Laatst bijgewerkt op

Voorbeeld motivatiebrief carrièreswitch

Je hebt het roer omgegooid en gekozen voor een nieuwe richting in je loopbaan. Hoe moet je solliciteren na een carrièreswitch? In dit artikel vind je alle tips over het schrijven van een overtuigende motivatiebrief bij een carrièreswitch, inclusief handige voorbeeldbrieven ter inspiratie.

motivatiebrief carriereswitch

Hoe maak je een carrièreswitch?

Een carrièreswitch is het overstappen naar een totaal ander beroep, meestal in een andere sector.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Je kunt ook hetzelfde beroep in een andere branche gaan doen, maar daarvoor moet je vaak eerst bijscholen.

Als je een nieuwe branche in stapt, heb je natuurlijk een achterstand op mensen die wel de juiste opleiding en meer relevante werkervaring hebben. Hoe val je positief op? Hoe overtuig je dat je een nieuwe uitdaging aankunt?

Je kunt besluiten om zelfstandig te gaan solliciteren op nieuwe banen, of om te gaan omscholen.

Er bestaan veel omscholingstrajecten voor sectoren waar personeelstekorten zijn, bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en de ICT.

Als je werkloos bent, kun je ook via het UWV omscholen naar een nieuw beroep.

Bekijk de nieuwste vacatures

Hoe schrijf je een motivatiebrief voor een carrièreswitch?

Solliciteren naar een nieuwe baan is altijd uitdagend, maar na een carrièreswitch loop je tegen extra uitdagingen aan.

De meeste werkgevers zoeken personeel met relevante werkervaring en het liefst een opleiding die direct aansluit.

Vergeet niet dat je één voordeel hebt ten opzichte van starters op de arbeidsmarkt: je hebt wél ervaring met werken.

Leren om te werken door middel van competenties doe je immers op de werkvloer.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Als je een grote overstap maakt, zul je de werkgever moeten overtuigen van je intrinsieke motivatie en hoe je jouw bestaande vaardigheden gaat toepassen in je nieuwe functie.

Richt je in je motivatiebrief vooral op wat de werkgever zoekt, niet alleen wat jij zoekt in een functie. Waarom ben jij geschikt?

Als je nog niet veel relevante hard skills hebt, is het dus slim om je soft skills te benadrukken.

Motivatiebrief carrièreswitch na omscholing (voorbeeld)

Voor veel beroepen heb je een vakopleiding nodig waar je specifieke vaardigheden leert. Als je later in je loopbaan een switch maakt, zul je dus moeten omscholen.

Vaak duurt zo’n omscholingstraject korter dan een reguliere opleiding, en ga je tijdens het leren al de werkvloer op.

Deze leer-werkervaring kun je gebruiken in je motivatiebrief om aan te tonen dat je al wat kennis van de werkpraktijk hebt.

Dit is een voorbeeld motivatiebrief van iemand die is gaan omscholen naar de ICT.

Beste [naam],

U bent op zoek naar een leergierige en flexibele junior data scientist, die kan werken in een uitdagende omgeving. In deze functieomschrijving kan ik mij goed vinden. Daarom wil ik graag reageren op de vacature.

Zoals u kunt lezen in mijn cv in de bijlage, kom ik oorspronkelijk uit de financiële wereld. Ik heb zo’n 6 jaar gewerkt als accountant bij grote en kleine bedrijven. Door Techgrounds ben ik in aanraking gekomen met de wereld van IT en data en was meteen verkocht.

Tijdens een leer-werktraject van een jaar heb ik heel snel veel nieuwe vaardigheden geleerd, die ik meteen mocht toepassen in de praktijk bij verschillende opdrachtgevers. Nu ben ik klaar om me vast te bijten in een startersfunctie waarin ik verder kan groeien.

Door mijn ervaring met het werken op kantoren, soms in zeer hectische periodes, heb ik veel geleerd over het werken in teams. Ik kan goed overzicht houden, overleggen en afstemmen met anderen, terwijl ik ook goed zelfstandig oplossingsgericht kan werken.

Kortom, door mijn werkervaring, recent opgedane kennis en leergierigheid denk ik dat ik de perfecte kandidaat ben.

Graag zou ik u in een persoonlijk gesprek komen overtuigen van mijn motivatie en dat ik geschikt ben voor de functie, juist door mijn unieke achtergrond. 

Ik hoor graag van u terug.

Met vriendelijke groet,

[Jouw naam]

Lees ook over het solliciteren als zij-instromer in het onderwijs.

En bekijk meer motivatiebrief voorbeelden.

Wist je dat...
...als je binnen 4 dagen reageert op een vacature de kans maar liefst 65% groter is dat je wordt uitgenodigd?
vacatures

Motivatiebrief carrièreswitch zonder opleiding (voorbeeld)

Je hoeft niet altijd om te scholen om een carrièreswitch te maken. Als je al de juiste vaardigheden hebt, kun je die toepassen in een vergelijkbare baan, zelfs al is het in een andere branche.

Voor sommige beroepen is het bovendien niet nodig om een opleiding te volgen, je hebt alleen een startkwalificatie nodig.

Je kunt voorbeelden geven uit je eerdere banen, als je vaardigheden overgezet kunnen worden naar de nieuwe functie. Wees ook niet bang om voorbeelden uit je persoonlijke leven te geven, als je daarmee kunt bewijzen dat je weet wat je doet.

Onderstaand een voorbeeld van een motivatiebrief van iemand die zonder opleiding een carrièreswitch maakt naar de zorg:

Beste [naam],

Na 20 jaar gewerkt te hebben als administratief medewerker, wil ik de overstap maken naar een baan die nuttig en betekenisvol is. Toen uw vacature voor een Zorgondersteuner bij uw vestiging in Tilburg op mijn pad kwam, ging mijn hart meteen sneller kloppen. Ik stel me dus graag voor als kandidaat voor de functie.

Toen ik na de middelbare school moest kiezen voor een vervolgopleiding, wilde ik eigenlijk de zorg in. Ik koos er toch voor om de administratieve kant op te gaan. Ik heb daar geen spijt van, ik heb nuttige vaardigheden opgedaan en veel geleerd over het samenwerken met anderen.

Nu ben ik klaar voor een nieuwe uitdaging in de zorg. Door een aantal jaar mantelzorgen voor een ziek familielid, heb ik geleerd wat erbij komt kijken. Ik zou mij dus graag willen inzetten voor een zorgorganisatie zoals die van u.

Door mijn eerdere werkervaring kan ik de administratieve taken makkelijk oppakken. Ik zal dus niet lang moeten ingewerkt worden op dat deel van de functie. In plaats daarvan kan ik me richten op het leren ondersteunen bij de zorg voor kwetsbare patiënten.

Ik zou graag binnenkort een keer komen kennismaken en toelichting geven op deze brief en mijn cv. Ik zie uw antwoord tegemoet.

Met vriendelijke groet,

[Jouw naam]

Bekijk nog meer voorbeelden van een korte motivatiebrief.

Lees meer over solliciteren zonder opleiding:

Cv carrièreswitch

Je cv is het belangrijkste document tijdens je sollicitatie.

Bekijk een cv voorbeeld voor een carrièreswitch

CV met Impact
Je hebt maar één kans op een onuitwisbare eerste indruk
cv maken 30

Mooie cv template nodig?

popup cv maken