Laatst bijgewerkt op

Vrijwilligerswerk doen in het buitenland

Wil jij iets betekenen voor anderen én meer van de wereld zien? Dan is vrijwilligerswerk in het buitenland iets voor jou. Je gaat tijdelijk naar een ander land om daar een handje te helpen, terwijl je geniet van een andere omgeving en cultuur. Welke soorten vrijwilligerswerk zijn er in het buitenland? Wat zijn betrouwbare organisaties? Hoe vind je een baan als vrijwilliger? Hieronder leggen we het allemaal uit, met handige links.

vrijwilligerswerk buitenland

Hoe word je vrijwilliger in het buitenland?

Vrijwilligerswerk zoeken werkt op dezelfde als bij een betaalde baan. Je kijkt op verzamelsites of je solliciteert direct bij een organisatie die vrijwilligers zoekt.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Dit zijn de beste sites waarop je vrijwilligerswerk kunt vinden in het buitenland:

Tip: op bekende vacaturesites als Young Capital en Jooble vind je ook vacatures voor vrijwilligerswerk in het buitenland.

Onbetaald vrijwilligerswerk in het buitenland

Hoewel er betaalde klussen bestaan, is het meeste vrijwilligerswerk onbetaald. Veel hulporganisaties zijn non-profit. Daardoor is het lastiger om betaalde werknemers in te huren. Vaak zul je zelf moeten investeren in je reiskosten en verblijf.

Als je gratis vrijwilligerswerk wil doen, zoek dan op organisaties die deze kosten voor je dekken. Of ga voor een zogenaamde werkvakantie.

Je kunt ook compensatie krijgen om vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland, zodat je uit je kosten komt.

Als je tussen de 18 en 30 bent, kun je via het European Solidarity Corps subsidie krijgen om tot 12 maanden vrijwilligerswerk te doen in een ander land, ook buiten Europa.

Betaald vrijwilligerswerk in het buitenland

Soms krijg je een vrijwilligersvergoeding, maar veel is dat niet.

Het idee van vrijwilligerswerk is dan ook dat je het doet omdat je het belangrijk vindt en niet om geld te verdienen.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Veel organisaties zorgen voor eten en onderdak waardoor het niet nodig is om (veel) inkomsten te hebben.

Wil je liever wel geld verdienen in het buitenland, terwijl je werkt voor een goed doel? Zoek dan eens op een traineeship bij een non-profit in het buitenland.

Betrouwbaar vrijwilligerswerk in het buitenland

Zoals je ziet kun je op veel verschillende plekken vrijwilliger worden, maar hoe weet je of de organisatie betrouwbaar is?

Veel mensen willen vrijwilliger worden in het buitenland. Je wil iets goeds doen en andere mensen helpen.

Als je jong bent met nog weinig verplichtingen, dan heb je hier ook de tijd voor. Denk bijvoorbeeld aan werken in het buitenland in een tussenjaar.

Het is ook goed voor je eigen ontwikkeling en vrijwilligerswerk op je cv maakt je aantrekkelijker als sollicitant voor een betaalde baan.

Maar dit maakt je ook kwetsbaar voor uitbuiting.

Let op deze kenmerken van een betrouwbare organisatie voor vrijwilligerswerk:

  • Leeftijd organisatie. De organisatie bestaat al langer dan een paar jaar. Vaak geldt: hoe ouder de organisatie hoe beter ze hun zaken op orde hebben.
  • Nieuws. Je kunt nieuwsberichten vinden over het werk van de organisatie. Google goed en bekijk wat je tegenkomt.
  • Ervaringen. Lees buiten de eigen website van de organisatie ervaringsverhalen vinden van vrijwilligers, bijvoorbeeld in blogs of op social media. Twijfel je over een organisatie die vrijwilligers zoekt? Ga dan op zoek naar reviews van anderen die hetzelfde werk hebben gedaan. Dan weet je snel of het een goede keuze is. Voor internationale organisaties kun je kijken op Glassdoor.
  • Geldige certificaten. Check of de certificaten die op de site staan echt bestaan.
  • Pas op met weeshuizen. Weeshuizen kunnen schadelijk zijn voor weeskinderen. Het veroorzaakt hechtings- en ontwikkelingsproblemen. Veel van deze kinderen zijn bovendien geen wees. Kinderen worden onder valse voorwendselen naar weeshuizen gelokt. Als vrijwilliger of stagiair houd je deze commercie in stand, hoe goed je bedoelingen ook zijn. Meer info op stopweeshuistoerisme.nl of bettercarenetwork.nl.

Goede voorbereiding

Bekijk ook de volgende sites om je goed voor te bereiden.

Ervaringen vrijwilligers in het buitenland

Online zijn er veel verhalen in de vorm van blogs en video’s te vinden.

Onderstaande video’s laten een aantal ervaringen zien.

Solliciteren als vrijwilliger

Als je solliciteert op vrijwilligerswerk, gaat dit ongeveer hetzelfde als bij een normale baan. Je toont je ervaring en motivatie aan en de organisatie kijkt of je geschikt bent. Soms zijn er bepaalde competenties vereist voor een vrijwilligersfunctie.

Ook interessant om te lezen:

Werken en studeren in het buitenland

CV met Impact
Je hebt maar één kans voor een onuitwisbare indruk
cv maken 30

Mooie cv template nodig?

popup cv maken