Als jij te maken hebt (gehad) met een burn-out is het vaak heel lastig om weer terug in jouw oude ritme te komen. Wanneer jij nog een lopend contract hebt is het de bedoeling om op den duur weer naar je huidige baan terug te keren, maar wat doe je als je op dit moment in de ziektewet zit en geen werkgever hebt?
Ook kun je tot het inzicht zijn gekomen dat je graag iets anders wil gaan doen. Het lijkt op dit moment misschien onmogelijk om ooit de draad weer op te pakken, maar het is echt mogelijk om weer aan de slag te gaan.
Inhoudsopgave
Solliciteren tijdens een burn-out
Solliciteren terwijl je burn-out hebt, kan in het begin een goede oplossing lijken. In een nieuwe functie die minder van je vraagt, kom je in een andere omgeving terecht.
Maar de reden dat je in een burn-out bent beland is niet perse verdwenen. En dus is de kans groot dat je weer afglijdt.
Wat moet je wel doen? Het belangrijkste is om rustig aan te doen en stil te staan bij het feit dat je een probleem hebt. Het is tijd de realiteit onder ogen te zien en minder van jezelf te eisen.
Het slimste wat je kunt doen is professionele hulp zoeken en eerst werken aan het volledig beter worden. Pas daarna kun je volledig focussen op je werkende leven.
Solliciteren na een burn-out: 9 Tips
Een burn-out is een toestand van volledige fysieke, mentale en emotionele uitputting. Het treedt meestal op na lange perioden van stress en kan een grote impact hebben op je vermogen om zowel professioneel als persoonlijk te functioneren.
Een burn-out is moeilijk te boven te komen, maar het is mogelijk om weer op het goede spoor te komen en een nieuwe baan te vinden die beter past bij je behoeften en capaciteiten.
Hier zijn 9 tips om je te helpen herstellen van een burn-out en succesvol te solliciteren naar een nieuwe baan.
1. Bedenk wat je wil
De eerste en belangrijkste stap is om wat tijd vrij te nemen om te herstellen. Dit kan betekenen dat je een paar dagen of zelfs weken vrij neemt van het werk.
Probeer gedurende deze tijd te achterhalen wat je precies wil en wat je kunt.
Dit kan moeilijk zijn na een burn-out, omdat je veel hebt meegemaakt en het gevoel kunt hebben dat je niet veel waard bent. Maar dit is niet het geval! Je bent waardevol en je hebt veel te bieden. Heb vertrouwen en doe jezelf niet tekort.
2. Eerlijkheid duurt het langst
Wees altijd eerlijk over jouw burn-out. Recruiters en werkgevers zullen dit alleen maar waarderen en op die manier kun je heel goed het gat in jouw cv verklaren.
Als je gevraagd wordt naar je vorige baan, wees dan eerlijk over wat er gebeurd is. Probeer niet goed over te komen door te liegen of de waarheid weg te laten. Dit zal het later alleen maar erger maken als je op een leugen wordt betrapt.
Leg de nadruk niet zozeer op de burn-out zelf, maar wel wat je ervan hebt geleerd. De organisatie waar je solliciteert is nog steeds op zoek naar iemand die het beste aansluit bij de functie.
3. Positief zijn
Het is belangrijk om je tijdens een sollicitatiegesprek op de positieve aspecten te richten, ook al voelt het misschien alsof alles nu negatief is.
Dit zal werkgevers laten zien dat je gemotiveerd bent en vertrouwen hebt in jezelf.
Benadruk je sterke punten en zaken waar je beter in bent geworden.
Zelfkennis is bijvoorbeeld heel belangrijk om ergens goed in te kunnen zijn.
4. Oefening baart kunst
Voor je sollicitatiegesprek is het belangrijk om wat tijd te besteden aan onderzoek naar het bedrijf en de functie.
Dit zal je helpen weloverwogen vragen te stellen en de bedrijfscultuur te begrijpen. De interviewer zal onder de indruk zijn van je kennis en enthousiasme.
Als je niet gewend bent aan sollicitatiegesprekken, kan het moeilijk zijn om te weten wat je kunt verwachten. Een goede manier om te oefenen en je zelfvertrouwen te vergroten is het voeren van proefinterviews met vrienden of familie.
Zo raak je gewend aan het praten over jezelf en je leert hoe je veel voorkomende vragen moet beantwoorden.
5. Zoek hulp
Er zijn veel online en offline steungroepen voor mensen met een burn-out.
Deze kunnen een goede manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, ervaringen te delen en advies te krijgen van mensen die in een vergelijkbare situatie hebben gezeten.
Ook een goede loopbaanadviseur kan je enorm helpen in deze situatie.
6. Rustig van start
Daarnaast is het na een burn-out heel belangrijk om het werken rustig op te bouwen. Niemand zal van jou verwachten dat jij direct fulltime aan de slag kunt.
Exact hetzelfde geldt voor het solliciteren na een burn-out. Ga niet direct tientallen bedrijven aanschrijven, maar pak het rustig op.
7. Leg de lat niet te hoog
Terugkeren naar het arbeidsleven is niet altijd gemakkelijk en het kan best zijn dat jij hier wat spanning over hebt. Dit is heel normaal en helemaal niet erg.
Belangrijk is het om de lat niet te hoog te leggen voor jezelf. Jij voelt immers zelf aan waar jij je goed bij voelt en kunt hierdoor de druk verlagen en ervoor zorgen dat je geen stress ervaart binnen dit proces.
Bouw het sollicitatietraject rustig op en kies ervoor om goed voorbereid het proces in te gaan. Zeker na een burn-out is het goed om jouw focus volledig te leggen op 1 of 2 vacatures en deze goed voor te bereiden. Op die manier ervaar je minder stress van binnenkomende e-mails, het inplannen van gesprekken en schrijven van motivatiebrieven.
8. Hou rekening met onbegrip
Hou er wel rekening mee dat er recruiters of bedrijven zullen zijn die jou zullen afwijzen vanwege jouw burn-out. Helemaal niet erg, want bij deze bedrijven zit jij niet op je plek en je zult merken dat jij op den duur steeds sterker wordt en hierboven kunt staan.
Onderzoek heeft uitgewezen dat op dit moment zo’n 17% van de gehele beroepsbevolking te maken heeft met klachten of symptomen die wijzen op een burn-out.
Deze groep groeit gestaag en recruiters en bedrijven kunnen deze doelgroep dus niet buitensluiten in tijden van krapte. Zij zouden immers veel goede, hardwerkende en talentvolle mensen afschrijven als ze dit zouden doen.
9. What doesn’t kill you makes you stronger
Veel mensen maken juist enorme stappen vanwege hun burn-out. Ze zijn sterker geworden en hebben (noodgedwongen) keuzes moeten maken waar ze echt achter staan.
Zwijg dus niet over je burn-out, maar vertel iedereen hoe je erdoor gegroeid bent en hoe je er een sterker mens en een betere werknemer door geworden bent.
Voordelen werken na een burn-out
Terug aan het werk gaan heeft veel voordelen.
We noemen er een aantal voor jou op:
- Door de deur weer uit te gaan krijg je energie
- Je hebt weer een doel en kunt bouwen aan de toekomst
- Door je te focussen zul je minder piekeren
- Je ontmoet mensen en je kunt je sociale leven weer gaan opbouwen
Begin jij al zin te krijgen om weer te gaan solliciteren na een burn-out? Onthoud in ieder geval altijd dat jij gewoon een normale werkzoekende bent. Er is helemaal niks vreemds aan en je bent al zeker geen kandidaat die met 1-0 achter staat. Heel veel succes met solliciteren!