Laatst bijgewerkt op

Waar zie jij jezelf over 5 jaar? Dit is je antwoord!

“Waar zie jij jezelf over 5 jaar?” is een vraag die heel vaak wordt gesteld in een sollicitatiegesprek. Een werkgever stelt deze vraag om erachter te komen wat je verwachtingen zijn van de functie. Hoe kun je deze vraag het beste beantwoorden?

waar zie jij jezelf over 5 jaar_

Waarom de vraag: ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

De vraag ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar?’ of een variant hierop is een van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Het belangrijkste wat de werkgever hiermee wil achterhalen is het volgende:

 • Je ambitie. Ben je in staat om te reflecteren over je carrière tot nu toe en heb je nagedacht over je toekomst? Ben je in staat om verder te kijken dan de baan waar je nu op solliciteert? Ook kunnen ze hieruit opmaken wat je verwachtingen zijn op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en groei.
 • Lange termijn denken. Het antwoord zegt iets over je vaardigheden om wat verder vooruit te denken. Kun je doelen stellen en weet je ze ook te behalen?
 • Voldoen aan de verwachtingen. Een werkgever hoeft helemaal niet te zitten wachten op een super ambitieuze medewerker die binnen een jaar alweer uit zijn rol is gegroeid. De werkgever wil met deze vraag dus ook achterhalen of jouw verwachtingen wel kloppen met de realiteit.

Hoe moet je deze vraag beantwoorden?

Bedenk dat jouw toekomstige werkgever of de recruiter altijd met het oog op het bedrijf zal bekijken of jouw antwoord passend is.

Het is niet altijd noodzakelijk om een leidinggevende functie als doel te stellen, maar zorg ervoor dat jij weet welke functies er vervuld worden binnen de onderneming en wat goed aansluit bij jouw behoeften en vaardigheden.

Je kunt natuurlijk ook groeien in de rol van een Senior of Lead.

Ambitieus overkomen is meestal een pré, maar zorg dat je ook laat merken dat jij jezelf echt de aankomende periode werkende ziet in de rol waar jij op solliciteert.

Bekijk de nieuwste vacatures

Jouw toekomstige werkgever wil immers niet binnen een korte periode alweer op zoek moeten naar een andere werknemer.

Stap 1: waar sta jij?

Begin met te bekijken wie je bent, waar je goed in bent en waar je staat op dit moment in je carrière.

Stap 2: waar wil je naar toe?

 • Wil ik mijn kennis verbreden of verdiepen?
 • Wat is voor mij het belangrijkste in mijn werk?
 • Hoe ziet je mijn droombaan eruit?
 • Wil ik toegroeien naar een leidinggevende rol?
 • Wil ik naar een specialistische rol?

Het kan natuurlijk ook zijn dat je het nog niet weet.

Dat kan ook een prima antwoord zijn.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Geef dan aan dat je de functie ook wilt gebruiken om te bekijken waar je naar toe wilt met je carrière.

Stap 3: wat past in de organisatie

De laatste stap is om te kijken naar wat er kan en past in de organisatie waar je solliciteert.

Van belang is dat je de organisatie grondig analyseert.

 • Welke functies heeft het bedrijf?
 • Hoe groot is de organisatie/ afdeling?
 • Hoe lang zitten je toekomstige collega’s in hun huidige functie? Check LinkedIn.

Als je alle info hebt verzameld kun je bekijken wat een passend antwoord is op de vraag: ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar’.

Combineer je ambities met wat de organisatie zoekt en je verhoogt je slagingskans. Duik in de verwachtingen van je mogelijke werkgever en ga na wat ze echt willen in een topkandidaat.

Laat in je antwoord zien dat de baan een natuurlijk vervolg is op je loopbaan. Maar wees ook oprecht als dat niet het geval is.

Makkelijke vraag, moeilijk antwoord

Mocht je moeite hebben met het bedenken van een antwoord over waar jij over 5 jaar wil staan, kijk dan eens hoe de carrièrepaden van anderen eruit zien.

Kijk bijvoorbeeld op LinkedIn naar mensen die dezelfde functie hebben gehad als jij.

Wat zijn ze gaan doen?

Wist je dat...
...als je binnen 4 dagen reageert op een vacature de kans maar liefst 65% groter is dat je wordt uitgenodigd?
vacatures

Wellicht brengt het je op ideeën.

Nog beter is het om te gaan praten met mensen die in hetzelfde vakgebied werken.

Zij kunnen je perfect vertellen wat er allemaal te doen is en waar je naar toe kan groeien.

Het is ook niet erg dat om te antwoorden dat je niet al te ver voorruit kijkt omdat het ontzettend moeilijk is dat te doen in een snel veranderende wereld.

Geef dan wel aan wat je eventueel leuk lijkt om te gaan doen.

Voorbeelden van goede antwoorden

Laten we een aantal voorbeelden van antwoorden bekijken zodat je een beetje inspiratie kunt op doen.

Administratief medewerker

Een sterk antwoord op deze vraag laat zien dat je nagedacht hebt over je toekomst, dat je ambitieus bent, maar ook realistisch, en dat je toegewijd bent aan zowel je eigen professionele ontwikkeling als aan het bijdragen aan het succes van het bedrijf waar je solliciteert.

Een mogelijk antwoord zou kunnen zijn:

Over 5 jaar zie ik mezelf als een expert in administratieve taken en processen binnen deze organisatie. Ik hoop tegen die tijd verschillende projecten te hebben geïnitieerd of geleid die bijdragen aan een efficiëntere en effectievere administratie. Daarnaast zou ik graag aanvullende trainingen of cursussen willen volgen die mij kunnen helpen om verder te groeien, zowel in mijn vakgebied als in bredere bedrijfskundige thema's. Uiteindelijk is mijn doel om niet alleen een meerwaarde te zijn op de afdeling, maar ook om bij te dragen aan de groei en het succes van het gehele bedrijf.

Natuurlijk moet je antwoord oprecht zijn en in lijn met wat je echt wilt en verwacht voor je toekomst. Pas het daarom aan op basis van je eigen ambities en hoe je jezelf echt ziet in relatie tot de functie en het bedrijf waar je solliciteert.

CV met Impact
Je hebt maar één kans op een onuitwisbare eerste indruk
cv maken 30

Leerkracht basisschool

Als je solliciteert voor de functie van leerkracht op een basisschool, is het belangrijk om te laten zien dat je gedreven bent om te groeien in je pedagogische en didactische vaardigheden, dat je betrokken wilt zijn bij de ontwikkeling van het onderwijs en dat je je wilt inzetten voor de groei en het welzijn van de leerlingen.

Een mogelijk antwoord zou kunnen zijn:

Over 5 jaar hoop ik nog steeds met veel passie en enthousiasme voor de klas te staan. Ik wil mezelf hebben ontwikkeld tot een leerkracht die bekend staat om haar innovatieve onderwijsmethoden en die een sterke band weet op te bouwen met zowel leerlingen als hun ouders. Daarnaast zou ik graag een actievere rol spelen in schoolbrede initiatieven, zoals het begeleiden van beginnende leerkrachten of het deelnemen aan projecten die bijdragen aan de onderwijskwaliteit en -ontwikkeling. Uiteindelijk is mijn doel om niet alleen bij te dragen aan de academische groei van mijn leerlingen, maar ook aan hun persoonlijke en sociale ontwikkeling.

Zorg er ook hier weer voor dat je antwoord authentiek is en een weerspiegeling is van je werkelijke aspiraties en visie op het onderwijs en je rol daarin.

Verpleegkundige

Wanneer je solliciteert voor de functie van verpleegkundige, wil je zowel je toewijding aan patiëntenzorg als je ambitie om te groeien in je vakgebied laten zien. Het is ook waardevol om te laten merken dat je jezelf voortdurend wilt blijven ontwikkelen en bijscholen.

Een mogelijk antwoord zou kunnen zijn:

Over 5 jaar zie ik mezelf als een ervaren verpleegkundige die in verschillende situaties en met diverse patiëntengroepen heeft gewerkt. Ik hoop tegen die tijd aanvullende specialisaties of certificeringen te hebben behaald die mij in staat stellen om nog betere zorg te bieden en wellicht ook meer complexe procedures uit te voeren. Daarnaast zou ik graag een mentorrol op me nemen om nieuwe verpleegkundigen te begeleiden en te coachen. Mijn streven is om continu de best mogelijke zorg te bieden aan patiënten, en tegelijkertijd bij te dragen aan het verbeteren en innoveren van de zorg binnen het ziekenhuis of de zorginstelling waar ik werk.

Dit antwoord toont zowel je betrokkenheid bij patiëntenzorg als je verlangen om te groeien en een positieve invloed te hebben op je werkplek. Het is belangrijk om je antwoord aan te passen aan je eigen carrièredoelen en de specifieke context van de instelling waar je solliciteert.

Andere veelgestelde vragen

Mooie cv template nodig?

popup cv maken