Laatst bijgewerkt op

Vast contract: dit krijg je allemaal

Hoera, je mag vast in dienst komen! Je hebt een vast inkomen, je bouwt een vangnet op en je kunt plannen voor de toekomst maken, maar is een vast dienstverband echt altijd beter? In dit artikel zetten we alle voordelen, nadelen en de juridische zaken van een vast contract voor je op een rij. Daarna leer je hoe je ervoor zorgt dat jij snel een vast contract krijgt.

vast contract

Wat betekent een vast contract?

Een vast contract is een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat er geen einddatum is afgesproken waarop het contract afloopt.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

In tegenstelling tot een tijdelijk dienstverband, heb je met een vast contract dus een vast dienstverband.

Je werkgever mag je niet zomaar ontslaan met een vast contract. Als er een conflict ontstaat, wordt er meestal eerst gekeken of je op een andere afdeling of locatie kunt werken, dan dat je dienstverband verbroken wordt.

Met een vast contract ben je op lange termijn zeker van een inkomen en kun je opklimmen binnen de organisatie. Vaak komen er ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden bij kijken.

Verschillen vast contract en tijdelijk contract

Het is makkelijker om te begrijpen hoe een vast contract werkt, als je het vergelijkt met een tijdelijk contract.

Dit zijn de grootste verschillen:

Onderwerp Vast contract Tijdelijk contract
Afloop contract Een vast dienstverband, zonder einddatum. Je contract loopt op een bepaalde datum af, of als het project is afgelopen.
Proeftijd Je proeftijd is minimaal 1 maand, maximaal 2 maanden. Bij een contract van korter dan 6 maanden is er geen proeftijd. Bij langere tijdelijke contracten krijg je een proefperiode van maximaal 1 maand.
Ontslag Je kunt niet zomaar ontslagen worden met een vast contract. De werkgever mag het contract niet zomaar beëindigen, maar kan wel verlenging weigeren. De aanzegtermijn hiervoor is 1 maand, als je contract tenminste langer dan 6 maanden is.
Opzegtermijn De opzegtermijn om ontslag in te dienen is meestal 1 maand. Als je lang in dienst blijft, wordt deze langer, tot wel 3 maanden. Je kunt het contract niet zomaar beëindigen voor de afgesproken einddatum, tenzij dat in het contract is vastgelegd. Dan geldt meestal een opzegtermijn van 1 maand.
WW-uitkering Je bouwt tijdens je vaste aanstelling WW op, tot maximaal 24 maanden. Je komt bij ontslag dus niet snel zonder inkomen te zitten. Als je contract niet verlengd wordt, heb je recht op minstens 3 maanden WW. Je krijgt dit niet als je zelf een nieuw tijdelijk contract weigert.
Pensioen Je bouwt pensioen op tijdens de jaren dat je in dienst bent. Vaak via het pensioenfonds van je werkgever. Door steeds tijdelijke contracten te hebben, bouw je minder snel pensioen op.
Ziekte en zwangerschap Je bent beschermd tegen ontslag bij ziekte of zwangerschap. Ook kun je makkelijker re-integreren. Werkgevers mogen een tijdelijk contract niet weigeren om te verlengen vanwege zwangerschap of ziekte. In de praktijk gebeurt het vaak wel.
Secundaire arbeidsvoorwaarden Werkgevers bieden bij een vast contract vaak gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan een auto van de zaak of een abonnement op de sportschool. Het loont vaak niet om iemand die maar tijdelijk in dienst is veel extra’s te geven.
Loonsverhoging Ieder jaar dat je in dienst blijft, stijgt je loon met een paar procent. Bij tijdelijke contracten korter dan een jaar profiteer je niet van deze wettelijke loonsverhoging.
Vrije dagen Je spaart vakantiedagen en andere verlofdagen op, die je kunt inzetten als het uitkomt. Vaak ben je te kort in dienst om meer vrije uren op te bouwen.

Voor- en nadelen van een vast contract

Laten we even de voor- en nadelen naast elkaar zetten.

Voordelen

Je hebt tegenwoordig dus geluk als je een vast contract kunt krijgen. Maar wat is een vaste aanstelling waard?

De grootste voordelen van een vast contract:

  • Je bent zeker van een inkomen in de toekomst
  • Daardoor krijg je sneller een hypotheek
  • Ook andere financiële diensten krijg je makkelijker
  • Je kunt grotere plannen maken voor de toekomst
  • Je spaart vakantiedagen en eventueel atv-dagen op
  • Je bouwt consistent pensioen en een vangnet bij arbeidsongeschiktheid op
  • Je kunt binnen het bedrijf gaan opklimmen op de carrièreladder door ervaring op te doen en jezelf te profileren met je talenten en competenties

Lees ook ons uitgebreidere artikel over de voordelen van een vast contract.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Nadelen

Zitten er ook nadelen aan een vast contract? Het ligt er maar net aan wat jouw doelen zijn in je carrière en je privéleven.

  • Je krijgt met een vast contract elk jaar maar een klein beetje salarisverhoging
  • Vaak loont het meer om een nieuwe baan bij een ander bedrijf te zoeken
  • Je kunt vast komen te zitten in een sleur en je niet verder ontwikkelen
  • Het is vervolgens moeilijk om te stoppen met je baan, omdat je dan toch je zekerheid kwijtraakt.

Wanneer krijg je een vast contract?

Een vast contract krijg je in de volgende situaties:

  • Direct een vast contract bij een nieuwe functie
  • Na één tijdelijk contract en de samenwerking bevalt goed
  • Na 3 opeenvolgende tijdelijke contracten binnen 3 jaar, volgens de ketenregeling van de Rijksoverheid

Sommige werkgevers zijn terughoudend met het geven van vaste contracten, omdat werknemers niet zomaar ontslagen mogen worden.

Je hebt dus een grotere kans op een vast contract als je vaardigheden hebt die onmisbaar zijn voor het bedrijf en als de samenwerking erg goed bevalt.

Onderhandelen over een vast contract

Je hebt een tijdelijk contract en wil vast in dienst genomen worden. Je bent het zat om uitzendkracht te zijn en wil een vast contract. Of je wil bij je nieuwe baan meteen een vast contract krijgen.

Onderhandelen is een skill die dan goed van pas komt.

Om een vast contract te krijgen, moet je de werkgever overtuigen van jouw toegevoegde waarde:

  • Bereid je argumenten over je vaardigheden goed voor, net als bij een sollicitatiegesprek.
  • Als je al in dienst bent, maak dan een goed overzicht van je prestaties.
  • Het werkt als je jouw resultaten in cijfers kunt laten zien. Bijvoorbeeld gestegen jaarcijfers, bezoekerscijfers of een klanttevredenheidsonderzoek.
  • Laat doorschemeren dat je andere opties hebt bij de concurrentie: als je werkgever jou wil houden, moeten ze je snel iets bieden.

Lees ook onze 10 tips voor het onderhandelen over je salaris.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken