Persoonlijke ontwikkeling: 7 tips om snel te starten

Persoonlijke ontwikkeling is een proces dat je helpt de beste versie van jezelf te worden. Je kunt dit doen door doelen en uitdagingen voor jezelf te stellen, en er vervolgens naartoe te werken. Persoonlijke ontwikkeling is een breed onderwerp. Denk aan fysieke, mentale, emotionele en spirituele groei. Maar hoe begin je precies?

persoonlijke ontwikkeling

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is het proces van werken aan je eigen talenten en vaardigheden. Je blijft leren en ontwikkelen door je bewust te worden van alles wat je in je mars hebt en ernaar te streven dit te verbeteren.

Wist je dat...
...een recruiter 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Je bereikt je vooraf gestelde doelen terwijl je ook je zelfvertrouwen ontwikkelt. Dit kunnen dingen zijn als hobby’s of beroepsvaardigheden.

Verschil persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei

Persoonlijke groei is volgens sommige deskundigen niet hetzelfde als persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijke groei, in tegenstelling tot persoonlijke ontwikkeling, verwijst naar een fundamentele en langdurige transformatie die je als persoon doormaakt.

Deze metamorfose, of zelfverbetering, is te zien in alle aspecten van je leven.

Een positieve persoonlijkheidsverandering kan je gevoel van welzijn verbeteren. In studies is aangetoond dat persoonlijkheidsveranderingen, in vergelijking met materiële transformaties, een 2x zo grote invloed hebben op je niveau van welzijn.

In feite zorgt je nieuwe persoonlijkheid ervoor dat je je leven vanuit een ander perspectief bekijkt, wat ons gelukkiger maakt.

Tips voor persoonlijke ontwikkeling

De eerste stap is het nemen van een beslissing.

Verandering is niet mogelijk zonder een echte commitment.

Dus als je er klaar voor bent, lees dan onderstaande tips.

1. Stel realistische doelen

Begin met het maken van een lijst van dingen die je wilt bereiken. Zorg ervoor dat je doelen haalbaar en realistisch zijn. Maak ze SMART. En begin er dan beetje bij beetje naartoe te werken.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Maak online een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.

Start met een persoonlijke SWOT om een goed beeld van jezelf te vormen.

Als je de analyse goed hebt gemaakt, kun je gaan nadenken over wat je wil verbeteren.

Wat zijn je doelen?

Het helpt enorm om alles te documenteren. Schrijf alles op in een persoonlijk ontwikkelingsplan zodat je goed kunt bijhouden hoe je ervoor staat.

Persoonlijke ontwikkeling kan moeilijk zijn, en het is belangrijk om jezelf gemotiveerd te houden.

Een slimme manier om dit te doen is door kleine doelen te stellen en jezelf te belonen als je die hebt bereikt. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, kun je jezelf een kleine traktatie geven na elke vijf kilo die je bent afgevallen.

In het populaire boek Atomics habits van James Clear wordt verteld hoe je succesvol stap voor stap je gewoontes kunt veranderen.

2. Verbeter je vaardigheden

Het maakt niet uit wat het gebied is waarin je wilt verbeteren.

Er zijn altijd manieren om aan je vaardigheden te werken. Als je je beroepsmatig wilt verbeteren of professioneel wil overkomen, lees dan boeken of artikelen over het onderwerp en ga naar webinars of seminars.

Als je je conditie wilt verbeteren, ga dan naar een sportschool of ga hardlopen. En als je aan je persoonlijke relaties wilt werken, breng dan tijd door met geliefden en goede vrienden.

Het belangrijkste is om te beginnen. Als je eenmaal begint met het nemen van stappen om jezelf te verbeteren, zul je verbaasd zijn over hoeveel vooruitgang je kunt boeken.

Voor persoonlijke ontwikkeling kun je ook zaken als yoga of meditatie proberen.

Een mooie methode om inzicht te krijgen in je kwaliteiten is het kernkwadranten model van Daniel Ofman.

3. Investeer in relaties

Investeer in relaties die ondersteunend en inspirerend zijn, zowel professioneel als persoonlijk. Tijd doorbrengen met mensen die je een goed gevoel geven over jezelf zal je helpen gemotiveerd en gefocust te blijven op je doelen.

Het kan moeilijk zijn om je aan je doelen te houden als je geen sterk ondersteunend systeem hebt, dus zoek mensen die je zullen helpen om op koers te blijven. Persoonlijke ontwikkeling is een continu proces dus is het belangrijk om mensen om je heen te verzamelen die helpen in je persoonlijke groei.

Zo is netwerken een belangrijk middel om aan een leuke baan te komen.

4. Stap uit je comfortzone

Om te groeien, moet je een stap uit je comfortzone durven zetten.

Daag jezelf uit!

Snel een CV nodig?

Gemakkelijk invullen, Professionele CV templates, direct te downloaden en klaar in 10 minuten!

Probeer nieuwe dingen, ontmoet nieuwe mensen en leer zo veel als je kunt.

Je kunt dit doen door nieuwe hobby’s te beginnen, vrijwilligerswerk te doen of zelfs gewoon te praten met mensen met wie je normaal niet zou praten.

Wees niet bang om fouten te maken. Ze zijn essentieel om te leren en te groeien.

Omarm ze, leer ervan en ga verder.

Persoonlijke ontwikkeling is een levenslange reis, dus zorg ervoor dat je geniet van de rit!

5. Heb geduld

Persoonlijke ontwikkeling kost tijd, dus wees geduldig. Onthoud dat succesverhalen niet van de ene dag op de andere komen, dus laat je niet ontmoedigen als je niet meteen resultaat ziet.

Blijf er aan werken en uiteindelijk kom je er wel. Mensen overschatten wat ze in een jaar kunnen doen en onderschatten wat ze in 10 jaar kunnen doen.

Er is niet één formule voor persoonlijke ontwikkeling, dus zoek uit wat voor jou het beste werkt. Sommige mensen lezen liever zelfhulpboeken, terwijl anderen liever workshops of seminars volgen. Er is geen verkeerde manier om het aan te pakken, dus zoek uit wat voor jou het beste werkt en blijf daarbij.

6. Wees jezelf

Durf jezelf te zijn en te bekijken wat jij echt nodig hebt.

Wil jij snel echt goed Engels leren?

Leer professioneel Engels in slechts 15 min per dag (online)

Wat iemand je ook vertelt, er is maar één persoon die je echt kunt zijn in dit leven en dat ben je zelf. Je bent een individu met je eigen gedachten, overtuigingen, waarden en perspectieven.

Dus wees trouw aan wie je bent. Probeer niet iemand te zijn die je niet bent, alleen maar om anderen een plezier te doen of om erbij te horen.

7. Zoek hulp als je die nodig hebt

Er is niets mis mee om hulp van anderen te krijgen als je jezelf probeert te verbeteren. Als je professionele hulp nodig hebt, wees dan niet bang om een therapeut of counselor te zoeken. Je kunt ook met vrienden of familieleden praten voor steun.

En als je wil werken aan je professionele ontwikkeling, kijk dan eens naar een loopbaanadviseur.

Persoonlijke ontwikkeling is een doorlopend proces dat tijd, inspanning en inzet vergt. Door deze tips te volgen, kun je aan de slag om de beste versie van jezelf te worden.

Training persoonlijke ontwikkeling

Een zeer groot deel van werkend Nederland (81%) vindt persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door een training of cursus te volgen kun je werken aan je zelfontwikkeling.

Je kunt veel online trainingen volgen in het teken van persoonlijke ontwikkeling.

Bijvoorbeeld:

Kant-en-klare CV templates
Binnen 10 minuten een elegant en creatief CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

Mooie cv template nodig?