Laatst bijgewerkt op

Leidinggevende functie: falen of succes?

Als je voor het eerst op een leidinggevende functie terecht komt, kan dit behoorlijk uitdagend zijn vol met nieuwe ervaringen. Verschillende studies wijzen uit dat 40% van de leidinggevenden die op een nieuwe plek terecht komen, binnen 18 maanden faalt. Om succesvol te zijn in je nieuwe functie, is het dus belangrijk om goed voorbereid te zijn.

In dit artikel geven we je 7 belangrijke tips die je kunnen helpen bij het aanpakken van de uitdagingen die je tegenkomt als nieuwe leidinggevende. Maar eerst bekijken we de belangrijkste oorzaken.

leidinggevende functie

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Wat is de functie van leidinggevende?

Een leidinggevende wordt gezien als de spil in het wiel van een organisatie.

Hij of zij is verantwoordelijk voor het aansturen, motiveren en ontwikkelen van medewerkers.

Daarnaast draagt hij of zij ook bij aan de realisatie van de doelstellingen van het bedrijf.

Kortom, een leidinggevende functie is niet makkelijk.

Je bent verantwoordelijk voor veel verschillende taken en je moet altijd alert zijn.

Medewerkers kijken naar je op als voorbeeld en verwachten dat je weet wat je doet.

Oorzaken falen in een leidinggevende functie

Leidinggeven is niet eenvoudig en zeker niet weggelegd voor iedereen.

Er zijn verschillende oorzaken waarom leidinggevenden in een nieuwe functie falen. We bespreken de belangrijkste oorzaken.

Geen goed beeld van de verantwoordelijkheden

Een belangrijke oorzaak is dat ze niet goed voorbereid zijn op de verantwoordelijkheden die bij een leidinggevende functie komen kijken.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Er wordt van je verwacht dat je beslissingen neemt, problemen oplost en mensen aanstuurt, maar als je hier niet goed in getraind bent, kan dit erg lastig zijn.

Geen goede relaties

Een andere oorzaak van falen in een leidinggevende functie is dat er te weinig aandacht wordt besteed aan het opbouwen van een goede relatie met de mensen die onder je werken.

Als je niet in staat bent om een ​​goede band op te bouwen met je team, zullen ze niet graag voor je werken en zal dit leiden tot problemen.

Draagvlak creëren voor (moeilijke) beslissingen is een vaak onderschatte taak.

Gebrek aan begeleiding

Veel leidinggevenden hebben geen goede begeleiding vanuit hun organisatie en weten niet hoe ze moeten omgaan met de verantwoordelijkheden die op hen rusten.

Dit kan ervoor zorgen dat ze geïrriteerd raken en uiteindelijk falen in hun functie.

Doorgroeien naar een leidinggevende functie

Vaak komen mensen in een leidinggevende functie terecht vanuit een andere functie in dezelfde organisatie.

Je kent de organisatie, je weet hoe het werkt en je hebt vast wat vrienden gemaakt in de tijd dat je er werkte.

Er zijn echter ook veranderingen die gepaard gaan met het nemen van een leidinggevende functie.

Je gaat anders om met collega’s.

Vroeger werkten ze misschien samen met jou aan een project, maar nu moeten ze naar jou luisteren.

Dit kan best even wennen zijn, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de overgang soepel verloopt.

Leidinggevende functie: 7 tips voor succes

Als je niet goed voorbereid bent, is de kans groot dat je snel faalt in je functie. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je succesvol bent als nieuwe leidinggevende.

Als je net een leidinggevende functie hebt aangenomen, of je gaat binnenkort beginnen in een dergelijke functie, hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je slaagt.

Als je deze dingen doet, ben je goed op weg om succesvol te zijn in je nieuwe functie als leidinggevende.

1. Goede voorbereiding

Om succesvol te zijn in je leidinggevende functie, moet je goed voorbereid zijn. Dit betekent dat je moet weten wat er van je verwacht wordt en hoe je de verantwoordelijkheden die bij een leidinggevende functie komen kijken, aan kunt pakken.

Bij het nemen van een leidinggevende functie is het belangrijk dat je weet wat er precies van je verwacht wordt. Vraag aan je baas wat hij of zij van je verwacht en stel ook vragen als je iets niet begrijpt.

2. Wees duidelijk over wat je verwachtingen zijn

Wanneer je aan het begin staat van je leidinggevende rol, is het belangrijk dat je duidelijk maakt wat je van plan bent. Dit helpt je team om beter te presteren en zorgt ervoor dat ze weten wat er van hen verwacht wordt.

CV met Impact
Je hebt maar één kans voor een onuitwisbare indruk
cv maken 30

Dit is niet altijd eenvoudig en het vraagt wel wat tijd om erachter te komen welke aanpak werkt binnen jouw team. Maar wees geduldig en probeer verschillende dingen uit, zodat je erachter komt wat voor jou en je team werkt.

3. Bouw een vertrouwensband met je team

Het is belangrijk dat je een goede band opbouwt met je team, zodat ze graag voor je willen werken. Dit betekent dat je moet luisteren naar hun behoeften en wensen en proberen hen zo goed mogelijk te helpen.

Weet ook wie je aanstuurt. Een van de belangrijkste dingen die je moet doen als nieuwe leidinggevende, is ervoor zorgen dat je weet wie er onder jouw supervisie vallen. Dit betekent dat je moet weten wat hun taken zijn, wat hun sterke en zwakke punten zijn en hoe ze het beste presteren.

4. Wees eerlijk

Het is belangrijk om eerlijk te zijn met je team, zowel over de dingen die goed gaan als over de dingen die minder goed gaan. Dit geeft hen het vertrouwen dat ze nodig hebben om te kunnen blijven vertrouwen in jou als leidinggevende.

Wees niet bang om te zeggen dat je iets niet weet. Als je iets niet weet, is het beter om dit toe te geven dan om een antwoord te verzinnen. Je teamleden zullen respecteren dat je eerlijk bent en ze zullen je ook helpen als ze het antwoord wel weten.

5. Luister naar je team

Het is belangrijk dat je luistert naar je team en probeert te begrijpen wat er speelt. Dit geeft hen het gevoel dat ze gehoord worden en helpt je bovendien om beter te begrijpen hoe je team werkt.

Sta open voor feedback vanuit je team, zodat je weet waar je eventuele verbeterpunten liggen. Dit geeft je team het gevoel dat ze gehoord worden en helpt je bovendien om beter te worden in je functie als leidinggevende.

6. Stimuleer open communicatie

Het is belangrijk om te zorgen voor een open communicatie met je team, zodat iedereen weet wat er speelt. Dit vermindert misverstanden en zorgt ervoor dat je team beter kan presteren.

Stimuleer dus open communicatie door regelmatig bijeenkomsten te houden en altijd open te staan voor een gesprek.

Binnen 10 min je CV downloaden
Deze handige tool zorgt in een handomdraai voor een perfect CV waarmee je écht opvalt
cv tool

7. Geef aanwijzingen in plaats van opdrachten

Het is belangrijk om aanwijzingen te geven in plaats van opdrachten, zodat je team zelf kan nadenken over hoe ze iets moeten aanpakken. Dit stimuleert hun creativiteit en helpt hen bovendien om beter te presteren.

Als je toch een opdracht geeft, leg dan ook uit waarom je denkt dat dit de beste aanpak is. Op die manier kan iedereen begrijpen waarom bepaalde keuzes gemaakt worden en kunnen ze hiermee rekening houden bij het uitvoeren van de opdracht.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken