Laatst bijgewerkt op

Jobhopper: alle voor- en nadelen op een rij

Je bent vast weleens de term jobhopper tegen gekomen. Maar wat houdt het precies in? En wat zijn de voor- en nadelen van jobhoppen? Lang was het zo dat mensen hun leven lang bij dezelfde werkgever werkten, maar tegenwoordig wisselen mensen steeds vaker en steeds sneller van baan. Is de negatieve bijklank definitief weg bij de gedachte aan jobhoppen?

jobhopper

Wat is een jobhopper?

Een jobhopper is iemand die regelmatig verandert van baan in een relatief korte periode. Je ‘springt’ steeds binnen 1-2 jaar van de ene ‘job’ naar de andere ‘job’.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Wanneer ben je geen jobhopper?

Niet iedereen die vaak wisselt van baan is aan het jobhoppen. Wanneer ben je geen jobhopper?

  • Als de intentie van het veranderen van banen bij de werkgever ligt en niet bij jou.
  • Werknemers die op basis van een tijdelijk contract werken zoals uitzendkrachten.

Als je onvrijwillig regelmatig op zoek moet naar ander werk kun je niet van een jobhopper spreken. Wel kunnen werkgevers twijfelen aan de ervaring en kwaliteiten van de sollicitant.

Wanneer ben je wel een jobhopper?

Wanneer ben je wel een jobhopper?

  • Je wisselt regelmatig van werkgever waardoor je korte dienstverbanden hebt
  • Je werkt maximaal 1 of 2 jaar bij een werkgever en je hebt dit al 3 of meer keer gedaan
  • Je gaat al voor een beetje extra salaris naar een andere werkgever

Cijfers in de arbeidsmarkt

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 30% van de werknemers de werkgever verlaat binnen 3 maanden. In de huidige arbeidsmarkt hebben werkgevers enorme uitdagingen om hun personeel te behouden.

Waarom jobhoppen?

Het motief om van baan te wisselen is vaak een hoger loon, een betere functie of beiden.

Het aantal jobhoppers groeit met name als de economie aantrekt en er veel werkgelegenheid is.

Onderzoek laat zien dat dit de belangrijkste redenen zijn om van baan te veranderen:

Voordelen voor een jobhopper

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een jobhopper?

Hoog salaris

Als je bij 1 organisatie blijft werken is het moeilijk om snel te stijgen in salaris.

De grootste stijging van je salaris kun je nu eenmaal het beste realiseren als je op een functie bij een nieuwe organisatie solliciteert. Mits je natuurlijk de juiste tactieken gebruikt tijdens de salarisonderhandelingen.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Dus als je vaker wisselt van baan dan heb je meer kans op een hoger salaris.

Wanneer het bij je huidige werkgever moeilijk is om door te groeien dan kun je ervoor kiezen om te gaan jobhoppen om jouw salaris een boost te geven.

Feit: werknemers die langer dan 2 jaar bij dezelfde werkgever blijven, verdienen relatief gezien over hun hele werkende leven 50% minder.

Persoonlijke ontwikkeling

Door elke keer te beginnen aan een nieuwe uitdaging blijft je persoonlijke ontwikkeling groeien. Je moet jezelf steeds bewijzen en leren omgaan met een nieuwe bedrijfscultuur en collega’s.

  • Je daagt jezelf uit en blijft je ontwikkelen als jobhopper.
  • Je bent niet langer onzeker of bang om opnieuw te beginnen.

Snel leren en snel schakelen is een competentie die steeds belangrijker wordt op de werkvloer.

Patty McCord, voormalig chief talent officer bij Netflix zegt dat jobhoppen goed is en dat jonge mensen dit het beste elke 3 tot 4 jaar kunnen doen.

Je ontwikkelt je vaardigheden sneller wanneer je van werkgever verandert vanwege het voortdurende leerproces

Veel ervaring

Doordat je veel verschillende omgevingen hebt gezien, heb je ook relatief veel werkervaring opgedaan. Als het goed is heb je veel kennis opgedaan in verschillende branches en inzicht gekregen in de manier waarop processen binnen allerlei organisaties werken.

Dit kun je mooi gebruiken voor op je cv.

En je weet wellicht ook al beter wat je wel en niet leuk vindt. Als je een aantal keer van baan wisselt leer je verschillende bedrijven en functies kennen en zo kan je uiteindelijk gerichter zoeken naar een baan die echt bij je past.

Daarnaast ben je flexibel en ben je in staat om om te gaan met veel verschillende situaties, wat vaak wordt gezien als een positieve eigenschap door werkgevers.

Uitgebreid netwerk

Door het jobhoppen vergroot je jouw netwerk. Je hebt bij meerdere organisaties gewerkt dus je kent inmiddels veel nieuwe en waardevolle mensen. Hierdoor kom je sneller in contact met de juiste mensen voor een volgende job.

In een groot netwerk kun je de hulp van mensen inschakelen en blijf je op de hoogte van ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.

Jouw netwerk kan je weer helpen aan een volgende baan.

Nadelen voor een Jobhopper

Natuurlijk is het leven van een jobhopper niet alleen maar hosanna. Wat zijn de belangrijkste nadelen van het jobhoppen?

Twijfel

Bij het zien van een ‘jobhop cv’ kan het zijn dat werkgevers vraagtekens zetten bij het aantal voormalige werkgevers dat je hebt gehad.

De belangrijkste vraagtekens die een werkgever heeft:

  • Je bent niet toegewijd
  • Je hebt geen duidelijk doel voor ogen
  • Je bent niet intrinsiek gemotiveerd
  • Je hebt geen doorzettingsvermogen
  • Je bent waarschijnlijk ook snel weer weg. Werkgevers willen niet investeren in iemand die snel weer weg gaat aangezien het inwerken vaak veel tijd en geld kost.

Mocht je hier tegenaan lopen is het verstandig om aan te geven op je cv en je brief waarom je kort bij verschillende werkgevers hebt gewerkt. Probeer de angst die er leeft bij de recruiter weg te nemen door het probleem te benoemen en vervolgens te ontkrachten.

CV met Impact
Je hebt maar één kans op een onuitwisbare eerste indruk
cv maken 30

Bijvoorbeeld:

Ik heb bij veel verschillende organisaties ervaring opgedaan en hierdoor weet ik nu dat de retail branche het beste bij mij past.

Hoe kun je de angst wegnemen in een sollicitatiegesprek?

Geef duidelijk aan wat jij nodig hebt in een baan om ervoor te zorgen dat je loyaal bent en dus langere tijd in een rol kan blijven zitten bij een organisatie.

Laat merken dat je zorgvuldig bent in het maken van keuzes.

Dat doe je bijvoorbeeld door veel vragen te stellen over de functie en kritisch in te gaan op de antwoorden die je krijgt.

Weinig promotie

Door het opdoen van kennis en ervaring in 1 organisatie is de kans op een promotie groter. Betrokkenheid bij een organisatie kan ervoor zorgen dat je meestal binnen een aantal jaar een promotie kan maken als je daar voor open staat.

Als je langer voor eenzelfde bedrijf werkt, kun je vaak sneller doorgroeien. Dit is veel lastiger als je steeds van baan wisselt. Het vertrouwen met je werkgever opbouwen kost tijd en als je maar een korte tijd werkzaam bent zul je ook niet snel grotere verantwoordelijkheden krijgen.

Gebrek aan inhoud

Als je kort bij een organisatie werkt, is het lastig om de organisatie en de mensen die er werken goed te leren kennen. En dat betekent op de lange termijn dat je geen diepgaande kennis opbouwt in een bepaalde bedrijfstak.

Je bouwt dus wel de nodige competenties op maar je vakinhoudelijke kennis zal achterblijven.

Professionele Motivatiebrief met de kracht van AI
Bekijk hoe je binnen 10 min een persoonlijke motivatiebrief schrijft met ChatGPT

chatgpt motivatiebrief

Welke vragen kun je verwachten als jobhopper?

Als jij een jobhopper bent en je gaat solliciteren dan is het van belang dat je je goed voorbereidt.

Houd rekening met de volgende vragen die recruiters kunnen stellen:

  • Ben je zelf op zoek gegaan of werd je benaderd?
  • Waarom ging je op het aanbod in?
  • Wat miste je?
  • Werd je te weinig uitgedaagd?

Met dit soort vragen wil de werkgever het volgende achterhalen:

  • Hoe snel jij beslissingen neemt
  • Op basis van welke criteria je beslissingen neemt
  • En of je daarbij zorgvuldige overwegingen maakt

Dat kan namelijk veel zeggen over je huidige motivatie. En dat kan weer een voorspeller zijn voor de kans op succes in de nieuwe functie.

Zeg nooit dat het aan de organisatie lag, want je bent daar immers zelf onderdeel van geweest. Bovendien moet je je nooit negatief uitlaten over een vorige werkgever.

Wees altijd eerlijk over je eigen rol en ambities. Zo kun je laten zien dat je beschikt over zelfreflectie en een realistisch beeld hebt van je eigen functioneren.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken