Laatst bijgewerkt op

Werkgeluk: hoe haal je plezier uit je werk?

Het onderwerp werkgeluk is een populair, maar ook controversieel onderwerp. Maar wat houdt werkgeluk precies in? En waarom is het belangrijk? En hoe creëer jij werkgeluk binnen jouw baan?

werkgeluk

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is het gevoel van voldoening en plezier dat je krijgt als je werk doet dat je zinvol en bevredigend vindt.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Het is belangrijk op te merken dat werkgeluk niet hetzelfde is als werktevredenheid. Dit laatste is een meer specifieke en technische term die verwijst naar de mate waarin jij je baan graag of niet graag doet. Werkgeluk daarentegen is een meer algemene term die beschrijft hoe jij je voelt over je werk in het algemeen.

Waarom is geluk op het werk belangrijk?

Geluk op het werk is om twee redenen belangrijk.

  • Ten eerste, omdat gelukkige werknemers meer betrokken en productiever zijn. Uit een recente studie van het onderzoeksbureau Gallup blijkt dat gelukkige werknemers 31% productiever zijn dan hun ongelukkige collega’s.
  • Ten tweede, geluk op het werk is belangrijk omdat het een zogenaamd rimpeleffect heeft. Als je gelukkig bent op je werk, voel je je niet alleen goed. Het heeft ook een positieve invloed op de mensen om je heen. Dus, als je op zoek bent naar het creëren geluk, begin bij jezelf!

Factoren voor werkgeluk

Er zijn veel factoren die bijdragen aan werkgeluk. Volgens een recente studie zijn de 3 belangrijkste factoren: autonomie, afwisseling en doelgerichtheid.

Autonomie

Autonomie is het gevoel van controle over je werk. Een hoge mate van autonomie leidt tot een grotere arbeidstevredenheid, terwijl een lage mate van autonomie leidt tot een geringere arbeidstevredenheid.

Autonomie kan worden vergroot door werknemers meer controle over hun werk te geven, zoals de mogelijkheid om hun eigen uren of projecten te kiezen. Autonomie kan ook worden vergroot door werknemers opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden.

Afwisseling

Afwisseling is de mogelijkheid om verschillende dingen te doen en aan verschillende projecten te werken. Het is een van de belangrijkste voorspellers van werktevredenheid.

Mensen die een verscheidenheid aan interessante taken te doen hebben op het werk zijn over het algemeen meer tevreden met hun baan dan degenen die dag in dag uit hetzelfde doen. Een baan die saai is of geen uitdaging biedt, kan snel leiden tot gevoelens van ontevredenheid.

Doel

Doelgerichtheid is het gevoel dat iemands werk zinvol is en een verschil maakt. Het is een belangrijke bron van werkgeluk.

Mensen die een baan hebben die zij zinvol vinden, zijn meer geneigd betrokken en enthousiast te zijn over hun werk. Ook is de kans groter dat zij hun baan houden en beter presteren.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Hoe creëer je werkgeluk? 5 Tips

Onderzoek toont aan dat slechts 10% van de werkende West-Europeanen enthousiast is over hun baan.

Hoe kun je werkgeluk voor jezelf creëren? Hier zijn 5 belangrijke tips:

1. In lijn met je waarden

Zoek werk dat overeenkomt met je waarden. Als je tevreden wilt zijn met je baan, is het belangrijk om werk te vinden dat bij je waarden past.

Wat is belangrijk voor jou? Hou je van creativiteit, onafhankelijkheid of anderen helpen?

Bedenk wat voor jij het belangrijkst vindt en zoek een baan waarin je kunt doen wat je leuk vindt.

Dus doe wat je leuk vindt. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is het herhalen waard: voldoening in je werk krijg je door te doen wat je leuk vindt. Als je gepassioneerd bent over je werk, zal het helemaal niet als werk voelen.

2. Werk en privé balans

Zorg ervoor dat je een goede balans hebben tussen werk en privé.

Het is belangrijk om een goed evenwicht te hebben tussen werk en privéleven. Werkvoldoening komt niet alleen van de baan zelf, maar ook van de manier waarop die in balans is met de rest van je leven. Een baan die te veel tijd en energie opslokt kan leiden tot een burn-out, terwijl een baan die je te veel vrije tijd laat kan leiden tot verveling.

Als het op werkgeluk aankomt, is het belangrijk om een balans te vinden die voor jou werkt. En vergeet niet dat het niet erg is om van gedachten te veranderen over wat je gelukkig maakt. Het belangrijkste is dat je proactief op zoek gaat naar werk dat je gelukkig maakt en een werk-privé balans creëert die voor jou werkt.

3. Ontwikkelingsmogelijkheden

Maak gebruik van de mogelijkheden om te leren en te groeien. Binnen een baan is het belangrijk dat je op zoek gaat nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden.

Dit zorgt er niet alleen voor dat je meer tevreden bent met je baan, maar het helpt je ook in het vooruitkomen in je carrière.

Overweeg om mee te lopen, nieuwe opdrachten aan te nemen of een opleiding te volgen om nieuwe vaardigheden op te doen.

4. Realistische verwachtingen

Een van de snelste manieren om ontevreden te worden met uw baan is het stellen van onrealistische verwachtingen.

Als je verwacht dat je elke minuut plezier moet hebben in je werk, zul je waarschijnlijk teleurgesteld worden. Probeer in plaats daarvan een evenwicht te vinden tussen plezier in je werk en waardering voor de uitdagingen die het biedt.

5. Prettige werkomgeving

Zorg ervoor dat je in een leuke omgeving bent. Een goede werksfeer is een van de belangrijkste voorspellers van werktevredenheid. Als u zich niet in een leuke omgeving bevindt, is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Goede relaties met collega’s worden over het algemeen gezien als een belangrijke voorwaarde voor geluk op het werk.

CV met Impact
Je hebt maar één kans op een onuitwisbare eerste indruk
cv maken 30

Uit een studie van het instituut voor onderzoek naar werktevredenheid in de VS bleek dat goede relaties met collega’s werden genoemd als de belangrijkste factor voor werktevredenheid, vóór functie-inhoud, salaris en waardering.

Een andere studie uit Zweden, toonde aan dat een slechte relatie met je baas een van de meest voorkomende redenen is waarom mensen hun baan opzeggen. Het lijkt er dus op dat het hebben van goede relaties met de mensen met wie je werkt is de sleutel tot voldoening in je werk.

Waarom verlies je geluk in je werk?

Er zijn veel redenen waarom mensen hun geluk op het werk verliezen.

  • Je vindt je werk niet langer zinvol of bevredigend
  • Je hebt het gevoel dat je geen controle hebt over je werk
  • Je verliest na verloop van tijd je belangstelling voor je werk

Dat is natuurlijk geen probleem, zolang je het zelf maar door hebt en op tijd op zoek gaat naar een nieuwe baan.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken