Wat verstaan we precies onder bedrijfscultuur? Welke bedrijfscultuur past het beste bij jou? In dit artikel duiken we in deze wereld en vertellen we je alles aan de hand van praktische voorbeelden.
Inhoudsopgave
Wat is bedrijfscultuur?
De cultuur van een bedrijf wordt bepaald door een combinatie van gedeelde overtuigingen, sociale normen en symbolen die invloed hebben op de manier waarop mensen in het bedrijf beslissingen nemen, handelen en zich voelen.
Bedrijfscultuur wordt ook wel omschreven als:
‘Het geheel van waarden, overtuigingen, gedragingen, gewoonten en verwachtingen die bepalen wat het betekent om bij een bepaald bedrijf te werken’
Het is de persoonlijkheid van een bedrijf.
Organisaties met een sterke cultuur hebben werknemers die
- op één lijn staan met de waarden van het bedrijf
- het gevoel hebben dat ze er deel van uitmaken
Soorten bedrijfsculturen: wat past het beste bij jou?
Als je bezig bent met de vraag ‘Welke baan past bij mij?’ dan speelt de bedrijfscultuur daarin een belangrijke rol.
Bij wat voor soort bedrijf zou jij het liefste willen werken?
Op basis van 2 belangrijke dimensies kun je onderscheid maken tussen 4 organisatieculturen (model van Kim Cameron en Robert Quinn).
Bekijk wat het beste bij jou past.
1. Mensgerichte cultuur
Een vriendelijke werkcultuur waar collega’s veel gemeen hebben en je een soort familie gevoel ervaart. Er wordt veel samen gedaan.
Deze culturen zijn gebaseerd op teamwerk en samenwerking. Werknemers worden aangemoedigd om samen te werken aan gemeenschappelijke doelen.
Ook is vaak de werk-privé balans prima op orde bij dit type organisatie.
Denk hierbij aan kleine (MKB) bedrijven en familiebedrijven waarbij de oprichter nog steeds de eigenaar is.
Deze culturen richten zich op het verlenen van uitstekende klantenservice.
Van de werknemers wordt verwacht dat ze vriendelijk en behulpzaam zijn voor de klanten.
Denk aan bedrijven als Coolblue die er echt alles aan doen om het hun klanten naar de zin te maken.
2. Innovatieve cultuur
Een werkplek waar veel creatieve en vernieuwende mensen werken. De bindende factor is veel willen experimenteren om tot de meest innovatieve producten en diensten te komen.
Deze culturen moedigen werknemers aan creatief te zijn en risico’s te nemen. Ze zijn vaak gericht op groei en verandering.
Bedrijven met deze cultuur geven werknemers vaak een grote mate van vrijheid om beslissingen te nemen en acties te ondernemen zonder dat ze daarvoor goedkeuring van leidinggevenden nodig hebben. Zo’n bedrijf was bijvoorbeeld Google waarbij werknemers 20% van hun tijd mochten besteden aan zaken die ze zelf leuk vinden. Tegenwoordig hoor je geluiden van ex-werknemers dat deze maatregel is afgeschaft.
Denk aan snelgroeiende bedrijven zoals Uber, Netflix, Tesla, Apple of ASML.
3. Hiërarchisch cultuur
Hierbij wordt er een strakke regie van bovenaf gevoerd. Het management heeft de touwtje stevig in handen en wensen niet al te veel initiatief van hun medewerkers.
Dit soort bedrijven is gebaseerd op een duidelijke commandoketen. Er ligt een sterke nadruk op orde en controle.
Denk aan ouderwetse bedrijven zoals advocatenkantoren en andere traditionele bedrijven. Ook bij overheden kom je vaak zo’n organisatiecultuur tegen.
4. Resultaatgerichte cultuur
Alles wordt gedaan om resultaat te bereiken. Niet de klant maar de resultaten staan centraal.
Sterk leiderschap is hier vaak heel belangrijk.
Denk aan grote (internationale) financiële spelers zoals Goldman Sachs, JP Morgan of Credit Suisse. Vaak kun je hier ook hoge bonussen verdienen.
Voorbeeld succesvolle organisatiecultuur
Een veelgenoemd voorbeeld van een succesvolle organisatiecultuur is die van Netflix.
Op het gebied van klanttevredenheid scoort Netflix hoger dan bijvoorbeeld Apple.
Meer dan 90% van de klanten geeft aan dat zij de diensten van Netflix zouden aanraden aan vrienden.
Intern heerst het motto ‘Elke dag Netflix beter maken’.
En één belangrijke gedachte speelt hierin een belangrijke rol: ga uit van je gezonde verstand.
Invloed van bedrijfscultuur
Bedrijfscultuur kan een positief of negatief effect hebben op het moreel, de prestaties en het behoud van werknemers. Ze kan ook invloed hebben op hoe klanten het bedrijf zien.
Er zijn verschillende manieren om bedrijfscultuur te meten, maar een van de meest gebruikelijke is via enquêtes onder werknemers. In deze enquêtes worden vragen gesteld over de tevredenheid van de werknemers met hun werk, hun inzet voor de bedrijf, hun mate van betrokkenheid bij hun werk en of ze het bedrijf aan anderen zouden aanbevelen.
In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van Peakon. Dit is een tool waarbij je als werknemer anoniem kunt laten weten wat je van je organisatie vindt.
Voordelen sterke bedrijfscultuur
Een sterke bedrijfscultuur kan veel voordelen hebben voor zowel werkgevers als werknemers. Enkele van deze voordelen zijn:
- Verbetering van het moreel van de werknemers: Werknemers die het gevoel hebben deel uit te maken van een positieve, ondersteunende cultuur zijn eerder gelukkig in hun werk en minder geneigd het bedrijf te verlaten.
- Verhoging van de productiviteit van de werknemers: Werknemers die het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van een productieve, positieve cultuur zijn eerder betrokken bij hun werk en productiever.
- Verbetering van de klanttevredenheid: Klanten die een positieve ervaring met een bedrijf hebben, zijn eerder geneigd loyaal te zijn en het bedrijf aan anderen aan te bevelen.
- Aantrekken van toptalent: Een sterke bedrijfscultuur kan een bedrijf helpen de beste werknemers aan te trekken en te behouden.
- Vergroten van de aandeelhouderswaarde: Een bedrijf met een sterke cultuur heeft meer kans om financieel succesvol te zijn, wat de aandeelhouderswaarde kan verhogen.
Sterke bedrijfscultuur opbouwen
Er zijn veel verschillende manieren om een sterke bedrijfscultuur op te bouwen. Enkele van de meest voorkomende methoden zijn:
- Definiëren van de waarden van het bedrijf: Waarden zijn de basis van elke bedrijfscultuur. Het is belangrijk om de waarden die belangrijk zijn voor het bedrijf duidelijk te omschrijven en ervoor te zorgen dat ze aan alle medewerkers worden meegedeeld.
- Aannemen op basis van geschiktheid: Wanneer bij het aannemen van nieuwe werknemers is het belangrijk niet alleen te letten op hun vaardigheden en ervaring, maar ook of ze goed bij de bedrijfscultuur zullen passen.
- Train en ontwikkel werknemers: Door werknemers opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden, kunnen ze de bedrijfscultuur beter begrijpen en zich erin inkopen.
- Beloon en erken: Door werknemers te belonen voor het beleven van de bedrijfs waarden en het vertonen van positief gedrag kan helpen de bedrijfscultuur te versterken.
- Communiceer regelmatig: Regelmatige communicatie is essentieel om een sterke bedrijfscultuur in stand te houden. Werknemers moeten op de hoogte gehouden worden van veranderingen of ontwikkelingen binnen het bedrijf.
Handhaven sterke bedrijfscultuur
Een sterke bedrijfscultuur in stand houden kan een uitdaging zijn, vooral als het bedrijf veranderingen doormaakt, zoals groei of inkrimping.
Enkele van de uitdagingen waarmee bedrijven te maken krijgen zijn:
- Werknemers betrokken houden: Als bedrijven groeien, kan het moeilijk zijn om alle medewerkers betrokken te houden en te binden aan de bedrijfscultuur.
- Veranderingen in goede banen leiden: Veranderingen in het bedrijf, zoals een fusie of overname, kunnen invloed hebben op de cultuur en maken het moeilijk die in stand te houden.
- De cultuur overbrengen: Het kan een uitdaging zijn om de bedrijfscultuur aan nieuwe medewerkers of klanten over te brengen. Onboarding processen spelen hierin een belangrijke rol: de nieuwe werknemer meenemen en onderdompelen in de cultuur van de organisatie.
- De cultuur definiëren: De cultuur van een bedrijf kan moeilijk te definiëren zijn, vooral als ze voortdurend verandert. Toch is het zaak dit steeds goed op papier te zetten en het uit te dragen binnen de organisatie.
Eigenaar van sollicitatieplatform beaks.nl waar hij kandidaten helpt met solliciteren, werk en carrière. Lees meer.