Een perfect cv voorbeeld voor een Hbo-docent

Ben jij op zoek naar een functie als docent op het Hbo en heb je de perfecte vacature gevonden? Dan wil je indruk maken met je cv.

Hier vind je handige cv tips en cv voorbeelden. Lees ook hoe je de beste sollicitatiebrief schrijft voor een docent in het hoger beroepsonderwijs.

In dit artikel vertellen we uitgebreid wat je nodig hebt op je cv als je gaat solliciteren als hogeschooldocent. Zo vergroot je de kans dat je uitgenodigd wordt op gesprek bij jouw hogeschool naar keuze. 

Wat doet een docent op het Hbo?

In het hoger beroepsonderwijs bereid je studenten voor op de werkpraktijk. Als Hbo-docent leer je studenten zowel praktische vaardigheden als de theoretische onderbouwing. Jij hebt je gespecialiseerd in een vakgebied en brengt niet alleen jouw kennis, maar ook jouw visie over.

Je ontwikkelt je eigen lesmateriaal of werkt met een bestaand curriculum. Je verzorgt hoorcolleges en werkcolleges, maar geeft studenten ook individuele begeleiding. Verder sta je in nauw contact met andere docenten. Je draagt actief bij aan het constant verbeteren van de opleiding, doordat je actief op de hoogte blijft van ontwikkelingen in het werkveld.

Hoe maak je een cv als docent Hbo?

Lees eerst onze gids voor het perfecte cv.

Heb je al een cv, maar kan het wel een update gebruiken? Of maak je voor het eerst de stap naar docent op het Hbo? Lees hier hoe je je cv een goede makeover geeft.

Hieronder lichten we alle onderdelen toe die je op je cv moet hebben staan als je gaat solliciteren als hogeschooldocent.

Werkervaring

Naast vakkennis helpt het om relevante werkervaring te hebben. Denk daarbij goed na over vaardigheden die passen bij de functie. Vermeld bij eerdere functies welke taken en verantwoordelijkheden jij hebt gehad:

  • Je hebt agogische vaardigheden en kunt werken met verschillende leermethoden. Vermeld alles wat te maken heeft met lesgeven, ook muziekles of huiswerkbegeleiding.
  • Jij kunt op een positieve manier feedback geven zodat studenten het beste uit zichzelf willen halen. Heb je eerder een coachende of leidinggevende functie gehad? Leg hier de nadruk op.
  • Binnen de afdeling zul je veel samenwerken met andere docenten. Toon aan dat je hier ervaring mee hebt en benoem eventuele resultaten.

Denk ook aan deze competenties die relevant zijn voor een hogeschooldocent:

  • Je zult studenten van verschillende leeftijden en ervaringsniveaus voor je krijgen. Gelukkig kun jij als geen ander maatwerk leveren.
  • Doceren is een vak met veel verantwoordelijkheid. Laat op je cv zien dat je dit aankunt.
  • Het organiseren van activiteiten is jouw tweede natuur. Je neemt graag initiatief en houdt het overzicht.

Opleidingen

Hogescholen zoeken docenten met de juiste kwaliteiten en ervaring. Daarom is het belangrijk om je relevante opleidingen op je cv te zetten.

Meestal is het voor een docent op het Hbo een vereiste om een WO bachelor of master te hebben afgerond. In sommige gevallen kun je wel met een Hbo-opleiding lesgeven, mits je aantoonbare werkervaring en expertise in het vakgebied hebt. Lees goed wat er in de vacature gevraagd wordt.

Heb je een andere opleiding gedaan? Door uit te leggen welke vaardigheden en competenties jij hebt opgedaan tijdens je opleiding, laat je zien dat jij aansluit bij de functie.

Benadruk ook je stages op je cv en eventuele nevenactiviteiten. Heb je relevante trainingen en cursussen gevolgd? Vermeld die ook onder een apart kopje.

Persoonlijk profiel cv

Op een modern cv staat op een prominente plek een kort persoonlijk profiel. Zo laat je naast je ervaring ook je persoonlijke eigenschappen zien.

Analyseer de vacature om te weten wat de belangrijkste persoonlijke kenmerken zijn en neem deze op in jouw persoonlijk profiel. Kies drie of vier eigenschappen en benadruk die op je cv en in je brief.

Belangrijkste vaardigheden

Probeer jouw belangrijkste vaardigheden op je cv in een paar regels te laten terugkomen. Maak een selectie op basis van wat er in de vacature wordt gevraagd. In je brief licht je toe waaruit blijkt dat jij over deze vaardigheden en competenties beschikt.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden en competenties waar een hogeschool naar zoekt in een docent?

  • Communicatieve vaardigheden: je hebt niet alleen nauw contact met studenten, maar ook met je collega’s en leidinggevenden.
  • Kennis overdragen: je kunt jouw expertise op een interessante manier overbrengen op anderen. Het liefst kun je ook je eigen lesmateriaal ontwikkelen.
  • Overwicht: jij zorgt voor een goede sfeer in de klas, maar als het moet, kun je streng zijn.
  • Zelfstandigheid: je kunt zelfstandig plannen, organiseren en problemen oplossen.

Vergeet ook niet om je vaardigheden op je Linkedin profiel toe te voegen. Vraag aan je netwerk om deze vaardigheden te onderschrijven.

Overige zaken

Om jezelf te onderscheiden met je cv, vermeld je ook in een kort lijstje jouw hobby’s en interesses. Daarmee krijgt de lezer een beter beeld van wie jij bent.

Benoem ook vrijwilligerswerk, om te laten zien wat jij belangrijk vindt en waar jij je voor inzet.

Cv voorbeelden onderwijs

Bekijk nog meer cv voorbeelden voor de functie van leraar of docent:

Cv template

De layout van je cv is ontzettend belangrijk.

Met een professionele cv template zorg je er namelijk voor dat de inhoud van je cv snel scanbaar is voor de lezer.

Daarnaast zorgt een mooi design ervoor dat je cv opvalt bij de recruiter.

Bekijk mooie cv templates waarmee je wordt aangenomen en put hieruit inspiratie voor je eigen cv als docent hbo.

Bijkomend voordeel is dat je snel een gratis cv kunt maken.

Sollicitatiebrief Hbo docent

Om je te helpen, hebben we ook een voorbeeld sollicitatiebrief voor een HBO docent gemaakt.

Unieke cv templates
Binnen 15 minuten een perfect cv waarmee je positief opvalt. Voer je gegevens in, kies je template, download je cv en solliciteer op jouw droombaan.

Mooie cv template nodig?