10 tips voor een effectief sollicitatiegesprek

Je hebt je cv gemaakt, hard gewerkt aan je sollicitatiebrief en dan krijg je eindelijk de kans om jezelf te laten zien.

Je mag op gesprek!

Hieronder staan de 10 tips om van het sollicitatiegesprek een succes te maken.

1. Glimlach

Veel mensen vergeten door de zenuwen om te lachen en vinden het moeilijk om ontspannen over te komen. Toch is dit een van de makkelijkste manieren om de kans op die nieuwe baan te vergroten. Een glimlach breekt het ijs en laat zien dat je een vriendelijk en leuk persoon bent. Precies zo iemand waarmee het prettig samenwerken is.

2. Bereid je voor op vreemde vragen

Af en toe duiken in sollicitatiegesprekken van die vreemde vragen op. De reden dat recruiters die stellen is dat ze willen zien hoe je het er van af brengt bij onvoorziene omstandigheden. Hoe creatief ben je? Wat is je denkproces? Het is verstandig om uit te leggen hoe je denkt. Welke stappen maak je en hoe kom je uiteindelijk tot een antwoord. Het antwoord zelf is veel minder relevant. Als je er niet uitkomt, stel gerust een vraag.

Bereid je daarnaast ook voor op vragen die heel vaak gesteld worden. Naar goede en slechte eigenschappen wordt bijvoorbeeld vaak gevraagd in een sollicitatiegesprek.

3. Blijf kalm

Soms heb je je nog zo goed voorbereid, maar loopt het toch in de soep. Er zijn recruiters die bewust het gesprek slecht laten verlopen om te kijken hoe de sollicitant reageert. Houd dus het hoofd koel, ook als het mis gaat. Houd altijd in gedachte dat één misstap je nog niet de baan hoeft te kosten.

4. Doe onderzoek naar je contactpersoon

Het is vrij makkelijk met Facebook, Twitter en uitgebreide bedrijfswebsites erachter te komen wie degene is die je spreekt. Ken op voorhand de achtergrond van de vrouw of man met wie je praat. Wie weet ben je naar dezelfde universiteit geweest of deel je een hobby. Probeer iets te vinden waar je het over kunt hebben.

5. Bedank de recruiter

Bedank de recruiter altijd na het gesprek op een specifieke manier.

Zeg bijvoorbeeld:

  • Bedankt voor de kritiek die u me gaf, het zet me aan het denken.
  • Bedankt dat jullie niet moesten lachen om mijn erg ambitieuze carrièredoelen.
  • Bedankt voor de tijd die u voor dit gesprek nam, ik weet dat u het druk heeft met…
  • Bedankt dat u me op mijn gemak heeft gesteld tijdens dit gesprek.

6. Vraag om feedback

Zorg dat je een reactie krijgt op het gesprek, maar niet direct na afloop van het gesprek. Neem contact op na een paar dagen, of na een week en ga daarmee door tot je een duidelijke ‘nee’ of ‘ja’ hoort.

7. Houd contact

Als je nog in het proces zit en je ziet kort na je gesprek een interessant artikel over iets dat tijdens het gesprek ter sprake kwam, mail het naar de recruiter. Het laat zien dat je nog steeds aan het bedrijf of de recruiter denkt. Vaak is het zo dat er meerdere vacatures openstaan, zeker in een groot bedrijf.

8. Onderhandel

Zelfs al is deze baan de enige optie die je momenteel hebt: onderhandel over het salaris en de arbeidsvoorwaarden. Het laat onbewust zien dat je toch in trek bent en dat je prestatiegericht bent.

Roel van Winssen heeft een boek geschreven over het verhogen van je salaris in 7 eenvoudige stappen. Bekijk deze link en doe er je voordeel mee.

9. Bedank iedereen die meehielp aan het gesprek

Bedank diegene die je geïntroduceerd heeft, de receptioniste die je op je gemak stelde, de personeelsmanager, de recruiter en iedereen die een rol speelde bij je sollicitatie. Een simpele blijk van waardering kan ervoor zorgen dat mensen je in de toekomst weer gaan helpen.

10. Sluit sterk af

Het wordt ook wel de ‘peak-end-rule‘ genoemd in marketing land. Het laatste deel van een gesprek blijft het beste hangen. Ook uit onderzoek blijkt dat als mensen een reeks cijfers voorgelegd krijgen ze zich later vaak de laatste paar nog kunnen herinneren.

Het einde van het gesprek is dus een laatste kans om indruk te maken. Als de recruiter vraagt of jij nog vragen hebt, maak hier dan altijd gebruik van. Vertel je laatste veelzeggende anekdote, kom met een sterke vraag of een goed voorbeeld.

Succes!

Gratis Professioneel CV nodig?

Maak een onweerstaanbaar CV in 3 simpele stappen!

Gratis CV templates >>