De meest kansrijke banen in 2022

Sommige banen gaan verdwijnen en op andere plekken zijn er grote tekorten aan personeel. Welke banen zijn de beste keuze voor jouw toekomst?

meest kansrijke banen

Wij bekijken welke trends er zijn in sectoren en bij werkgevers. Zo weet jij welke carrière je het beste kunt kiezen, als je zeker wil zijn van een goede baan.

Per opleidingsniveau bespreken we wat de banen zijn met het meeste toekomstperspectief.

Kansrijke sectoren

Het UWV houdt cijfers bij over werkloosheid in Nederland. Het doel is om mensen aan het werk te helpen, vaak in samenwerking met bedrijven. Zij weten dus wie er werkloos worden en hoe snel zij weer werk vinden. Ook hebben ze veel data over openstaande vacatures.

Ieder jaar publiceert het UWV een lijst met de meest kansrijke beroepen, gebaseerd op hoeveel mensen er in een bepaalde sector werk zoeken en hoeveel vacatures er open staan.

De sectoren met de meeste kansrijke banen in 2022:

  • Zorg
  • Bouw
  • Installatie
  • Industrie

Bron: werk.nl

Gevolgen van coronacrisis op baankansen

De cijfers van 2021 zijn sterk beïnvloed door de pandemie. Voor deze crisis waren beroepen in de evenementensector en de reissector zeer kansrijk, maar de hoeveelheid werk is door corona sterk afgenomen.

Dat wil niet zeggen dat dit na de crisis zo zal blijven: mensen zullen altijd behoefte hebben aan evenementen en reizen, dus er zal altijd werk in blijven. Als je dit liever niet wil afwachten, lees dan verder voor beroepen met meer baanzekerheid.

Top 10 meest kansrijke banen

Om volledig aan te sluiten bij jou situatie hebben we de top 10 banen met de meeste toekomst opgedeeld in opleidingsniveau.

Mbo niveau

Als mbo’er ben je op het moment erg gewild in sommige sectoren. Er is een tekort aan praktisch geschoold personeel. Dit zie je vooral in sectoren die de komende jaren alleen maar gaan groeien, zoals de zorg, techniek en bouw.

De linkjes verwijzen naar sterke cv voorbeelden mocht je direct willen gaan solliciteren.

Hbo niveau

Ook na de hogeschool kun je snel aan de slag in sommige sectoren. In de zorg is er bijvoorbeeld veel behoefte aan gespecialiseerd personeel met praktijkervaring. Daarnaast worden er veel managers en projectleiders gezocht met hbo-denkniveau.

Deze hbo-beroepen vallen op in de lijst van meest kansrijke beroepen.

Wo niveau

Sectoren waarin veel vraag is naar hoogopgeleid personeel zijn de ICT, zorg en onderwijs. In alle drie kun je makkelijk aan de slag met wo-denkniveau, ook al sluit je diploma niet helemaal aan. Je hebt laten zien dat je wo-denkniveau hebt en dat wekt vertrouwen.

Toch is er ook veel behoefte aan zeer gespecialiseerde geneeskundigen, zoals tandartsen en analisten. Deze beroepen zijn op dit moment ook de best betaalde banen.

Opleidingen met de meeste kans op een baan

Hoe kom je aan een van bovenstaande banen? Vooral de hoogopgeleide beroepen vereisen een diploma van de hogeschool of universiteit. Maar ook met de juiste mbo-opleiding zorg je dat je zeker bent van een baan in de toekomst.

Bekijk de meest populaire studies onder werkgevers op elk werkniveau.

Unieke CV templates
Binnen 10 minuten een perfect CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!