Hoe bewust ben jij je van je lichaamstaal? Tijdens een gesprek gaat het niet alleen om wat je zegt. Ook je stem, je houding en je uitstraling zijn belangrijk om de juiste indruk te maken. Welke soorten lichaamstaal zijn er? En hoe kun je lichaamstaal verbeteren? Waar moet je op letten tijdens een sollicitatiegesprek? Lees verder voor antwoorden op al je vragen en handige tips.
Inhoudsopgave
Wat is lichaamstaal?
Lichaamstaal is alles wat je doet met je lijf. Dit gaat niet alleen over je armen en je benen, maar ook je houding, oogcontact en stemgebruik. Het wordt dan ook wel non-verbale communicatie genoemd. Het is alles dat onbewuste signalen afgeeft aan je gesprekspartner.
Hoe belangrijk is lichaamstaal?
Iedereen pikt non-verbale signalen op, ook als ze zich er niet van bewust zijn. Mensen zijn constant bezig met hun omgeving inschatten, ook terwijl ze praten.
Let op: niet alles wat je leest over lichaamstaal klopt. Veel mensen denken dat geen oogcontact maken tijdens het praten betekent dat iemand liegt. Maar het kan ook dat iemand even moet nadenken of zich probeert te concentreren op wat je zegt. Lichaamstaal is bovendien cultureel gebonden: in sommige culturen is het juist beleefd om weg te kijken.
Toch kun je proberen om je eigen lichaamstaal te verbeteren om te voorkomen dat je een verkeerde eerste indruk maakt.
5 Tips voor betere lichaamstaal
Wat zijn praktische tips die je kunt toepassen om je lichaamstaal te verbeteren?
Hieronder geven we 5 tips om zelfverzekerder over te komen door middel van je houding en uitstraling.
- Niet leunen. Als je zit, ga dan niet achterover leunen in je stoel, dit komt ongeïnteresseerd over. Staand leunen tegen een muur of een voorwerp moet je ook voorkomen. Probeer je eigen evenwicht te houden, dan kom je letterlijk evenwichtiger over.
- Hou je handen stil. Heb je de neiging om te gaan friemelen aan je kleren of aan je haar? Daaraan kunnen mensen zien dat je zenuwachtig bent. Het kan hen zelfs plaatsvervangend nerveus maken.
- Zit of sta rechtop. Veel mensen zakken in elkaar, zeker als ze veel achter een bureau werken. Zorg voor een rechte rug en trek je schouders naar achteren.
- Zorg voor een open houding. Vaak gaan mensen van de zenuwen zich afsluiten. Ze kijken naar beneden en slaan hun armen en benen over elkaar. Dit komt over of alsof je iets te verbergen hebt.
- Hou je voeten op de grond. Als je op een stoel zit, zorg dan dat je voetzolen de grond raken. Als je staat, bijvoorbeeld tijdens het presenteren, sta dan altijd op twee benen. Met twee voeten op de grond voel je je letterlijk steviger en kom je zelfverzekerd over.
Lichaamstaal gebruiken tijdens je sollicitatie
Een sollicitatiegesprek is om te kijken wat voor persoon je bent. Op basis van je brief heb je interesse gewekt en nu moet je het waarmaken in het echt.
Veel mensen proberen hun zenuwen voor het sollicitatiegesprek te verbergen door te nonchalant te doen. Dan kun je overkomen alsof het je niets kan schelen.
Als je echter teveel bezig bent met je lichaamstaal kan dat afleiden of nep overkomen. Of je lijkt te zenuwachtig. Het is vooral belangrijk dat je zelfverzekerd overkomt.
Tips voor betere lichaamstaal bij het solliciteren:
- Blijf ademhalen. Dit is niet alleen voor je houding, maar ook voor je stem belangrijk. Adem door je neus en in je buik, dat helpt bij het rustig blijven.
- Let op je armen. Hou je armen niet over elkaar of gekruist. Dan zie je er gesloten uit. Zorg dus altijd dat je armen naast je lichaam hangen. Leg je handen op stoelleuningen, op de tafel of op je bovenbenen.
- Draag nette kleding. Vind je het moeilijk om rechtop te blijven zitten? Een net jasje kan je herinneren aan je houding. Sollicitatiekleding helpt dus bij je lichaamstaal.
Powerhack van 2 minuten
Er is een eenvoudige truck waarmee jij je binnen 2 minuten een stuk zelfverzekerder voelt en gedraagt?
En dat alles heeft te maken met je lichaamstaal.
Wil je weten hoe het werkt?
Bekijk onderstaande video van Amy Cuddy waarin ze haarfijn uitlegt hoe het werkt.