Laatst bijgewerkt op

12 Tips om je lichaamstaal tijdens je sollicitatie te verbeteren (+ 1 Power Hack)

Hoe bewust ben jij je van je lichaamstaal? Tijdens een gesprek gaat het niet alleen om wat je zegt. Ook je stem, je houding en je uitstraling zijn belangrijk om de juiste indruk te maken. Welke soorten lichaamstaal zijn er? En hoe kun je lichaamstaal verbeteren? Waar moet je op letten tijdens een sollicitatiegesprek? Lees verder voor antwoorden op al je vragen en handige tips.

lichaamstaal

Wat is lichaamstaal?

Lichaamstaal is een vorm van non-verbale communicatie waarbij fysieke bewegingen en gebaren worden gebruikt om gevoelens, emoties en informatie over te brengen. Het wordt dan ook wel non-verbale communicatie genoemd.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Hier zijn enkele voorbeelden van lichaamstaal:

 • Gezichtsuitdrukkingen. Dit kan variëren van glimlachen, fronsen, het optrekken van wenkbrauwen tot het samenknijpen van de ogen.
 • Oogcontact. Het houden of vermijden van oogcontact kan veel zeggen over interesse, vertrouwen of ongemak.
 • Houding. Rechtop staan kan zelfverzekerdheid uitstralen, terwijl een gebogen houding onzekerheid of verdriet kan suggereren.
 • Gebaren met de handen. Zwaaien, wijzen, handen schudden, of de handpalmen omhoog of omlaag tonen.
 • Aanraking. Een schouderklopje, knuffel of een hand op de rug kan comfort of steun betekenen.
 • Ruimtegebruik. Dichtbij iemand staan kan intimiteit of agressie aangeven, terwijl afstand houden meer respect of ongemak kan betekenen.
 • Beenbewegingen. Voeten die trappelen kunnen ongeduld aangeven, terwijl gekruiste benen soms geslotenheid of comfort kunnen suggereren.
 • Hoofdbewegingen. Knikken betekent vaak instemming, terwijl schudden meestal onenigheid betekent.
 • Armhouding. Armen gekruist over de borst kan defensief of gesloten overkomen, terwijl open armen openheid en acceptatie kunnen betekenen.
 • Vingerbewegingen. Trommelen met vingers kan ongeduld of verveling tonen, terwijl vingertoppen tegen elkaar tikken diep nadenken kan suggereren.
 • Stem en toon. Hoewel dit technisch gezien meer verbale communicatie is, kan de manier waarop iemand spreekt (snelheid, toonhoogte, volume) veel onthullen over hun emotionele staat.
 • Ademhaling. Snel ademhalen kan angst of opwinding suggereren, terwijl diep en langzaam ademhalen kalmte kan uitstralen.

Het interpreteren van lichaamstaal vereist oefening en inzicht, en het is belangrijk te beseffen dat niet elk gebaar of beweging universeel is. Culturele verschillen, persoonlijke gewoontes en context spelen allemaal een rol bij het begrijpen van wat iemand werkelijk probeert over te brengen met hun lichaamstaal.

Hoe belangrijk is lichaamstaal?

Het effect van communicatie wordt voor 33% bepaald door lichaamstaal (en niet 93% die vaak wordt aangehaald). Een groot deel van onze communicatie gaat dus via lichaamstaal.

Iedereen pikt non-verbale signalen op, ook als ze zich er niet van bewust zijn. Mensen zijn constant bezig met hun omgeving inschatten, ook terwijl ze praten.

Niet alles wat je leest over lichaamstaal klopt dus. Veel mensen denken dat geen oogcontact maken tijdens het praten betekent dat iemand liegt. Maar het kan ook dat iemand even moet nadenken of zich probeert te concentreren op wat je zegt.

Bekijk de nieuwste vacatures

Lichaamstaal is bovendien cultureel gebonden: in sommige culturen is het juist beleefd om weg te kijken.

Toch kun je proberen om je eigen lichaamstaal te verbeteren om te voorkomen dat je een verkeerde eerste indruk maakt.

Voorbeelden van lichaamstaal

Interessante voorbeelden van lichaamstaal:

 • Lager kijken dan je neus. Iemand die tijdens een gesprek verder dan je neus naar beneden staart is erg in jou geïnteresseerd. Dit wordt ook wel de ‘intieme zone’ genoemd.
 • Nek aanraken. Het aanraken van je nek is een kalmerende beweging. Iemand die dit doet voelt zich ongemakkelijk of is niet zeker van zijn zaak.
 • Grote pupillen. Verwijde of grote pupillen betekenen meer opwinding. Hoe groter de pupillen hoe beter diegene zich voelt in jouw omgeving.
 • Kleine pupillen. Hoe kleiner de pupillen hoe meer dit wijst op angst of ongemakkelijkheid.
 • Gesloten lippen. Iemand die met gesloten lippen lacht heeft een geheim dat hij of zij niet met jou wil delen.
 • Wrijven in handpalmen. Mensen die hun handpalmen over elkaar heen wrijven hebben positieve verwachtingen.
 • Hoofd laten rusten op je handen. Mensen die hun handen gebruiken als dienblad voor hun kin zijn uitermate tevreden met de persoon tegenover zich.
 • Handen in de zakken. Je laat hiermee zien niet te willen deelnemen aan de conversatie.

Bron: growthinkers.nl

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Lichaamstaal gebruiken tijdens je sollicitatie

Als je armen over elkaar liggen, ben je gesloten en een ferme handdruk geeft aan dat je de juiste kandidaat bent. Zo eenvoudig is het interpreteren van lichaamstaal natuurlijk niet, maar er zijn wel degelijk zaken die je kunt doen tijdens een sollicitatiegesprek om beter uit de verf te komen.

Veel mensen proberen hun zenuwen voor het sollicitatiegesprek te verbergen door te nonchalant te doen. Dan kun je overkomen alsof het je niets kan schelen.

Als je echter teveel bezig bent met je lichaamstaal kan dat afleiden of nep overkomen.

Wat zijn praktische tips die je kunt toepassen om je lichaamstaal te verbeteren?

Lees 12 tips om zelfverzekerder over te komen door middel van je houding en uitstraling.

 1. Niet leunen. Als je zit, ga dan niet achterover leunen in je stoel, dit komt ongeïnteresseerd over. Staand leunen tegen een muur of een voorwerp moet je ook voorkomen. Probeer je eigen evenwicht te houden, dan kom je letterlijk evenwichtiger over.
 2. Zit of sta rechtop. Veel mensen zakken in elkaar, zeker als ze veel achter een bureau werken. Zorg voor een rechte rug en trek je schouders naar achteren.
 3. Zorg voor een open houding. Vaak gaan mensen van de zenuwen zich afsluiten. Ze kijken naar beneden en slaan hun armen en benen over elkaar. Dit komt over of alsof je iets te verbergen hebt. Zorg dus altijd dat je armen naast je lichaam hangen. Leg je handen op stoelleuningen, op de tafel of op je bovenbenen.
 4. Blijf ademhalen. Dit is niet alleen voor je houding, maar ook voor je stem belangrijk. Adem door je neus en in je buik, dat helpt bij het rustig blijven.
 5. Oogcontact. Oogcontact geeft aan dat je oprecht bent en niks te verbergen hebt. Tegelijkertijd laat het zien dat je aanwezig bent en met aandacht luistert naar wat de ander te vertellen heeft.
 6. Lach. Een lach is een van de krachtigste zaken die je moet inzetten tijdens je sollicitatie. Je komt betrouwbaar en vriendelijk over. En wie wil een doodsaaie collega?
 7. Hou je handen stil. Heb je de neiging om te gaan friemelen aan je kleren of aan je haar? Daaraan kunnen mensen zien dat je zenuwachtig bent. Het kan hen zelfs plaatsvervangend nerveus maken.
 8. Praten met je handen. Niet friemelen, maar je mag je handen natuurlijk wel gebruiken. Door te praten met je handen, versterk je je verhaal. Open handpalmen geven meer vertrouwen als je iets vertelt.
 9. Niet aan je gezicht zitten. Het is vaak een teken van nervositeit als je met je handen steeds aan je gezicht zit. Niet doen dus. Oefen thuis.
 10. Hou je voeten op de grond. Als je op een stoel zit, zorg dan dat je voetzolen de grond raken. Als je staat, bijvoorbeeld tijdens het presenteren, sta dan altijd op twee benen. Met twee voeten op de grond voel je je letterlijk steviger en kom je zelfverzekerd over.
 11. Niet te dichtbij. Respecteer ook de anders personal space. De meeste mensen vinden het niet fijn als je te dichtbij komt.
 12. Draag nette kleding. Vind je het moeilijk om rechtop te blijven zitten? Een net jasje kan je herinneren aan je houding. Sollicitatiekleding helpt dus bij je lichaamstaal.

Rapport maken

Het opbouwen van rapport betekent dat jij je afstemt op en synchroniseert met de ander op verbaal en non-verbaal niveau.

Het is essentieel tijdens een sollicitatiegesprek, omdat het kan helpen om een positieve en gedenkwaardige indruk achter te laten.

Hier zijn enkele strategieën om rapport op te bouwen tijdens een sollicitatiegesprek:

 • Luister actief. Laat de interviewer zien dat je echt luistert door te knikken, oogcontact te houden en relevante vervolgvragen te stellen.
 • Spiegelen. Dit houdt in dat je subtiel de houding, gebaren of gezichtsuitdrukkingen van de interviewer overneemt. Het kan een gevoel van verbondenheid creëren.
 • Zoek naar gemeenschappelijke interesses. Dit kunnen hobby’s, ervaringen of zelfs gemeenschappelijke kennis van mensen in het vakgebied zijn.
 • Wees authentiek. Doe je niet anders voor dan je bent. Mensen waarderen echtheid en kunnen vaak nepheid detecteren.
 • Stel open vragen. Door het stellen van open vragen kan je gesprekspartner meer vertellen en kan er een dialoog ontstaan, wat bijdraagt aan het opbouwen van rapport.
 • Gebruik namen. Als het gepast is, gebruik dan af en toe de naam van de interviewer in het gesprek. Dit kan het gesprek persoonlijker maken.
 • Toon empathie. Als de interviewer persoonlijke verhalen of uitdagingen deelt, toon dan begrip en empathie.
 • Stem af op communicatiestijl van de interviewer. Als de interviewer formeel is, wees dan ook formeel. Als ze meer ontspannen zijn, pas je aan zonder je professionaliteit te verliezen.
 • Geef complimenten waar passend. Een oprecht compliment kan helpen om een band op te bouwen, maar overdrijf niet.
 • Positief. Wees enthousiast en positief over de functie en het bedrijf zonder overdreven te lijken.

Het opbouwen van rapport tijdens een sollicitatiegesprek kan het verschil maken tussen een gemiddeld gesprek en een dat echt opvalt.

Wist je dat...
...als je binnen 4 dagen reageert op een vacature de kans maar liefst 65% groter is dat je wordt uitgenodigd?
vacatures

Maar er is nog een simpele truc die je kunt doen voordat je de gespreksruimte binnenstapt.

Powerhack van 2 minuten

Er is een eenvoudige truck waarmee jij binnen 2 minuten je kansen op een succesvol sollicitatiegesprek enorm vergroot.

En dat alles heeft te maken met je lichaamstaal.

Machtige mensen zijn vaak assertiever en zelfverzekerder dan anderen.

 • Het testosteron gehalte (dat oa zorgt voor meer zelfvertrouwen) is hoger
 • Het cortisol gehalte (wat oa zorgt voor stress) is lager

De volgende truc kun je zelf toepassen om je testosteron te verhogen en je cortisol te verlagen.

Een hack die ervoor zorgt dat jij machtiger wordt. Erg handig voordat je een sollicitatiegesprek in gaat, toch?

Wat je moet doen is een zogenaamde ‘high power pose’ aannemen.

Een krachtige lichaamshouding waarbij je veel ruimte inneemt.

Zo ziet het eruit:

CV met Impact
Je hebt maar één kans op een onuitwisbare eerste indruk
cv maken 30

power pose

De resultaten van het onderzoek waarin dit getest is, zijn ongelofelijk.

Kandidaten die een high power pose aannamen, werden allemaal beoordeeld als meer competent voor de openstaande functie.

Bekijk onderstaande video van Amy Cuddy waarin ze haarfijn uitlegt hoe het werkt.

Lees meer over een sollicitatiegesprek voorbereiden

Mooie cv template nodig?

popup cv maken