fbpx

8 tips om je nieuwe baan succesvol te starten

Beginnen met een nieuwe baan is altijd een beetje spannend. Hoe kom je de eerste tijd ongeschonden door bij je nieuwe baan?

Hieronder volgen 8 belangrijke tips. Houd je aan deze adviezen en het komt helemaal goed met je nieuwe baan.

1. Wees betrokken

Wees betrokken bij alles wat je tegenkomt in de eerste weken. Wees geïnteresseerd en nieuwsgierig naar wat er om je heen gebeurt. Stel veel vragen. Je bent pas begonnen dus nu kan het nog.

2. Luister veel

Luister veel. Door goed te luisteren de eerste tijd kun je een hoop zaken opvangen. Wat speelt er op dit moment? Hoe liggen de politieke verhoudingen?

3. Neem niet alles voor lief

Neem niet alles voor lief aan. Stel jezelf bij alles wat er gedaan wordt de vraag, waarom doen ze dit op deze manier? Kan dit niet effici├źnter? Dit kan je later helpen de bedrijfsvoering te optimaliseren.
Wees niet onverstandig om in de eerste paar weken al bijdehand te doen door te zeggen dat zaken anders zouden moeten.

4. Weet wie wie is

Bekijk het organogram goed zodat je alle namen van je collega’s kent en de bijbehorende verantwoordelijkheden.

5. Vraag om hulp

Durf om hulp te vragen als iets niet lukt en toon daarvoor dankbaarheid. Je zult zien dat dit een eenvoudige manier is om vrienden te maken.

6. Niet opscheppen

Schep niet op over zaken die je hiervoor hebt gedaan zoals eerdere studies, banen of andere zaken. Daar zit niemand op te wachten. En sympathieker word je er ook niet van.

7. Wees betrouwbaar

Doe altijd wat je belooft. Als het niet lukt om je belofte na te komen, kom daar dan eerlijk voor uit. Niemand zal dit erg vinden, zeker in de eerste weken van je nieuwe baan.

8. Perceptie

Kom vroeg en vertrek laat, vooral in de begintijd. Kijk wat voor tijden je collega’s maken en pas jouw tijden hierop aan. Zorg dat je net even wat later vertrekt of net even wat eerder op kantoor bent. Het gaat allemaal om perceptie.