Laatst bijgewerkt op

Overtuigingskracht: 13 technieken die werken (met voorbeelden)

In vacatures kom je vaak de gewenste competentie overtuigingskracht tegen. Wat wordt hiermee bedoeld en hoe verbeter je jouw overtuigingskracht? Bekijk praktische handvatten als je solliciteert op een baan met deze functie-eis.

overtuigen

Wat betekent overtuigen?

Overtuigen of overreden is een manier van beïnvloeden waarbij je ervoor zorgt dat de ander iets van je overneemt:

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro
 • een inzicht
 • een mening
 • een idee
 • een voorstel

Je gebruikt de juiste argumenten om iemand van mening te doen veranderen.

Overtuigen is een techniek die je kunt aanleren, maar alleen als je zelf echt overtuigd bent van je verhaal, kun je pas overtuigend zijn.

De manier waarop je het brengt is net zo belangrijk als wat je zegt. Ook lichaamstaal speelt een belangrijke rol in het overtuigen van de ander.

Waarom de competentie overtuigen?

Kunnen overtuigen komt eigenlijk altijd van pas. In je relatie, op je werk of tijdens een sollicitatie.

Op je werk

Overtuigingskracht komt vooral van pas in banen waarbij je iets moet verkopen. Het kan dat je direct verkoopt aan klanten, bijvoorbeeld als verkoopmedewerker of marketeer. Maar het kan ook zijn dat je probeert om andere bedrijven te overtuigen om jouw diensten of product af te nemen.

Bekijk de nieuwste vacatures

Andere voorbeelden wanneer het handig is al je een grote overtuigingskracht hebt:

 • Je overtuigt je collega’s om een bepaalde richting op te gaan.
 • Je wil je leidinggevende overtuigen om budget vrij te maken voor jouw plannen.

Een werknemer die goed kan overtuigen is waardevol voor iedere organisatie.

Tijdens je sollicitatie

Tijdens een sollicitatie is je overtuigingskracht ook belangrijk.

Je moet namelijk jezelf gaan verkopen aan de werkgever.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Een elevator pitch kan een mooie manier zijn om jezelf te verkopen.

Vertel in 60 sec wie jij bent en waarom ze jou moeten aannemen.

Hoe kun je iemand overtuigen?

Heb je moeite om anderen te overtuigen en wil je jezelf hierin ontwikkelen? Bekijk snel onderstaande tips.

1. Framing

Framing is een krachtige techniek in communicatie en overtuiging. Het gaat om de manier waarop informatie wordt gepresenteerd om de perceptie en reactie van mensen te beïnvloeden.

Hier zijn enkele strategieën voor effectief gebruik van framing:

 • Context bieden. Presenteer informatie binnen een context die resonantie vindt bij de ander. Bijvoorbeeld, in een sollicitatiegesprek, frame je vaardigheden en ervaringen in termen van hoe ze direct bijdragen aan de doelen van het bedrijf. Verplaats je in je gesprekspartner en bedenk wat hij of zij zou willen horen.
 • Positief vs. negatief. Mensen reageren anders op positieve en negatieve framing. Een positieve frame benadrukt wat gewonnen kan worden, terwijl een negatieve frame focust op wat verloren kan gaan. Afhankelijk van de situatie en de persoonlijkheid van de luisteraar, kan het ene effectiever zijn dan het andere.
 • Analogieën en metaforen. Gebruik analogieën of metaforen om complexe ideeën toegankelijker te maken. Dit kan helpen om uw punt op een meer begrijpelijke en relatable manier over te brengen.
 • Emotioneel appel. Mensen zijn vaak meer beïnvloed door emotionele argumenten dan door pure logica. Framing dat inspeelt op emoties – zoals sympathie, angst, of opwinding – kan effectiever zijn in overtuigen.
 • Beperking van keuzes. Presenteer opties op een manier die de door u gewenste keuze als de meest logische of voordelige laat lijken. Dit kan door de nadelen van andere opties te benadrukken of door de voordelen van de gewenste optie te versterken.
 • Herhaling. Herhaal uw boodschap om het effect van het frame te versterken. Herhaling kan helpen om het frame in het geheugen van de luisteraar te verankeren.

2. Wederkerigheid

Mensen zijn eerder geneigd iets terug te doen als je eerst iets voor hen doet. Kleine gunsten of handelingen van goede wil kunnen de bereidheid om jouw standpunt te overwegen verhogen.

Bijvoorbeeld:

Voordat je over jezelf begint, vraag je naar een recent succes van de organisatie en feliciteer je de interviewer ermee. Dit kan de interviewer ertoe aanzetten jou ook positiever te beoordelen.

3. Sociale bewijskracht

Mensen kijken vaak naar het gedrag van anderen om te bepalen wat juist is. Het gebruik van getuigenissen, casestudy’s, of het benadrukken van de populariteit van jouw standpunt kan anderen overtuigen.

Wist je dat...
...als je binnen 4 dagen reageert op een vacature de kans maar liefst 65% groter is dat je wordt uitgenodigd?
vacatures

Bijvoorbeeld:

Benadrukken hoe collega’s of eerdere werkgevers jouw werk prezen of hoe jouw bijdragen hebben geleid tot meetbare successen in vorige functies.

4. Consistentie en toewijding

Als mensen eenmaal een standpunt innemen of een toezegging doen, zijn ze geneigd consistent te blijven. Begin met kleine verzoeken of toezeggingen en bouw hierop voort.

Bijvoorbeeld:

Vertel over een persoonlijk of professioneel doel dat je hebt gesteld en consequent hebt nagestreefd, wat laat zien dat je toegewijd en betrouwbaar bent.

5. Sympathie

Mensen zijn eerder geneigd te luisteren naar en beïnvloed te worden door mensen die ze mogen. Het opbouwen van een goede relatie en het tonen van oprechte interesse in de ander kan hierbij helpen.

Bijvoorbeeld:

Vind gemeenschappelijke interesses of ervaringen om over te praten aan het begin van het gesprek, dit kan een sympathieke verbinding opleveren.

6. Autoriteit

Mensen respecteren vaak autoriteit en expertise. Het tonen van jouw kennis of ervaring, of het citeren van gerespecteerde bronnen, kan jouw argumenten meer gewicht geven.

CV met Impact
Je hebt maar één kans op een onuitwisbare eerste indruk
cv maken 30

Bijvoorbeeld:

Spreek over specifieke kennis of vaardigheden die je hebt opgedaan door ervaring of opleiding, die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Als je kunt laten zien dat jij een autoriteit bent in je vakgebied is de baan al bijna van jou.

7. Schaarste

Mensen waarderen dingen die schaars lijken meer. Het benadrukken van de uniekheid of de tijdelijkheid van een kans kan overtuigingskracht toevoegen.

Bijvoorbeeld:

Benadruk unieke vaardigheden of ervaringen die je hebt en die moeilijk te vinden zijn, wat jou een zeldzame kandidaat maakt voor de functie.

8. Duidelijke en logische argumentatie

Een goed opgebouwd argument, ondersteund door feiten en logica, is cruciaal. Zorg dat je argumenten helder, beknopt en logisch zijn.

Bijvoorbeeld:

Gebruik de STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) om een situatie te beschrijven waarin je een probleem effectief hebt aangepakt met een concreet resultaat.

9. Emotionele betrokkenheid

Naast logica worden veel mensen ook gedreven door emotie. Het raken van emoties, zoals angst, vreugde, hoop, of verontwaardiging, kan een krachtig middel zijn om te overtuigen.

Professionele Motivatiebrief met de kracht van AI
Bekijk hoe je binnen 10 min een persoonlijke motivatiebrief schrijft met ChatGPT

chatgpt motivatiebrief

Bijvoorbeeld:

Vertel een verhaal over een uitdaging op het werk waar je gepassioneerd over was en hoe je enthousiasme heeft geleid tot positieve resultaten.

10. Luisteren en empathie

Echt luisteren naar de ander en empathie tonen voor hun perspectief kan helpen om vertrouwen op te bouwen en weerstand te verminderen.

Bijvoorbeeld:

Laat zien dat je actief luistert door samen te vatten wat de interviewer zegt en empathie te tonen voor de uitdagingen of doelen van het bedrijf.

11. Storytelling

Verhalen vertellen is een krachtige manier om een boodschap over te brengen. Een goed verhaal kan feiten en argumenten persoonlijk en memorabel maken.

Bijvoorbeeld:

Deel een persoonlijk verhaal over een werkervaring waar je trots op bent, en verbind dit met de waarden of doelen van het bedrijf.

12. De DEV methode

Een praktisch model rondom overtuigingskracht bestaat uit 3 componenten:

 1. Duidelijkheid. Je argument moet duidelijk en goed geformuleerd zijn. Geen lange en wollige verhalen dus.
 2. Eenvoud. Daarnaast moet het eenvoudig zijn wat je vertelt. Maak het niet te ingewikkeld want dan verlies je je toehoorder. Aan het eind van het verhaal moet hij of zij precies na kunnen vertellen wat jij hebt gezegd.
 3. Verleidelijk. Je komt een heel eind met heldere en simpele argumenten, maar dat is niet voldoende. Je zult je gesprekspartner ook moeten verleiden voordat ze over stag gaan.

13. De methode van 3

Wanneer je iemand probeert te overtuigen om iets te doen, geef dan 3 redenen.

Niet 1, niet 4, maar precies 3.

Waarom werkt dat?

 1. Werking mens. De menselijke psychologie is gewend om dingen in groepen van 3 te verwachten. Als je wordt gevraagd: “Waarom zouden we dit doen?” Reageer met “Er zijn 3 redenen waarom we dit zouden moeten doen” Je krijgt meteen hun aandacht en de informatie die je vertelt wordt makkelijker opgenomen.
 2. Prioriteren. Je bent gedwongen om de 3 belangrijkste redenen te kiezen. De wereld verdrinkt in een overvloed aan informatie, dus kies de 3 krachtigste argumenten. Meer heb je niet nodig.
 3. Expert. Je klinkt overtuigender en zelfverzekerder omdat het klinkt alsof je weet waar je het over hebt.

Gerelateerde vaardigheden

Overtuigingskracht is iets dat je leert in de praktijk, door mensenkennis op te doen.

Maar zoals je hierboven al zag, zijn er slimme en praktische manieren om beter te worden in het overtuigen van anderen.

Wat zijn gerelateerde vaardigheden een overtuigingkracht?

 • Retorische vaardigheden. Je kunt je bijvoorbeeld verdiepen in retoriek en je retorische vaardigheden verbeteren. Wie goed kan argumenteren, is beter in het overtuigen van anderen om hun mening te veranderen.
 • Diplomatieke skills. Mensen die diplomatiek zijn, kunnen makkelijker overtuigen of onderhandelen. Zij weten hoe zij de belangen van anderen aanspreken en kunnen die als argument gebruiken.
 • Motiveren. Iemand die anderen goed kan motiveren is vaak ook goed in overtuigen.

Bekijk onderstaande video over de psychologie achter overtuigen.

Alles in 1 Sollicitatietool
Maakt snel je CV, schrijft je sollicitatiebrief en geeft relevante vacatures

Meer methodes bekijken? Robert Cialdini schreef een invloedrijk boek over succesvolle overtuigingsstrategieën rondom de online consument.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken