Ben jij op zoek naar een nieuwe aanstelling als hoogleraar en heb je een interessante vacature gevonden? Dan is het belangrijk dat jouw cv indruk maakt.
Het is altijd prettig om goede cv voorbeelden te hebben om op basis daarvan je eigen cv te maken.
Gebruik daarom onderstaande praktische voorbeelden en tips voor een opvallend cv als Hoogleraar. Zo vergroot je de kans dat je uitgenodigd wordt op gesprek bij de universiteit.
Inhoudsopgave
Wat doet een Hoogleraar?
Een hoogleraar of professor bekleedt een leerstoel in zijn of haar eigen specialisatie. Hij of zij geeft leiding aan een eigen departement en is hoofdverantwoordelijk voor het onderzoek. In de functie combineer je het maken van beleid met het beoefenen van wetenschap en het aansturen van personeel en studenten. Je verzorgt ook colleges en begeleidt promovendi.
De hoogleraar is ofwel in dienst van de universiteit of wordt betaald door een bedrijf of instelling met interesse in het onderzoeksgebied. In dat laatste geval spreken we in Nederland van een bijzonder hoogleraar.
Hoe maak je een cv als Hoogleraar?
De opbouw van een cv heeft vaak dezelfde onderdelen. Hieronder lichten we alle onderdelen toe die je op je cv moet hebben staan als je gaat solliciteren als hoogleraar.
Werkervaring
Naast expertise in je vakgebied, helpt het natuurlijk om relevante werkervaring op je cv te hebben op het gebied van beleid maken, personeelszaken en lesgeven. Vermeld bij je eerdere functies welke taken en verantwoordelijkheden jij hebt gehad, om aan te tonen dat je over de juiste vaardigheden beschikt.
Focus op het formuleren van de resultaten die je hebt behaald.
- Netwerken: je bent het aanspreekpunt en het gezicht van het departement. Benoem iedere relevante functie waarin je een verbindende taak had of acquisitie deed.
- Analytisch: toon aan wat jouw bewezen vaardigheden zijn als onderzoeker, benoem ook kwantitatieve resultaten
- Agogische vaardigheden: je kunt goed lesgeven.
Denk ook aan deze competenties die relevant zijn voor een hoogleraar:
- Delegeren: het is belangrijk dat je weet welke taken je uit handen kunt geven en aan wie.
- Resultaatgerichtheid: benoem behaalde resultaten uit eerdere functies.
- Conflictbemiddeling: de universiteit is een competitieve omgeving die veel vraagt van studenten én medewerkers. Jij houdt zelf het hoofd koel en kunt als mediator optreden bij conflicten tussen anderen.
Opleidingen
Universiteiten zoeken hoogleraren met de juiste kwaliteiten. Je wordt het gezicht van jouw vakgebied, daarom is het belangrijk om je relevante opleidingen op je cv te zetten.
Hoogleraar is een functie die je bereikt na een reeks van promoties door bewezen expertise en vaardigheid. Naast alle opleidingen omtrent je specialisatie, helpt het om aantoonbare kwaliteiten te hebben als docent en leidinggevende.
Vermeld dus ook andere opleidingen, trainingen en cursussen die relevant kunnen zijn voor deze verantwoordelijke functie. Door uit te leggen welke vaardigheden en competenties jij hebt opgedaan, laat je zien dat jij aansluit bij het gevraagde profiel.
Ook relevante nevenactiviteiten, mits die niet conflicteren met je toekomstige functie, zijn goed om te benoemen.
Persoonlijk profiel
Op een modern cv staat op een prominente plek een kort persoonlijk profiel van een paar regels. Jouw persoonlijke eigenschappen onderscheiden je van de andere kandidaten.
Analyseer de vacature op de belangrijkste persoonskenmerken die worden gezocht. Neem deze op een creatieve manier op in je persoonlijk profiel. Kies enkele relevante eigenschappen en benadruk die op je cv én in je brief.
Vaardigheden
Probeer jouw belangrijkste vaardigheden op je cv te laten terugkomen. Maak opnieuw een selectie op basis van wat er in de vacature wordt gevraagd. In je brief licht je toe waaruit blijkt dat jij aantoonbaar over deze vaardigheden en competenties beschikt.
Wat zijn nog meer belangrijke vaardigheden en competenties voor een hoogleraar?
- Communicatieve vaardigheden: je hebt niet alleen nauw contact met studenten, maar ook met je collega’s, medewerkers en stakeholders van de universiteit.
- Kennis overdragen: je kunt jouw expertise op een interessante manier overbrengen op anderen (didactische vaardigheden).
- Overwicht: als leidinggevende én docent is het belangrijk dat je assertief bent en een natuurlijk overwicht hebt.
- Zelfstandigheid: jij hebt het laatste woord, dus je kunt zelfstandig beslissingen maken en doorvoeren.
Vergeet ook niet om je relevante vaardigheden op je Linkedin profiel toe te voegen. Vraag aan je netwerk om deze vaardigheden te onderschrijven.
Hobby’s en interesses
Om jezelf te onderscheiden met je cv, vermeld je ook jouw hobby’s en interesses.
Daarmee krijgt de werkgever een beter beeld van wie jij bent als mens.
Benoem ook eventueel vrijwilligerswerk op je cv, om te laten zien wat jij belangrijk vindt en dat je je inzet voor de maatschappij.
Cv template Hoogleraar
De layout van je cv is ontzettend belangrijk.
Met een professionele cv template zorg je er namelijk voor dat de inhoud van je cv snel scanbaar is voor de lezer.
Daarnaast zorgt een mooi design ervoor dat je cv opvalt bij de recruiter.
Bekijk mooiste cv templates waarmee je wordt aangenomen en put hieruit inspiratie voor je eigen cv als hoogleraar
Bijkomend voordeel is dat je snel een gratis cv kunt maken.
Cv voorbeelden onderwijs
Bekijk nog meer cv voorbeelden voor de functies in het onderwijs:
- Leraar/ Docent (algemeen)
- Leraar Basisonderwijs
- Docent Voortgezet Onderwijs
- Docent MBO
- Docent HBO
- Rector
- Onderwijsassistent
- Alle cv voorbeelden
Sollicitatiebrief Hoogleraar
Naast het cv is ook een motivatiebrief van belang.
Je kunt hiermee perfect je motivatie beschrijven en je nog verder onderscheiden van de andere kandidaten.
Om je te helpen hebben we een voorbeeld sollicitatiebrief Hoogleraar voor je gemaakt.
Eigenaar van sollicitatieplatform beaks.nl waar hij kandidaten helpt met solliciteren, werk en carrière. Lees meer.