Je sollicitatiegesprek komt eraan en je voelt je zenuwachtig. Of misschien moet je een presentatie houden en krijg je buikpijn. Dat is normaal, maar niet fijn. Hoe kun je het beste zenuwen verminderen? Hieronder gaan we in op de vraag wat zenuwen zijn en hoe je ermee omgaat. Ben je nerveus voor een sollicitatiegesprek? Lees dan verder voor handige tips om zenuwen te baas te worden.
Inhoudsopgave
Waarom ben ik zo zenuwachtig?
Zenuwachtigheid is een normale reactie van je lichaam. Het is een lichte vorm van angst waardoor je alerter wordt, omdat je je voorbereidt op naderend gevaar.
Mensen voelen zenuwen omdat ze graag willen dat ze iets goed doen.
Bijna iedereen wordt zenuwachtig voor een sollicitatie, een presentatie, een examen of een eerste dag bij een nieuwe baan.
Ook als je denkt dat je geen reden hebt voor zenuwen, kan er onbewust iets zijn waar je tegenop kijkt.
Symptomen van zenuwachtigheid zijn:
- Zweten (denk aan zweethanden)
- Trillen (ook weer je handen)
- Misselijkheid
- Licht in je hoofd
- Buikpijn
- Een opgejaagd gevoel
- Op je vingers of nagels bijten
Zenuwen zijn in principe niet slecht. Er wordt ook wel gesproken van gezonde zenuwen: deze kunnen je motiveren om beter je best te doen. Het kan wel tegen je werken als je nervositeit het overneemt en je geen controle meer hebt over je gedrag.
We zien mensen die zenuwachtig zijn als minder zelfverzekerd, terwijl dat juist een gewilde eigenschap is. Ook is stressbestendigheid een competentie die vaak gevraagd wordt. Daarom wil je bij een sollicitatie zo min mogelijk zenuwachtig overkomen.
Wat te doen tegen zenuwen tijdens het solliciteren?
De meest voorkomende blunders tijdens het solliciteren of presenteren komen door zenuwachtigheid. Je zegt dingen die je normaal niet zou zeggen of je vergeet juist wat je had voorbereid. Ook kan je lichaamstaal iets anders overbrengen dan je bedoeling is.
Nooit meer zenuwachtig zijn gaat helaas niet lukken. Je kunt wel trucs leren om je zenuwen te reguleren. Deze kun je gebruiken voor en tijdens je sollicitatie of presentatie.
Zenuwachtigheid verminderen sollicitatiegesprek
Je kunt al dagen van tevoren nerveus zijn. Deze tips helpen bij de voorbereiding:
- Bereid je voor op veel gestelde vragen: bijvoorbeeld over je sterke punten en zwakke punten
- Zoek op met wie je het gesprek hebt: zo kun je alvast een beeld vormen van hoe het gesprek zal gaan
- Plan je route: het vermindert stress als je op weg naar het gesprek niet hoeft te haasten. Plan ook opties voor als je een omleiding tegenkomt, zodat je niet in de paniek raakt.
- Oefen met praten: voor de spiegel of met iemand anders. Vaak gaan mensen snel praten of mompelen als ze zenuwachtig zijn. Oefen dus met duidelijk praten, zodat je minder zenuwachtig overkomt
Ook bij sollicitaties geldt: een goede voorbereiding is het halve werk! Maar laat wel ruimte voor onverwachte gebeurtenissen.
Hoe blijf je rustig tijdens een sollicitatiegesprek?
Tijdens het gesprek kun je moeite hebben met je zenuwen onder controle houden. Dit zijn wat algemene tips om ontspannener te spreken:
- Ademhaling. Blijf langzaam ademhalen
- Goede houding. Zorg dat je goed rechtop blijft zitten en laat je handen ergens op rusten
- Focus. Blijf in het hier en nu, concentreer je op je gesprekspartner
- Wees actief. Wees niet bang om vragen te stellen
- Transparant. Als je niet meteen het antwoord weet op een vraag, zeg dat dan eerlijk. Zo weet de ander dat je stilte betekent dat je even moet nadenken
Lees ook onze tips tegen spreekangst.
Zenuwachtigheid verminderen voor een presentatie
Ook voor een belangrijke presentatie kun je ontzettende zenuwachtig worden.
Wat kun je het beste doen om rustig te blijven>
- Focus op je ademhaling. Probeer rustig en diep in te halen door je neus en uit te ademen door je mond. Als je dit zo’n 20-30 sec doet, merk je al dat je rustiger wordt in je hoofd.
- Slokje water. Zorg ook altijd dat je een beetje water in de buurt hebt staan. Als je last hebt van zenuwen dan krijg je vaak een droge mond.
- Glimlach. Wees altijd positief. Vertel jezelf dat het allemaal goed gaat komen en zet een grote glimlach op. Het is bewezen dat je op dat moment stofjes aanmaakt in je lichaam waardoor je ook daadwerkelijk beter in je lijf zit.
- Rustig praten. Als je zenuwachtig bent dan heb je al snel de neiging om snel te gaan praten. Wees jezelf hiervan bewust en praat zo rustig mogelijk. Tijdens een presentatie is het zelfs veel beter om heel erg rustig te praten. Zo kan iedereen je goed volgen. Weet dat je toehoorders het verhaal pas voor de eerste keer horen.
- Voorbereiding. Zorg ervoor dat je de eerste paar minuten super goed voorbereid zodat je precies weet wat je moet gaan vertellen. De ervaring leert dat als je de eerset minuten vlekkeloos doorkomt de rest ook goed komt.
Neusademhaling
Wist je dat je door vaker door je neus te ademen je meer energie krijgt en je je gezonder voelt?
- Door de toename van stress in ons dagelijkse leven zijn we meer door ons mond gaan ademen
- Door meer door je neus te ademen, verlaag je je bloeddruk en je cholesterolgehalte
- Je kan jezelf trainen om door je neus te ademen door het puntje van je tong tegen je gehemelte te leggen
- Neusademhaling zorgt ervoor dat lucht dieper in je longen terecht komt. Dit heeft een kalmerende werking en zorgt dus voor minder zenuwen.
Wanneer ben je te zenuwachtig?
Zenuwen zijn normaal, maar ze kunnen ook te heftig worden. Vaak spreken we bij te heftige nervositeit niet meer van zenuwen, maar van angst. Maar waar ligt de grens?
Het is een probleem als de hierboven genoemde symptomen te ernstig worden: bijvoorbeeld zo’n hevige buikpijn dat je niets meer kan. Het is ook niet normaal als je de zenuwen de hele tijd voelt, ook als je met andere dingen bezig bent. In het Engels wordt dit anxiety genoemd.
We hebben meer handige artikelen over veel voorkomende angsten op het werk en wat je ertegen kunt doen: