Laatst bijgewerkt op

Competentie analytisch vermogen (met voorbeelden)

Ben je aan het solliciteren en wordt er gevraagd naar analytisch vermogen? Dan is het belangrijk dat je precies weet wat dit betekent en wat recruiters graag willen horen. We helpen je met het verwoorden van deze competentie en geven praktische voorbeelden.

analytisch vermogen

Wat is analytisch vermogen?

Analytisch vermogen heb je als je informatie kunt verzamelen, onderzoeken en ontleden met als doel om complexe situaties te begrijpen en problemen op te lossen. Het houdt in dat je een probleem of vraagstuk kunt benaderen vanuit verschillende invalshoeken en zo te komen tot een oplossing.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Je bent in staat om:

 • Snel hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden
 • Met dit vermogen weloverwogen beslissingen te nemen

Deze vaardigheid is sterk gerelateerd aan kritisch denken, waarbij je niets als vanzelfsprekend aanneemt en diepgravende vragen stelt om tot de kern van een probleem te komen.

Waarom de competentie analytisch vermogen?

Werkgevers zijn steeds vaker op zoek naar medewerkers met analytische vaardigheden.

Verwacht dus ook vragen rondom dit onderwerp tijdens je sollicitatiegesprek.

Als je in jouw werkomgeving te maken hebt met complexere vraagstukken, is het belangrijk om niet te verdrinken in alle informatie.

Bekijk de nieuwste vacatures

Dat geeft een werkgever vertrouwen, omdat je zelf in staat bent oplossingen te bedenken. Zo kun je altijd een belangrijke bijdrage leveren aan de organisatie.

Door duidelijk het proces te beschrijven en eenvoudig verbanden te leggen, kun je gemakkelijk de benodigde stappen uitdenken en uitvoeren.

Dit is een essentiële vaardigheid bij de volgende beroepen:

 • Technische/ engineering functies
 • Medische beroepen
 • Consultancy
 • Financiële beroepen
 • Leidinggevende functies en managementfuncties

Ontwikkelen van analytisch vermogen

Het ontwikkelen van je analytisch vermogen is een proces dat je kunt versnellen door bewust aan bepaalde vaardigheden te werken. Hieronder volgen enkele strategieën:

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat
 1. Lees en leer over diverse onderwerpen. Door je te verdiepen in wetenschappelijke literatuur, filosofische teksten, of complexe rapporten, train je jezelf in het kritisch en analytisch denken. Dit helpt je om complexe informatie beter te begrijpen en te analyseren​​.
 2. Los puzzels en raadsels op. Activiteiten zoals puzzels, raadsels, en logische spellen stimuleren je brein om systematisch en analytisch te denken. Dit soort spellen daagt je uit om problemen op een gestructureerde manier te benaderen en oplossingen te vinden​​.
 3. Volg online cursussen en trainingen. Er zijn talloze cursussen beschikbaar op platforms zoals Coursera of edX die gericht zijn op het ontwikkelen van analytische vaardigheden (zoek op het Engelse analytical skills). Deze cursussen bieden je de theoretische kennis en praktische oefeningen om je vaardigheden te verbeteren​​.
 4. Werk samen met analytisch sterke mensen. Door samen te werken met mensen die sterke analytische vaardigheden hebben, kun je veel leren van hun aanpak en denkprocessen. Dit kan in een professionele setting zijn, maar ook in studiegroepen of tijdens projectwerk​​.
 5. Stimuleer je eigen creativiteit. Creativiteit speelt een belangrijke rol in analytisch denken. Het stelt je in staat om buiten de gebaande paden te denken en nieuwe oplossingen voor problemen te vinden. Experimenteer met verschillende creatieve denktechnieken om je analytisch vermogen te vergroten​​.
 6. Blijf nieuwsgierig en stel vragen. Een nieuwsgierige houding houdt je geest actief en open voor nieuwe informatie en perspectieven. Door vragen te stellen, dwing je jezelf om dieper na te denken over de materie en stimuleer je analytisch denken​​.
 7. Oefen met het analyseren van voor- en nadelen. Wanneer je voor een keuze staat, probeer dan de voor- en nadelen op een gestructureerde manier op te schrijven. Dit helpt je om je gedachten te ordenen en analytisch te denken over de mogelijke uitkomsten van je keuzes​​.
 8. Doe aan zelfreflectie. Neem regelmatig de tijd om je eigen denkprocessen en beslissingen te analyseren. Vraag jezelf af waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt en wat de gevolgen waren. Dit bevordert je zelfinzicht en helpt je om in de toekomst analytischer te denken​​.

Bekijk ook onderstaande video om te bekijken hoe jij je analytische vaardigheden kunt ontwikkelen.

Voorbeelden van competentie analytisch vermogen

In een sollicitatiegesprek wordt je vaak gevraagd om te laten zien met voorbeelden dat jij (voldoende) analytisch vermogen hebt.

Bekijk een aantal handige voorbeelden:

 • Geef aan dat je een probleem altijd goed wil bestuderen voordat je naar een oplossing kijkt.
 • Vertel hoe je een probleem vanuit verschillende invalshoeken bekijkt.
 • Geef aan dat je vaak volgens een systematisch denkproces vraagstukken oplost.
 • Je kunt snel verbanden leggen en overziet de mogelijke consequenties van bepaalde keuzes.
 • Benoem dat je snel de kern of essentie van het vraagstuk ziet.
 • Je kunt goed doorvragen en luisteren.
 • Geef een aan hoe jij hoofd- en bijzaken scheidt.
 • Vertel ook hoe je anderen bij een bepaald probleem betrekt.

Bedenk concrete voorbeelden bij bovenstaande invalshoeken.

Vaak wordt tijdens sollicitaties gebruik gemaakt van assessments om erachter te komen of je ook daadwerkelijk beschikt over een goed analytisch vermogen.

Wist je dat...
...als je binnen 4 dagen reageert op een vacature de kans maar liefst 65% groter is dat je wordt uitgenodigd?
vacatures

Mooie cv template nodig?

popup cv maken