Hoe gebruik je Facebook om een nieuwe baan te vinden?

solliciteren facebook

Naast LinkedIn kun je ook handig gebruik maken van minder formele online netwerken om een leuke baan te vinden. Facebook is het belangrijkste informele netwerk. Maar hoe kun je optimaal gebruik maken van Facebook in de zoektocht naar een leuke functie?

Het aantal werkzoekenden dat social media inzet tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan blijft groeien. Waar het percentage dat sociale media gebruikt in 2014 bleef steken op 28 procent, is dat in 2015 gegroeid naar 36 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse kandidatenonderzoek van onderzoeksbureau Motivaction onder 1.161 werkzoekenden.

Facebook wint aan populariteit

De groep werkzoekenden die via social media opzoek gaat naar een nieuwe job doet dat in 62 procent via Facebook. In 2014 was dat nog 48 procent.

Facebook slim inzetten om een baan te vinden

Facebook wordt door iedereen gebruikt om contact te houden met vrienden en familie. Daarmee wordt je online profiel op Facebook zeer informeel gebruikt.

En dit kan nadelig zijn.

Je toekomstige baas kun je wellicht beter niet laten zien wat jij in de late uurtjes doet.

Echter wie slim is maakt daar juist gebruik van. Een informeel profiel over jezelf, geeft veel meer inzicht over wie jij nu eigenlijk bent, dan een zakelijk profiel (zoals op LinkedIn).

Bedenk daarom welke eigenschappen voor jouw toekomstige werkgever relevant kunnen zijn. Wat zijn je hobby’s, je huidige werk of nevenactiviteiten. Denk ook aan vrijwilligerswerk!

Voor starters die nog weinig werkervaring hebben, kunnen posts over commissiewerk, bestuurservaringen of studiegerelateerde evenementen een professioneel en betrokken beeld geven.

Hoe krijg je gegarandeerd een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek?
Ontdek 5 CV geheimen die je concurrentie niet toepast

Mooie cv templates nodig?