Het tweede sollicitatiegesprek: wat is belangrijk in dit gesprek?

Je bent alweer een stap verder gekomen in het sollicitatieproces: gefeliciteerd! Je hebt het eerste sollicitatiegesprek blijkbaar indruk gemaakt op de recruiter. Je bent nog niet aangenomen maar je staat er nu een stuk beter voor. In het tweede gesprek sta je automatisch sterker en mag je zelf meer gaan vragen.

Goede voorbereiding

Bereid je ook goed voor op het tweede sollicitatiegesprek. Bekijk hiervoor ook nog even de basis van hoe je je goed voorbereid.

Verwacht in deze ronde meer open vragen. De meeste vragen zullen gaan over je werkervaring en over je geschiktheid voor de functie waar je op solliciteert. Nu jij meer inzicht hebt in de functie, kan je in het gesprek ook beter aangeven waarom jij de beste kandidaat bent.

Een keuze maken

Zowel het bedrijf als jijzelf zullen een keuze moeten maken of jij in de functie past. Bepaal voor jezelf wat belangrijke punten zijn waarop jij je keuze wilt baseren. Denk hierbij aan de volgende punten.

  • Is de functie uitdagend genoeg?
  • Past de bedrijfscultuur bij je?
  • Sluit de functie aan bij jouw kwaliteiten en interesses?
  • Biedt het bedrijf mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen?
  • Kun je vanuit deze functie doorgroeien?
  • Wat is je indruk van de collega’s?
  • Wat vind je van het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden?

Onthoud dat een sollicitatiegesprek voor beide partijen duidelijkheid moet geven. Het tweede sollicitatiegesprek is het ideale moment om duidelijkheid te krijgen over zaken die nog niet helemaal helder zijn. Schrijf vooraf op welke zaken je graag opgehelderd wilt hebben en vraag deze tijdens het tweede gesprek.

Aanbod

Misschien krijg je al aan het einde van het tweede gesprek de baan aangeboden. Zeg nooit meteen ja op de functie want nu starten de onderhandelingen. Het is heel normaal maar vooral ook slim om te vragen om bedenktijd.

Informeer wanneer ze antwoord willen hebben zodat je er thuis nog even rustig over na kan denken en het aanbod kunt bespreken met vrienden of familie.

Roel van Winssen heeft een boek geschreven over het verhogen van je salaris in 7 eenvoudige stappen.

Afwijzing

Het kan zijn dat het bedrijf na het tweede gesprek toch afhaakt. Vraag altijd waarom je bent afgewezen want dit kan je namelijk helpen bij je volgende sollicitaties.

Het kan natuurlijk ook zijn dat jezelf niet meer door wilt. Bel de recruiter op en zeg dat je het heel fijn vindt dat ze vertrouwen in je hebben, maar dat je toch van de baan afziet. Wees eerlijk waarom je deze keuze gemaakt hebt.

Een bijkomend voordeel is dat als het bedrijf je echt graag wilt hebben, ze vaak een hoger salaris gaan bieden. Het is een gewaagde strategie, maar een hele slimme zet als je meer aanbiedingen in de pocket hebt.

Gratis Professioneel CV nodig?

Maak een onweerstaanbaar CV in 3 simpele stappen!

Gratis CV templates >>