs

Bekijk nog meer cv voorbeelden voor de functie van leraar of docent:

Cv template

De layout van je cv is ontzettend belangrijk.

Met een professionele cv template zorg je er namelijk voor dat de inhoud van je cv snel scanbaar is voor de lezer.

Daarnaast zorgt een mooi design ervoor dat je cv opvalt bij de recruiter.

Bekijk mooie cv templates waarmee je wordt aangenomen en put hieruit inspiratie voor je eigen cv als docent mbo.

Bijkomend voordeel is dat je snel een gratis cv kunt maken.

Sollicitatiebrief MBO Docent

Lees ook hoe je de beste sollicitatiebrief als mbo-docent schrijft.

Unieke cv templates
Binnen 15 minuten een perfect cv waarmee je positief opvalt. Voer je gegevens in, kies je template, download je cv en solliciteer op jouw droombaan.

Mooie cv template nodig?