Een perfect cv voorbeeld voor een maatschappelijk werker

Ga jij solliciteren als maatschappelijk werker of social worker? Wil je indruk maken met jouw cv, zodat jij zeker op gesprek mag komen?

Wij delen alle tips die je nodig hebt voor het maken van een goed cv.

In dit artikel staat waar je precies op moet letten bij het maken van je cv als je gaat solliciteren als maatschappelijk werker. Door de nadruk te leggen op jouw persoonlijke kwaliteiten zorg je dat je opvalt. Succes met schrijven! 

Wat doet een sociaal werker?

Als maatschappelijk werker of social worker help je mensen met uiteenlopende problemen. Jij weet bij welke instanties cliënten terecht kunnen voor specifieke hulpvragen en begeleidt ze daarnaartoe.

Daarnaast zet je jouw kennis en vaardigheden in om mensen te inspireren om hun gedrag te veranderen. Je bouwt een vertrouwensband op met de cliënt en helpt diegene om zelfredzaam te worden.

Hoe maak je een cv als maatschappelijk werker?

Ben je net afgestudeerd als social worker en ga je voor het eerst een cv maken? Dan heb je zeker iets aan onze gids voor het perfecte cv. Bekijk ook onze tips voor starters.

Misschien heb je al wat jaren werkervaring? Dan helpt het om je te verdiepen in tips van recruiters voor een opvallend cv.

Hieronder vertellen we over alles waar je op moet letten als je gaat solliciteren als maatschappelijk werker.

Werkervaring

Zoals bij alle sollicitaties helpt het om relevante werkervaring te hebben. Ook bijbanen uit het verleden kunnen relevant zijn. Denk goed na over vaardigheden die passen bij de functie, die jij aantoonbaar hebt opgedaan:

  • Je hebt vaker aan conflictbeheersing gedaan, bijvoorbeeld als teamleider
  • Mensen motiveren kun jij als geen ander, zoals blijkt uit eerder werk waarin je mensen moest overtuigen
  • Je bent resultaatgericht en geeft niet zomaar op. Laat zien welke doelen jij behaald hebt

Denk ook hieraan:

  • Als social worker moet je kunnen delegeren zodra de hulpvraag voorbij jouw mogelijkheden gaat. Je weet waar je mensen naartoe kunt doorverwijzen en hoe je dat aanpakt
  • Je zult ook dossiers over je cliënten moeten bijhouden en communiceren met andere hulpverleners. Jouw administratieve vaardigheden zijn dan ook aantoonbaar goed

Opleidingen

Bij elke sollicitatie heb je een voorsprong als je aantoonbaar relevante kennis hebt. Daarom is het belangrijk om je opleidingen op je cv te zetten.

Er zijn verschillende manieren om maatschappelijk werker te worden. Op het Mbo kun je op niveau 3 en 4 de opleiding Sociaal Werk volgen. Op Hbo-niveau zijn de opleidingen SPH, CMV en MWD samengevoegd tot de Bachelor Social Work.

Vaak ga je werken bij een sociale instelling die zich op een bepaalde leeftijd richt. Laat dus zien dat je affiniteit met deze doelgroep hebt door middel van je studieactiviteiten als je minor, stages en scriptie.

Als je een andere opleiding hebt gedaan, maar aantoonbaar goed met mensen kunt werken en stevig in je schoenen staat, kun je door middel van trainingen en cursussen ook doorstromen naar een baan in de sociale dienstverlening.

Persoonlijk profiel

Op een cv schrijf je een persoonlijk profiel van een paar zinnen om jezelf te laten zien. Zeker als maatschappelijk werker zijn jouw persoonlijke eigenschappen heel belangrijk, want jij werkt één op één met de cliënten.

Vacatures analyseren om te weten wat voor iemand ze zoeken, is ook slim om te doen. Kies een paar eigenschappen die bij jou passen en benadruk die op je cv en in je brief.

Belangrijkste vaardigheden

Laat jouw competenties en vaardigheden op je cv terugkomen, om te overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden voor een maatschappelijk werker?

  • Agogische vaardigheden: jij weet hoe je mensen op andere gedachten brengt
  • Goed luisteren: je kunt je aanpassen aan de communicatiestijl van de cliënt
  • Stevig in je schoenen staan: zowel in de omgang met de cliënt als bij het begeleiden naar instanties laat jij je niet van je stuk brengen
  • Proactieve houding: jij houdt van een uitdaging en gaat confrontatie niet uit de weg

Vergeet ook niet om je vaardigheden op je Linkedin profiel toe te voegen. Dat kan helpen om te overtuigen dat jij echt deze competenties hebt.

Hobby’s, interesses en vrijwilligerswerk

Maak ook een kort lijstje met wat jij in je vrije tijd doet, zoals hobby’s en interesses.

Clubs en teamsporten doen het altijd goed, daarmee laat je zien dat je sociaal bent.

Heb je ook vrijwilligerswerk gedaan?

Dat maakt jou betrokken bij de maatschappij. Zet dit vrijwilligerswerk op je cv, zeker als het relevant is voor de doelgroep waar jij als maatschappelijk werker mee aan de slag gaat.

Cv voorbeelden Zorg

Bekijk nog meer professionele cv voorbeelden in de zorg:

Cv template

De inhoud komt het beste naar voren door een mooie opmaak van je cv.

Dat is vrij gemakkelijk maar je moet wel weten waar je rekening mee moet houden.

Hou in gedachten dat een recruiter in slechts 7,4 sec een goed beeld van jou moet krijgen.

Met een professionele cv template zorg je er voor dat de inhoud van je cv snel scanbaar is voor de lezer.

Daarnaast zorgt een mooi design ervoor dat je cv opvalt bij de recruiter.

Bekijk mooie cv templates waarmee je wordt aangenomen en put hieruit inspiratie voor je eigen cv als maatschappelijk werker.

Bijkomend voordeel is dat je snel een gratis cv kunt maken.

Sollicitatiebrief maatschappelijk werker

We hebben ook een voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een maatschappelijk werker voor je gemaakt.

Unieke cv templates
Binnen 15 minuten een perfect cv waarmee je positief opvalt. Voer je gegevens in, kies je template, download je cv en solliciteer op jouw droombaan.

Mooie cv template nodig?