Een perfect cv voor een autoverkoper: tips + voorbeelden

Ga jij solliciteren als verkoopadviseur bij een autodealer? Wil je indruk maken met jouw cv, zodat jij zeker op gesprek mag komen?

Wij delen alle tips die je nodig hebt voor een indrukwekkend cv. Lees ook hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft voor een baan als autoverkoper.

In dit artikel vertellen we uitgebreid waar je precies op moet letten als je gaat solliciteren als autoverkoper. Zo vergroot je de kans dat je uitgenodigd wordt op gesprek bij jouw droombaan. 

Wat doet een autoverkoper?

Als autoverkoper of verkoopadviseur help jij de klant aan de auto die bij hem of haar past. Je adviseert over modellen en onderhoud, regelt proefritten en handelt de communicatie met de importeur af. Ook hou je de administratie bij en zorg je dat de showroom er perfect uitziet.

Jij bent voor klanten het gezicht van het bedrijf. Het is dus aan jou om een goede relatie op te bouwen en klanten te binden. Je moet dus niet alleen verstand van auto’s hebben, maar ook overtuigend en klantvriendelijk zijn.

Hoe maak je een cv als autoverkoper?

Ga je voor het eerst een cv maken? Dan heb je zeker iets aan onze gids voor het perfecte cv.

Misschien heb je al een cv, maar kan het wel een update gebruiken. Of maak je een carrièreswitch naar verkoopadviseur automotive?

Hieronder vertellen we over alles waar je op moet letten als je gaat solliciteren als autoverkoper.

Werkervaring

Zoals bij alle sollicitaties helpt het om relevante werkervaring op je cv te zetten. Denk daarbij goed na over vaardigheden die passen bij de functie. Als deze dingen op jou van toepassing zijn, is het zeker slim om te vermelden:

  • Je bent resultaatgericht. Vermeld je successen uit eerdere banen. Heb je verkooptargets gehaald? Processen geoptimaliseerd? Laat het zien met cijfers.
  • Je begrijpt de behoeften van de klant en hoe je die het beste kunt invullen. Communicatieve vaardigheden en maken jou de perfecte kandidaat. Je zult een vlotte babbel moeten hebben en de bezoekers van de showroom het naar hun zin moeten maken.
  • Liefde voor auto’s. Dat klinkt als een inkopper, maar als je gaat solliciteren bij de BMW showroom zul je echt je kennis op orde moeten hebben van de laatste modellen.

Denk ook hieraan:

  • Als verkoopadviseur handel je ook de betaling en levering af. Jouw administratieve vaardigheden zijn dan ook aantoonbaar goed.
  • De showroom moet er altijd tiptop uitzien. Jij hebt oog voor detail en ziet niets over het hoofd. Heb je ervaring met het presenteren van producten? Vermeld het op je cv.
  • Niemand is zo representatief als jij. Ben je vaker het eerste aanspreekpunt geweest? Vertel hoe je dat hebt aangepakt.

Opleidingen

Bij elke sollicitatie heb je een voorsprong als je relevante vaardigheden hebt. Daarom is het belangrijk om je relevante opleidingen op je cv te zetten.

Er zijn geen specifieke opleidingen tot autoverkoper. Vaak bieden autodealers een interne opleiding tot junior verkoopadviseur. Het helpt wel als je een opleiding hebt in sales of detailhandel. Je kunt in deze richtingen ook trainingen volgen.

Heb je een andere opleiding gedaan? Laat zien dat de geleerde vaardigheden en competenties aansluiten bij deze functie, door een kleine uitleg toe te voegen bij elk onderdeel.

Benadruk ook je stages op je cv waar je relevante vaardigheden hebt geleerd. Benoem ook eventuele nevenactiviteiten waaruit blijkt dat jij betrokken en actief bent.

Heb je relevante trainingen en cursussen gevolgd? Bijvoorbeeld in de retail? Vertel het allemaal.

Persoonlijk profiel

Op een cv schrijf je een persoonlijk profiel van een paar regels om jezelf voor te stellen. Zeker als autoverkoper zijn jouw persoonlijke eigenschappen heel belangrijk, want jij bent het gezicht van het bedrijf. Ben jij sociaal, overtuigend, behulpzaam? Laat het zien!

Lees de vacature goed door om te weten wat voor iemand ze zoeken en kies op basis daarvan een paar eigenschappen en benadruk die op je cv en in je brief.

Bekijk ook andere vacatures voor autoverkopers om te kijken welke vaardigheden vaak worden gevraagd. Probeer de belangrijkste vaardigheden op je cv terug te laten komen.

Belangrijkste vaardigheden

Werkgevers zoeken de mensen met de juiste vaardigheden op hun cv. Laat deze op meerdere plekken in je cv terugkomen om te overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent. Gebruik dezelfde woorden in je sollicitatiebrief voor extra overtuigingskracht.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden waar men naar zoekt in een autoverkoper?

  • Zelfstandig én een teamplayer: je zult vaak letterlijk op de zaak moeten passen, maar kunt ook goed samenwerken met je leidinggevenden en collega’s
  • Overtuigingskracht: jij bent een salestijger en kan goed overtuigend praten
  • Mensenkennis: om klanten goed van dienst te zijn bij de keuze voor een auto, heb je oog voor hun persoonlijkheid. Met die persoonlijke touch bind je ze aan het bedrijf
  • Proactieve houding: jij ziet overal uitdagingen en grijpt alles meteen aan

Vergeet ook niet om je vaardigheden op je Linkedin profiel toe te voegen.

Overige zaken

Benoem in een kort lijstje wat jij in je vrije tijd doet, zoals je belangrijkste hobby’s en interesses. Groepsactiviteiten en teamsporten doen het altijd goed, daarmee laat je zien dat je sociaal bent.

Heb je ook vrijwilligerswerk gedaan? Bijvoorbeeld bij je sportclub? Dat is altijd slim om te vermelden.

Sollicitatiebrief autoverkoper

Een brief is bij uitstek het perfecte vehikel om je motivatie toe te lichten. Om je te helpen, hebben we een voorbeeld sollicitatiebrief Autoverkoper voor je gemaakt.

Unieke cv templates
Binnen 15 minuten een perfect cv waarmee je positief opvalt. Voer je gegevens in, kies je template, download je cv en solliciteer op jouw droombaan.

Mooie cv template nodig?