Voorbeeld sollicitatiebrief voor een Hoogleraar of Professor

sollicitatiebrief hoogleraar

Je hebt een interessante vacature gevonden voor een hoogleraar in jouw onderzoeksgebied. Heb je hulp nodig bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief? Wij geven je alle tips om je op weg te helpen.

De perfecte sollicitatiebrief of motivatiebrief zorgt ervoor dat jij die uitnodiging ontvangt om op kennismakingsgesprek te komen.

Wist je dat...
...een recruiter 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

In dit artikel vind je een goed en gratis voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een hoogleraar of professor.

Gebruik het voorbeeld ter inspiratie en maak je brief zo eigen en persoonlijk mogelijk. Heel veel succes!

Wat doet een hoogleraar of professor?

Een hoogleraar of professor bekleedt een leerstoel in een eigen onderzoeksgebied, vaak na een lang promotietraject. Je geeft leiding aan een eigen departement en bent hoofdverantwoordelijk voor het uitvoeren en vormgeven van onderzoek. In de functie combineer je het maken van beleid met het beoefenen van wetenschap en het aansturen van personeel én studenten. Je verzorgt ook hoorcolleges en werkcolleges, en begeleidt promovendi.

Maak je brief passend voor jouw specialisatie en wees specifiek over de vaardigheden die je hebt als docent, leidinggevende en onderzoeker.

Voorbeeld sollicitatiebrief hoogleraar

Beste [heer/mevrouw] [naam contactpersoon],

Na jarenlang studeren, publiceren, doceren en netwerken wordt het tijd om mijn jeugddroom na te jagen: ik word hoogleraar. Sinds [jaar] werk ik met veel plezier op de universiteit [naam] en wil mij blijven inzetten voor de ontwikkeling van het departement. Nu stel ik mij graag voor als geschikte kandidaat voor het hoogleraarschap.

Kennis vergaren en overbrengen is altijd mijn passie geweest. Het verbaasde dus niemand dat ik na mijn bachelor [naam opleiding] meteen doorstroomde naar een master [naam master] om vervolgens te promoveren in het buitenland. Mijn promotieonderzoek [titel] is internationaal gepubliceerd in [namen vaktijdschriften] en was de katalysator om als postdoc verder te gaan op uw universiteit. In die rol heb ik naast mijn eigen onderzoek ook veel promovendi begeleid.

Na het volgen van trainingen op het gebied van onder andere lesgeven, feedback geven en persoonlijk leiderschap, voelde ik mij gesterkt om aan de slag te gaan als docent en later universitair docent. Sinds een paar jaar draag ik als hoofddocent bij aan de ontwikkeling van de inhoud en uitvoering van het onderwijs. Ik schrijf daarnaast columns en essays in vakbladen en soms in landelijke tijdschriften.

Ik zou mijzelf tenslotte omschrijven als een analytische maar warme persoonlijkheid, met oog voor mensen en wat zij nodig hebben. Daarom ben ik de perfecte kandidaat voor de volgende bekleder van de leerstoel [onderzoeksgebied]. Ik zie ernaar uit om u meer te vertellen tijdens een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

[jouw naam]

Bekijk ook andere goede voorbeelden van sollicitatiebrieven.

Sollicitatiebrieven schrijf: de complete gids

Wij hebben een complete gids geschreven voor het maken van een succesvolle sollicitatiebrief 

Een sterke openingszin

Wist je dat de lezer binnen slechts een paar seconden besluit of je brief het lezen waard is? Een goede openingszin is dus onmisbaar. Zorg dus dat je opening uitnodigt om verder te lezen.

Bekijk ook inspiratie deze tips voor een perfecte openingszin. Of neem een voorbeeld aan deze 50 effectieve openingszinnen.

Opbouw brief

De opbouw van een sollicitatiebrief is niet zo moeilijk. Er gelden een paar standaard regels die je goed moet toepassen. De invulling zelf is het moeilijkste.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Maak online een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.

Probeer je motivatie te verpakken in een verhaal. Wie ben jij en waar kom je vandaan?

Waarom ben je de geschikte kandidaat voor de functie van hoogleraar en waar kun jij je in onderscheiden?

Een goede slotzin

Je wil graag dat je brief blijft hangen bij de lezer, zodat je uitgenodigd wordt. Een zelfverzekerde, persoonlijke en uitnodigende zin is de perfecte afsluiting van een indrukwekkende brief.

Lees hier 15 voorbeelden van de beste slotzinnen.

Cv voorbeeld hoogleraar

Je cv is nog belangrijker dan je brief. Hiermee laat je pas echt zien wat je in je mars hebt. Tenminste, als je weet hoe je een goed cv moet schrijven.
Om je te helpen hebben we een sterk voorbeeld cv voor de functie van Hoogleraar gemaakt.

Kant-en-klare CV templates
Binnen 10 minuten een elegant en creatief CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

Mooie cv template nodig?