Voorbeeld sollicitatiebrief voor een Docent voortgezet onderwijs

sollicitatiebrief docent voortgezet onderwijs

Je hebt een interessante vacature gevonden voor een docent in het voortgezet onderwijs (VO). Nu wil je een goede motivatiebrief schrijven om te overtuigen van jouw kwaliteiten als leraar. Heb je hulp nodig bij het schrijven? Wij geven je alle tips die je nodig hebt.

In dit artikel vind je een goed en gratis voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een middelbare schoolleraar.

Wist je dat...
...een recruiter 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Gebruik het voorbeeld als inspiratie en maak je brief persoonlijk. Veel succes!

Wat doet een leraar in het voortgezet onderwijs?

Als docent in het voortgezet onderwijs (VO) of voortgezet speciaal onderwijs (VSO) geef je les in je eigen vakgebied. Denk aan Nederlands, Engels, Duits, Frans, Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Economie en voor het gymnasium Grieks en Latijn.

Het voortgezet onderwijs kent vier niveaus: vmbo, havo, vwo en praktijkonderwijs.

Je ziet meerdere klassen op één dag, vaak ook van verschillende niveaus. Het is dus een afwisselend en uitdagend beroep, waarbij je jouw kennis overdraagt en leerlingen motiveert om het beste uit zichzelf te halen.

Breng je persoonlijkheid over in je brief en laat zien wat je vaardigheden zijn, om te bewijzen dat jij de docent VO bent die de middelbare school zoekt.

Voorbeeld sollicitatiebrief docent voortgezet onderwijs

Beste [heer/mevrouw] [naam contactpersoon],

Mijn hart ging meteen sneller kloppen van de vacature voor een nieuwe docent binnen uw school. U schrijft dat u de voorkeur geeft aan iemand met interesse in mentorschap, naast het lesgeven. Naast liefde voor mijn vak, hou ik enorm van het contact met de leerlingen. In deze belangrijke levensfase kan een leraar een cruciale rol spelen, heb ik al meerdere jaren mogen meemaken. Iemand die je motiveert om het beste uit jezelf te halen of die jouw talenten herkent waar jij ze nog niet ziet.

Vroeger had ik zelf een mentor die mij heeft overgehaald om toch een talenpakket te kiezen. Later kreeg ik een docent Nederlands die mij tips voor boeken gaf, waardoor ik verliefd werd op literatuur. Zonder deze mensen was ik niet waar ik vandaag ben, en ik zou graag deze steun bieden aan uw leerlingen.

Na het afronden van mijn bachelor Neerlandistiek koos ik voor een educatieve master Nederlands. Zo heb ik mijn eerstegraads lesbevoegdheid behaald. Door middel van stages heb ik ervaring opgedaan met het lesgeven aan de bovenbouw van de havo. Dit was een interessante en leerzame tijd, waarin ik leerde om een balans tussen overwicht en vertrouwen op te bouwen. Nu is mijn ambitie om ook vwo’ers te motiveren om Nederlands te omarmen als vak.

Ik ben een punctuele, zelfstandige leraar die veel eigen initiatief neemt. Daarom lijken de aanvullende taken als mentor mij interessant. Graag zou ik net dat beetje extra willen geven voor zowel leerlingen als collega’s en de school zelf. Ik ben ervan overtuigd dat ik de juiste persoon ben voor deze functie, maar ik zou u graag in persoon overtuigen. Graag zie ik uw antwoord tegemoet.

Met vriendelijke groet,

[jouw naam]

Bekijk ook andere goede voorbeelden van sollicitatiebrieven.

Sollicitatiebrieven schrijven: de complete gids

Wij hebben een complete gids gemaakt voor een goede sollicitatiebrief, voor als je zelf aan de slag wil met schrijven.

Extra schrijftip: gebruik actieve werkwoorden om je vaardigheden, werkervaring en persoonlijkheid te omschrijven. 

Een sterke openingszin

Pak de aandacht met een opvallende openingszin die uitnodigt om je sollicitatiebrief helemaal te lezen.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Maak online een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.

Daarmee laat je ook jouw kwaliteiten als docent zien.

Een goede afsluiter

Na een goede brief wil je blijvende indruk achterlaten. Een zelfverzekerde, persoonlijke en uitnodigende zin laat zien dat jij een geschikte docent voor de middelbare school bent. Zoek je inspiratie?

Bekijk een aantal sterke voorbeelden van slotzinnen.

Cv voorbeeld docent voortgezet onderwijs

We hebben ook een cv voorbeeld voor een Docent voortgezet onderwijs gemaakt.

Gebruik dit als inspiratie voor jouw eigen cv.

Kant-en-klare CV templates
Binnen 10 minuten een elegant en creatief CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

Mooie cv template nodig?