Werken in het onderwijs zonder diploma

Werken in het onderwijs zonder diploma is zeker mogelijk. Je moet echter wel een lesbevoegdheid hebben voor jouw sector of schoolvak. In dit artikel vertellen we je wat de mogelijkheden zijn en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

werken in het onderwijs zonder diploma

Zij-instromer onderwijs

Als je in het onderwijs wilt werken maar geen onderwijsdiploma hebt, kun je zij-instromer worden.

Wist je dat...
...een recruiter 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Wat is een zij-instromer?

Van zij-instromer is sprake wanneer iemand vanuit een aanverwant vakgebied een beroep gaat uitoefenen. Iemand met een ingenieursdiploma kan bijvoorbeeld leraar worden. Of als je al bevoegd leraar bent, maar les wilt geven in een ander vak of in een andere onderwijssector. Bijvoorbeeld een overstap van het voortgezet onderwijs naar het basis onderwijs.

Als zij-instromer kun je een zij-instroomtraject volgen bij een lerarenopleiding en tegelijkertijd ervaring opdoen als betaalde docent of leraar voor de klas.

Er zijn veel redenen waarom je zij-instromer zou willen worden. Misschien heb je altijd al interesse gehad in het werken met kinderen en hen te helpen leren. Misschien ben je klaar met je huidige baan en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Wat de reden ook is, zij-instromers brengen een schat aan kennis en ervaring uit andere vakgebieden mee die gunstig kan zijn voor het beroep van leraar.

Hoe word je zij-instromer?

Als je al een mbo- of hbo-opleiding hebt afgerond en een carrièreswitch naar het onderwijs overweegt, kun je overwegen je in te schrijven voor een zij-instroomprogramma. Ook als je een ander vak wilt onderwijzen dan het vak dat je nu kent.

Om in aanmerking te komen voor een zij-instroomtraject voor het basisonderwijs, moet je een hbo opleiding hebben afgerond die gelijk staat aan 240 studiepunten.

Je gaat dus werken en leren.

Soorten onderwijs

Er bestaan instroomtrajecten voor

  • Basisonderwijs
  • Voortgezet onderwijs
  • Middelbaar beroepsonderwijs (MBO)
  • Buitenschoolse opvang (BSO)

Basisonderwijs zonder diploma

Als je in het basisonderwijs wil gaan werken als docent dan moet je de pabo opleiding volgen. En als je al een afgeronde hbo opleiding hebt, is de pabo opleiding vaak verkort te volgen. Denk aan 2 of 3 jaar afhankelijk van je hbo opleiding.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Maak online een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.

Voortgezet onderwijs zonder diploma

Als je les wilt gaan geven in het voortgezet onderwijs en je vooropleiding lag in een vergelijkbaar vakgebied, kun je een eenjarig kopopleiding volgen. Als je voor deeltijd kiest zal het langer duren.

Je kunt na deze opleiding lesgeven aan de eerste drie klassen van het havo en vwo, en aan het mbo en praktijkonderwijs.

Als je een mbo-4 opleiding hebt gedaan en je wil lesgeven in het voortgezet onderwijs, dan kun je de hbo-lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs volgen.

Deze studie duurt 4 jaar en kan in deeltijd worden gedaan. Na afronding ontvang je een tweedegraads lesbevoegdheid.

Mbo zonder diploma

Als je op het mbo wilt werken en vakspecifieke werkervaring meeneemt, is dit een solide basis.

Studenten kunnen namelijk veel leren van een expert zoals jij. Veel mbo-scholen zijn dan ook bereid om je als docent aan te nemen zonder dat je je diploma al hebt. Wel wordt er gevraagd om je licentie te gaan halen.

Als je een mbo-4 opleiding hebt gedaan en je wil lesgeven op een mbo, dan kun je de hbo-lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs volgen. Deze studie duurt 4 jaar en kan in deeltijd worden gedaan. Na afronding ontvang je een tweedegraads lesbevoegdheid.

Buitenschoolse opvang (BSO)

Lees hier meer over hoe je een pedagogische medewerker wordt op een bso of peuterspeelzaal zonder diploma.

Onderwijsassistent zonder diploma

Onderwijsassistent worden zonder diploma is mogelijk op sommige scholen en organisaties. De meeste onderwijsassistentfuncties vereisen wel een middelbare school diploma.

Een eenvoudige manier om onderwijsassistent te worden zonder diploma is door ervaring te hebben met het werken met kinderen in een onderwijsinstelling. Veel onderwijsassistent posities bestaan bij kinderdagverblijven of peuterspeelzalen. Sommige organisaties zullen een bepaalde ervaring eisen, terwijl andere flexibeler kunnen zijn.

Een andere manier is om extra verantwoordelijkheden op je te nemen binnen je school of organisatie naar keuze. Denk aan extra taken zoals lunchdienst of toezicht houden op speelplaatsactiviteiten. Als je deze extra verantwoordelijkheden op je neemt, kun je laten zien dat je betrouwbaar bent en je inzet voor de baan, zelfs als je geen diploma hebt.

Als je een onderwijsassistent wilt worden en je hebt (nog) geen diploma, neem dan contact op met scholen of organisaties bij jou in de buurt en bekijk wat de mogelijkheden zijn.

Gastlessen

Als je gastcolleges wilt geven aan een universiteit zonder een onderwijsbevoegdheid te hebben, is dat meestal geen probleem.

Veel universiteiten vinden het prima als deskundigen uit verschillende vakgebieden hun studenten komen toespreken.

Het is echter raadzaam om van tevoren bij de universiteit na te vragen of er eisen of voorschriften zijn waaraan u zich moet houden.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om je overstap naar het onderwijs te vergemakkelijken.

Overweeg een diploma in het onderwijs te behalen. Zelfs als je geen achtergrond hebt in het onderwijs zijn er genoeg programma’s die je kunnen helpen bij de overgang naar het vak.

Zoek naar mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen op scholen. Dit is een goede manier om je voet tussen de deur te krijgen en ervaring op te doen in het veld. Netwerk met mensen die werken in het onderwijs.

Snel een CV nodig?

Gemakkelijk invullen, professionele CV templates, direct te downloaden en klaar in 10 minuten!

Het belangrijkste is, geef niet op! Je kunt zeker een succesvolle overstap maken naar het onderwijs, zelfs zonder diploma. Blijf gewoon je doelen nastreven en je zult er uiteindelijk komen.

Kant-en-klare CV templates
Binnen 10 minuten een elegant en creatief CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

Mooie cv template nodig?