Professioneel cv voorbeeld voor een Psycholoog

Ben jij op zoek naar een functie als psycholoog en heb je de perfecte vacature gevonden? Dan wil je indruk maken met je cv.

Hier vind je alle tips en concrete cv voorbeelden waarmee je zelf aan de slag kunt.

In dit artikel vertellen we uitgebreid wat je nodig hebt op je cv als je gaat solliciteren als psycholoog. Zo vergroot je de kans dat je op sollicitatiegesprek mag komen.

Hoe maak je een cv als Psycholoog?

Een psycholoog onderzoekt en behandelt mensen met psychische problemen. Je hebt verstand van menselijk gedrag en hoe emoties, herinneringen en veranderingsprocessen werken.

Als psycholoog kun je op veel plekken terecht: in de zorg, het onderwijs of het bedrijfsleven, bij GGZ-instellingen of in zelfstandige praktijken. Je kunt je specialiseren als bijvoorbeeld neuropsycholoog, arbeidspsycholoog of kinderpsycholoog.

Recruiters en werkgevers krijgen veel cv’s te zien, dus die van jou moet positief opvallen. Wij hebben de beste tips van recruiters verzameld om je op weg te helpen bij het maken van je eerste cv, of voor als je cv een update kan gebruiken.

Hieronder lichten we de onderdelen toe die je op je cv moet hebben staan als je gaat solliciteren als psycholoog.

Werkervaring

Naast kennis van theorie helpt het om relevante werkervaring op je cv te plaatsen. Denk daarbij goed na over vaardigheden die gevraagd worden in de functie.

Deze taken en verantwoordelijkheden passen bij een psycholoog:

  • Je hebt agogische vaardigheden en weet hoe je verandering in gang zet. Heb je eerder mensen begeleid of bijvoorbeeld les gegeven? Dat kan in je voordeel werken.
  • Als psycholoog moet je natuurlijk goed kunnen luisteren. Het zal geen verrassing zijn dat je communicatieve vaardigheden excellent moeten zijn.
  • Je zult veel verschillende cliënten voor je krijgen. Gelukkig kun jij als geen ander maatwerk leveren en je aanpassen aan de persoon voor je.

Maar vergeet ook niet:

  • Je krijgt te maken met heftige emoties. Heb je ervaring met de-escaleren door eerdere functies? Vermeld het er zeker bij.
  • Heb je enige ervaring met administratieve taken? Dat is ook zeker relevant als psycholoog.

Schrijftip: gebruik actieve werkwoorden bij het vertellen over wat je hebt bereikt in voorgaande functies.

Opleidingen

Psychologen moeten de juiste kwaliteiten en opleiding hebben. Daarom is het belangrijk om je opleidingen op je cv te zetten.

In de geestelijke gezondheidszorg wordt van een psycholoog minstens Hbo-niveau gevraagd. De opleiding Toegepaste Psychologie is bij verschillende hogescholen te volgen. Ook op universitair niveau zijn er verschillende richtingen in de psychologie en vele masters om je verder te specialiseren.

Als je niet de gewenste opleiding hebt, kun je je laten omscholen naar psycholoog. Door tekorten in de zorg is er vraag naar mensen die deze stap willen maken. Doe een quickscan om te kijken wat jouw mogelijkheden zijn.

Ook als je uit een omscholingstraject komt, is het slim om je specialisaties binnen je opleidingen te vermelden, zoals keuzevakken, minors en het onderwerp van je scriptie.

De stage(s) die je hebt gelopen zijn ontzettend belangrijk. Deze kun je plaatsen onder het kopje opleidingen of werkervaring. Benoem duidelijk waar je stage hebt gelopen en wat je hebt gedaan en bereikt.

Persoonlijk profiel

Op een modern cv staat op een opvallende plek een beknopt persoonlijk profiel. Zo laat je jouw persoonlijke eigenschappen naar voren komen. Denk ook na over een goede cv-titel voor bovenaan het document, waarmee je je onderscheidt van andere sollicitanten.

Analyseer de vacature om te weten wat de meest gewilde persoonlijke kenmerken zijn. Kies drie of vier eigenschappen van jezelf en benadruk die op je cv en in je brief.

Belangrijkste vaardigheden

Laat jouw belangrijkste vaardigheden op je cv terugkomen. Niet in een apart lijstje, maar verweef het in je werkervaring en opleidingen. Maak opnieuw een selectie op basis van wat er in de vacature wordt gevraagd.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden en competenties voor een psycholoog?

  • Communicatieve vaardigheden: je hebt niet alleen nauw contact met cliënten, maar ook met je collega’s en leidinggevenden.
  • Inlevingsvermogen: je kunt goed reageren op de emoties van je cliënt en je inleven in diens situatie, zonder je te laten meeslepen.
  • Analytische vaardigheden: in gesprekken en op papier analyseer je wat er speelt.
  • Integriteit: jij kunt verantwoordelijk omgaan met dossiers en volgt protocollen nauwkeurig op.

Vergeet ook niet om je vaardigheden op je LinkedIn profiel toe te voegen. Vraag aan je netwerk om deze te onderschrijven.

Overige zaken

Om jezelf te onderscheiden met je cv, vermeld je ook jouw hobby’s en interesses. Heb je er teveel om op te noemen? Kies dan de activiteiten die het beste aansluiten bij je functie als psycholoog.

Benoem ook vrijwilligerswerk op je cv, om te laten zien wat jij belangrijk vindt en dat je je graag inzet voor anderen.

Cv voorbeelden Zorg

Bekijk nog meer professionele cv voorbeelden in de zorg:

Cv template

De inhoud komt het beste naar voren door een mooie opmaak van je cv.

Dat is vrij gemakkelijk maar je moet wel weten waar je rekening mee moet houden.

Hou in gedachten dat een recruiter in slechts 7,4 sec een goed beeld van jou moet krijgen.

Met een professionele cv template zorg je er voor dat de inhoud van je cv snel scanbaar is voor de lezer.

Daarnaast zorgt een mooi design ervoor dat je cv opvalt bij de recruiter.

Bekijk mooie cv templates waarmee je wordt aangenomen en put hieruit inspiratie voor je eigen cv als psycholoog.

Bijkomend voordeel is dat je snel een gratis cv kunt maken.

Sollicitatiebrief Psycholoog

Lees ook hoe je de beste sollicitatiebrief schrijft als Psycholoog.

Unieke cv templates
Binnen 15 minuten een perfect cv waarmee je positief opvalt. Voer je gegevens in, kies je template, download je cv en solliciteer op jouw droombaan.

Mooie cv template nodig?