Laatst bijgewerkt op

Professioneel cv voorbeeld Maatschappelijk werker

Ga jij solliciteren als maatschappelijk werker of sociaal werker? Wil je indruk maken met jouw cv, zodat jij zeker op gesprek mag komen? Bekijk handige tips die je nodig hebt voor het maken van een goed cv inclusief voorbeelden.

cv maatschappelijk werker

Hoe maak je een cv als Maatschappelijk werker?

Hieronder vertellen we alles waar je op moet letten als je een cv maakt als maatschappelijk werker.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Werkervaring

Zoals bij alle sollicitaties helpt het om relevante werkervaring op je cv te hebben staan. Ook bijbanen uit het verleden kunnen relevant zijn. Denk goed na over vaardigheden die passen bij de functie, die jij aantoonbaar hebt opgedaan:

 • Je hebt vaker aan conflictbeheersing gedaan, bijvoorbeeld als teamleider
 • Mensen motiveren kun jij als geen ander, zoals blijkt uit eerder werk waarin je mensen moest overtuigen
 • Je bent resultaatgericht en geeft niet zomaar op. Laat zien welke doelen jij behaald hebt

Denk ook hieraan:

 • Als social worker moet je kunnen delegeren zodra de hulpvraag voorbij jouw mogelijkheden gaat. Je weet waar je mensen naartoe kunt doorverwijzen en hoe je dat aanpakt.
 • Je zult ook dossiers over je cliënten moeten bijhouden en communiceren met andere hulpverleners. Jouw administratieve vaardigheden zijn dan ook aantoonbaar goed.

Opleidingen

Bij elke sollicitatie heb je een voorsprong als je aantoonbaar relevante kennis hebt. Daarom is het belangrijk om je opleidingen op je cv te zetten.

Er zijn verschillende manieren om maatschappelijk werker te worden. Op het Mbo kun je op niveau 3 en 4 de opleiding Sociaal Werk volgen. Op Hbo-niveau zijn de opleidingen SPH, CMV en MWD samengevoegd tot de Bachelor Social Work.

Vaak ga je werken bij een sociale instelling die zich op een bepaalde leeftijd richt. Laat dus zien dat je affiniteit met deze doelgroep hebt door middel van je studieactiviteiten als je minor, stages en scriptie.

Bekijk de nieuwste vacatures

Als je een andere opleiding hebt gedaan, maar aantoonbaar goed met mensen kunt werken en stevig in je schoenen staat, kun je door middel van trainingen en cursussen ook doorstromen naar een baan in de sociale dienstverlening.

Persoonlijk profiel

Op een cv schrijf je een persoonlijk profiel van een paar zinnen om jezelf te laten zien. Zeker als maatschappelijk werker zijn jouw persoonlijke eigenschappen heel belangrijk, want jij werkt één op één met de cliënten.

Vacatures analyseren om te weten wat voor iemand ze zoeken, is ook slim om te doen. Kies een paar eigenschappen die bij jou passen en benadruk die op je cv en in je brief.

Belangrijkste vaardigheden

Laat jouw competenties en vaardigheden op je cv duidelijk terugkomen, om de lezer te overtuigen dat jij de meest geschikte kandidaat bent.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Wat zijn belangrijke vaardigheden voor een maatschappelijk werker?

 • Agogische vaardigheden: jij weet hoe je mensen op andere gedachten brengt
 • Goed luisteren: je kunt je aanpassen aan de communicatiestijl van de cliënt
 • Stevig in je schoenen staan: zowel in de omgang met de cliënt als bij het begeleiden naar instanties laat jij je niet van je stuk brengen
 • Proactieve houding: jij houdt van een uitdaging en gaat confrontatie niet uit de weg

Bekijk de meest gevraagde vaardigheden in de zorg.

Vergeet ook niet om je vaardigheden op je Linkedin profiel toe te voegen. Dat kan helpen om te overtuigen dat jij echt deze competenties hebt.

Hobby’s, interesses en vrijwilligerswerk

Maak ook een kort lijstje met wat jij in je vrije tijd doet, zoals hobby’s en interesses.

Clubs en teamsporten doen het altijd goed, daarmee laat je zien dat je sociaal bent.

Vergeet niet om je vrijwilligerswerk op je cv te zetten, zeker als het relevant is voor de doelgroep waar jij als maatschappelijk werker mee aan de slag gaat.

Cv template

De inhoud van je cv als maatschappelijk werker komt het beste naar voren door een mooie opmaak.

Dat is vrij gemakkelijk maar je moet wel weten waar je rekening mee moet houden.

 • Met een professionele cv template zorg je er voor dat de inhoud van je cv snel scanbaar is voor de lezer.
 • Daarnaast zorgt een mooi design ervoor dat je cv opvalt bij de werkgever.

Download een van deze gratis cv templates zodat je snel je eigen cv als maatschappelijk werker kunt maken.

Wist je dat...
...als je binnen 4 dagen reageert op een vacature de kans maar liefst 65% groter is dat je wordt uitgenodigd?
vacatures

Cv voorbeelden zorg

Als je een cv maakt voor de zorg, bekijk dan ook de volgende professionele cv voorbeelden in de zorg:

Wat doet een Maatschappelijk werker?

Een maatschappelijk werker is een professional in het sociaal werk die zich richt op het ondersteunen en begeleiden van individuen, gezinnen en gemeenschappen om verschillende sociale en persoonlijke problemen aan te pakken.

Dit zijn enkele belangrijke taken van een maatschappelijk werker:

 • Beoordeling van behoeften. Je voert evaluaties uit om de specifieke behoeften en uitdagingen van hun cliënten te begrijpen. Je luistert naar de zorgen van cliënten en analyseert hun situatie.
 • Advies en begeleiding. Je biedt professioneel advies en begeleiding aan mensen die te maken hebben met problemen zoals huiselijk geweld, verslaving, financiële moeilijkheden, geestelijke gezondheidsproblemen en meer.
 • Verbindingen leggen. Je helpt cliënten bij het vinden van passende bronnen en ondersteuningsnetwerken, zoals doorverwijzing naar andere diensten of hulpverleningsinstanties.
 • Interventie. Je kunt ingrijpen en crisisinterventie bieden wanneer dat nodig is, vooral in situaties waarin de veiligheid van de cliënt of anderen in gevaar is.
 • Casemanagement. Maatschappelijk werkers kunnen als casemanagers fungeren, waarbij ze het algemene welzijn van hun cliënten coördineren en verschillende diensten cohesief inzetten.

Sollicitatiebrief Maatschappelijk werker

Je motivatie kun je kwijt in je brief.

Bekijk dit voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een maatschappelijk werker.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken