In het hedendaagse snelle digitale tijdperk staat de werk-privébalans onder druk. Door de altijd-bereikbaar-cultuur, waarin werkmails en teams-berichten geen onderscheid meer lijken te maken tussen kantoortijden en persoonlijke tijd, worstelen veel professionals met het vinden van een gezonde balans tussen werk en privéleven. Lees verder wat je kunt doen om de werk-privébalans weer te herstellen.
Inhoudsopgave
Waarom een goede werk-privébalans?
Een goede werk-privé balans is een belangrijke factor in je werkgeluk. Uit de Randstad Workmonitor (2022) blijkt dat 58% van de werknemers zegt een baan niet te accepteren als het hun werk-leven balans negatief zou beïnvloeden.
Als je gaat solliciteren, wordt steeds vaker gevraagd of je kunt aangeven hoe je de werk-privé balans bewaakt. Dit komt omdat een verstoorde balans vaak leidt tot inefficiëntie en een verminderde productiviteit op het werk. Ook kan het de gezinssituatie verstoren en zorgen voor irritaties en ruzies, thuis en op het werk.
Uit onderzoek van Ernst & Young blijkt dat een derde van de millenials het moeilijk vindt om een goede werk-privé balans te vinden. Dit komt oa doordat juist deze groep veel flexibel werkt en dat kan er toe leiden dat ze niet optimaal functioneren.
Het is dus begrijpelijk dat veel werkgevers deze balans in de gaten houden en proberen te verbeteren. Maar ook in de keuze voor een werkgever is een gezonde werk-privé balans steeds belangrijker.
Signalen en kenmerken
Let op de volgende signalen die kunnen duiden op een verstoorde balans:
- Je bent vaak moe en hebt weinig energie
- Je bent minder efficiënt en productief
- Je vergeet afspraken
- Je hebt irritaties of ruzies op het werk of thuis
- Je hebt verliest je interesse in hobby’s en andere interesses
Als je één of meerdere van deze signalen herkent, is het tijd om actie te ondernemen.
Wacht niet totdat je uitgeput raakt of je werk verwaarloost.
Wees proactief en ga actief aan de slag voor een betere balans tussen je werk en privéleven.
Laten we bekijken hoe je dat het beste aanpakt.
10 Tips voor een goede werk-privébalans
Dit zijn slechts enkele tips die je kunt toepassen om een betere werk-privébalans te krijgen. Het is belangrijk om hier continu aan te werken, zodat je niet overspannen raakt en ook nog plezier aan je werk kunt beleven.
1. Maak onderscheid tussen werk- en privétijd
Het is belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen je werk- en privétijd. Zeker wanneer je thuiswerkt, is het gemakkelijk om in je werk te blijven hangen en ook ‘s avonds of in het weekend door te werken. Probeer echter een strikt schema aan te houden en laat je werk niet te veel in je privéleven binnen dringen.
Hou goed je werktijden in de gaten. Leg ze vast zodat jij je hieraan kunt houden. Zorg ervoor dat je dagelijks een begin- en eindtijd hebt en plaats eventueel pauzes in je schema.
2. Word productiever
Zorg ervoor dat je productiever wordt. Focus op de belangrijkste zaken tijdens werkuren zodat je met een gerust hart op tijd kunt stoppen. Dit kan voorkomen dat je ’s avonds nog even je laptop openklapt of gedurende de dag denkt: ‘dat doe ik vanavond wel even’.
Wanneer je thuiswerkt, is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Zorg ervoor dat je niet de hele tijd doorwerkt en neem ook echt vakantie als je even weg wilt. Wanneer je geen grenzen stelt, kan het moeilijk worden om ooit weer echt te stoppen met werken.
3. Neem voldoende pauzes
Pauzes zorgen ervoor dat je je jezelf even rust kunt geven om daarna weer met volle aandacht verder te gaan. Ook als je thuiswerkt, is het belangrijk om voldoende te pauzeren. Ga tijdens de lunch even lekker naar buiten. Doe een boodschap of loop een blokje om in de buurt.
Als het echt noodzakelijk is om door te werken, neem dan bijvoorbeeld je oortje en telefoon mee naar buiten en doe een lopende vergadering. Alleen al de verandering van omgeving en de frisse buitenlucht zullen je goed doen.
Zorg ervoor dat je elke dag meerdere korte pauzes (5-10min) neemt en 1 lange pauze (30-45min). Zo zorg je ervoor dat je lichaam en geest kunnen ontspannen. Pauzes hoeven niet lang te zijn: 5-10 minuten is al voldoende om weer even bij te tanken.
4. Werk in blokken
In plaats van de hele dag door te werken, kun je ook werken in blokken. Dit houdt in dat je bepaalde taken in een bepaald tijdsblok uitvoert. Op deze manier blijf je beter geconcentreerd en maak je ook minder fouten.
Een zogenaamd ‘focus blok’ is een tijdsblok waarin jij je richt op 1 taak die gedaan moet worden. Vaak gaat het om het belangrijkste wat je die dag moet doen. Het beste is om dit als eerste op te pakken.
Een goede time-management kan je enorm helpen in het efficiënter werken.
5. Zorg voor sociale contacten
Probeer regelmatig af te spreken met vrienden en familie, zodat je een goede sociale balans hebt. Ook kun je bijvoorbeeld eens per week een sportclub of andere activiteit doen, zodat je niet alleen thuis zit.
Thuiswerken kan ervoor zorgen dat je minder sociale contacten hebt dus wees dan extra alert. Zorg ervoor dat je dagelijks ook een aantal uur vrij houdt voor jezelf, waarin je niet werkt of denkt aan werk. Dit kan zijn om te sporten, een wandeling te maken of gewoon even lekker te relaxen.
6. Doe aan ontspanning
Naast sociale contacten is het ook belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen. Zoek een hobby waar je rustig van kunt genieten, zoals lezen of wandelen. Eet gezond en sport voldoende. En als je het druk hebt: ga dan juist vaker sporten!
Geef het een plek in je agenda zodat je het niet overslaat. Het is niet alleen gezond voor je lichaam maar ook voor je geest. Op deze manier blijf je ook weer beter presteren op het werk. Wanneer je een goede werk-privé balans hebt, ben je namelijk meer ontspannen en daardoor ook effectiever.
7. Leer ‘nee’ te zeggen
Incidenteel overwerken of een extra opdracht aannemen kan geen kwaad. Echter, het is belangrijk om je privétijd te bewaken.
Door af en toe ‘nee’ te zeggen, voorkom je overbelasting. Focus je op de essentiële, urgente taken die alleen jij kunt uitvoeren en besteed minder cruciale taken uit aan anderen.
8. Maak duidelijke afspraken
Stel heldere grenzen. Daarmee help je niet alleen jezelf maar ook de mensen om je heen. Als jij niet aangeeft wat je wel en niet wil dan kunnen anderen dat ook niet weten.
Regelmatig overwerken wijst op een probleem op de werkvloer. Bespreek dit met je leidinggevende en benadruk dat dit ten koste gaat van je vrije tijd.
9. Bescherm je vrije tijd
Op het werk duiken vaak onverwacht taken of vergaderingen op, waardoor je eigen werkzaamheden uitgesteld worden. Het is begrijpelijk dat je deze taken op een later moment inhaalt, maar het is essentieel om ervoor te zorgen dat deze extra werkuren niet blijven accumuleren.
Sta stevig in je schoenen en claim, waar mogelijk, compensatie voor deze tijd door af en toe een vrije dag op te nemen. Dit helpt om een gezonde balans tussen werk en privé te handhaven en voorkomt dat je constant in een inhaalmodus zit.
10. Niet te perfectionistisch
Omarm de gedachte dat ‘goed’ vaak al ‘goed genoeg’ is. Perfectionisme kan een valkuil zijn; het streven naar perfectie leidt ertoe dat veel mensen onnodig lange uren maken op projecten of taken, omdat ze nooit helemaal tevreden zijn met het resultaat.
Het is belangrijk te erkennen dat niemand, inclusief jijzelf, foutloos is. Door deze realiteit te accepteren en jezelf toe te staan om tevreden te zijn met goed uitgevoerd werk, bevrijd je jezelf van de druk van perfectionisme. Dit helpt niet alleen bij het efficiënter afronden van taken, maar zorgt er ook voor dat je voldoende ruimte overhoudt voor ontspanning en vrije tijd, essentieel voor een gezond evenwicht tussen werk en privé.
Zo kan je werkgever helpen
Een werkgever kan op verschillende manieren bijdragen aan het vinden van een goede werk-privébalans voor werknemers:
- Flexibele werkuren. Het aanbieden van flexibele werktijden of de mogelijkheid tot thuiswerken kan werknemers helpen hun werk beter af te stemmen op hun persoonlijke leven.
- Duidelijke communicatie. Open en heldere communicatie over verwachtingen en werkdruk helpt werknemers om hun taken en verantwoordelijkheden efficiënt te beheren.
- Voldoende personeel en middelen. Zorgen dat er voldoende personeel en middelen beschikbaar zijn, zodat werknemers niet constant onder hoge druk staan door overbelasting.
- Gezondheid en welzijn. Programma’s en initiatieven gericht op de gezondheid en het welzijn van werknemers, zoals sportfaciliteiten, mentale gezondheidsondersteuning en ergonomische werkplekken.
- Respect voor vrije tijd. Het respecteren van de vrije tijd van werknemers door geen constante bereikbaarheid buiten werktijden te verwachten.
- Persoonlijke ontwikkeling. Mogelijkheden bieden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, wat kan bijdragen aan werktevredenheid en balans.
- Feedback en Evaluatie. Regelmatige feedbacksessies en evaluaties waarbij ook aandacht is voor de werk-privébalans van de werknemer.
- Vakantie en Verlof. Een ruimhartig beleid ten aanzien van vakantiedagen en verlof, waardoor werknemers tijd kunnen nemen om te ontspannen en te herstellen.
Door deze maatregelen te implementeren, kan een werkgever een ondersteunende werkomgeving creëren die werknemers helpt een gezonde balans te vinden tussen hun professionele en persoonlijke leven.
Organisaties met goede werk-privébalans
In Nederland zijn er verschillende bedrijven die hoog scoren op het gebied van werk-privébalans. Volgens Glassdoor, gebaseerd op werknemersbeoordelingen, behoren de volgende bedrijven tot de top 10 in Nederland:
- VMWare (4,4)
- Intuit (4,4)
- Adobe (4,4)
- Cisco Systems (4,3)
- SAP (4,3)
- Booz Allen Hamilton (4,3)
- Google (4,2)
- Dell (4,2)
- Nikia (4,2)
- Microsoft (4,1)
- Intel corporation (4,1)
- Capital One (4,1)
- Teleperformance (4,1)
- IBM (4,0)
- Oracle (4,0)
Deze bedrijven variëren in sectoren, maar zitten met name in de technologie.
Gerelateerd
Nederland op nummer 5 in de wereld
Volgens de OECD is dit de top 10 van landen met de beste werk-privébalans.
- Italië
- Denemarken
- Noorwegen
- Spanje
- Nederland
- Frankrijk
- Zweden
- Duitsland
- Rusland
- België
In Nederland besteden fulltime werknemers gemiddeld 64% van hun dag, ofwel 15,4 uur, aan hun privé leven (eten, slapen, etc.) en vrije tijd (sociale activiteiten met vrienden en familie, hobby’s, spelletjes, computergebruik en televisie kijken, etc.). Dat is hoger dan het OESO-gemiddelde van 15 uur.
Eigenaar van sollicitatieplatform beaks.nl waar hij kandidaten helpt met solliciteren, werk en carrière. Lees meer.