Wil jij iets betekenen voor anderen én meer van de wereld zien? Dan is vrijwilligerswerk in het buitenland iets voor jou. Je gaat tijdelijk naar een ander land om daar een handje te helpen, terwijl je geniet van een andere omgeving en cultuur. Welke soorten vrijwilligerswerk zijn er in het buitenland? Wat zijn betrouwbare organisaties? Hoe vind je een baan als vrijwilliger? Hieronder leggen we het allemaal uit, met handige links.
Inhoudsopgave
Hoe word je vrijwilliger in het buitenland?
Vrijwilligerswerk vinden werkt hetzelfde als normale vacatures zoeken. Je kijkt op verzamelsites, zoekt een uitzendbureau of je solliciteert direct bij een organisatie die vrijwilligers zoekt.
Dit zijn bekende sites waarop je vrijwilligerswerk kunt vinden in het buitenland:
- Yobbers vrijwilligerswerk
- World Servants (werkvakanties)
- Activity International
- IBO Nederland
- Work Away (internationaal)
Tip: op bekende vacaturesites als Young Capital en Jooble vind je ook vacatures voor vrijwilligerswerk.
Onbetaald vrijwilligerswerk in het buitenland
Hoewel er betaalde klussen bestaan, is het meeste vrijwilligerswerk onbetaald. Veel hulporganisaties zijn non-profit. Daardoor is het lastiger om betaalde werknemers in te huren. Vaak zul je zelf iets moeten investeren in je reiskosten en verblijf.
Als je gratis vrijwilligerswerk wil doen, zoek dan op organisaties die deze kosten voor je dekken. Of ga voor een zogenaamde werkvakantie.
Je kunt ook compensatie krijgen om vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland, zodat je uit je kosten komt. Als je tussen de 18 en 30 bent kun je via het European Solidarity Corps subsidie krijgen om tot 12 maanden vrijwilligerswerk te doen in een ander land, ook buiten Europa.
Betaald vrijwilligerswerk in het buitenland
Soms krijg je een vrijwilligersvergoeding, maar veel is dat niet. Het idee van vrijwilligerswerk is dan ook dat je het doet omdat je het belangrijk vindt en niet om geld te verdienen. Het voordeel is dat veel organisaties zorgen voor eten voor vrijwilligers. Hierdoor is het ook niet nodig om (veel) inkomsten te hebben.
Wil je liever wel geld verdienen in het buitenland, terwijl je werkt voor een goed doel? Zoek dan eens op een traineeship bij een non-profit.
Betrouwbaar vrijwilligerswerk vinden in het buitenland
Zoals je ziet kun je op veel verschillende plekken vrijwilliger worden, maar hoe weet je of de organisatie betrouwbaar is?
Veel mensen willen vrijwilliger worden in het buitenland. Je wil iets goeds doen en andere mensen helpen.
Als je jong bent en nog weinig verplichtingen dan heb je hier ook de tijd voor. Denk aan buitenlands werk tijdens een tussenjaar.
Het is ook goed voor je eigen ontwikkeling en vrijwilligerswerk op je cv maakt je aantrekkelijker als sollicitant voor een betaalde baan.
Maar dit maakt je ook kwetsbaar voor uitbuiting.
Let op deze kenmerken van een betrouwbare organisatie voor vrijwilligerswerk:
- De organisatie bestaat al langer dan een paar jaar
- Je kunt krantenberichten vinden over het werk van de organisatie
- Je kunt buiten de eigen website van de organisatie ervaringsverhalen vinden van vrijwilligers, bijvoorbeeld in blogs of op social media
- Tip: check of de certificaten die op de site staan echt bestaan
Twijfel je over een bedrijf dat vrijwilligers zoekt? Ga dan op zoek naar reviews van anderen die hetzelfde werk hebben gedaan. Dan weet je snel of het een goede keuze is. Voor internationale organisaties kun je kijken op Glassdoor.
Solliciteren als vrijwilliger
Als je solliciteert op vrijwilligerswerk, gaat dit ongeveer hetzelfde als bij een normale baan. Je toont je ervaring en motivatie aan en de organisatie kijkt of je geschikt bent. Soms zijn er bepaalde competenties vereist voor een vrijwilligersfunctie.
Wat is slim om op je cv te zetten? Hoe schrijf je een goede brief als vrijwilliger? Wat als het in het Engels moet? Op deze site hebben we veel uitgebreide gidsen met handige tips over deze onderwerpen.
Begin eens bij deze:
Succes met solliciteren!