Cv voorbeeld voor vrijwilligerswerk

Ga jij solliciteren als vrijwilliger? Wil je weten wat je op je cv moet zetten om op te vallen? Wij delen alle tips voor een goed cv, inclusief handige voorbeelden van cv’s. Zo vergroot je de kans dat je wordt uitgenodigd op gesprek. 

cv vrijwilligerswerk

Wat doet een vrijwilliger?

Vrijwilligers vind je overal. Bijna de helft van de Nederlanders van boven de 15 jaar doet namelijk een vorm van vrijwilligerswerk.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Bij stichtingen en goede doelen, in de zorg, bij culturele instellingen zoals de bibliotheek en het theater, maar ook bij de politie, op festivals en bij politieke partijen.

Je krijgt meestal niet voor het werk betaald of alleen een vrijwilligersvergoeding. Je zet je in als vrijwilliger omdat je het belangrijk vindt dat bepaald werk wordt uitgevoerd, of voor het voortbestaan van de organisatie.

Hoe maak je een cv voor vrijwilligerswerk?

Bekijk waar je op moet letten bij het opstellen van je cv vrijwilliger. We lopen alle belangrijke onderwerpen even langs.

Werkervaring

Vaak komen er veel aanmeldingen binnen voor vrijwilligerswerk. Het helpt daarom om relevante werkervaring te benoemen.

Hierbij moet je denken aan werkervaring bij non-profit organisaties.

Benoem ook je eerdere vrijwilligerswerk op je cv onder het kopje werkervaring of gebruik hiervoor een aparte sectie op je cv.

Vrijwilliger - de gouden bloem
Organisatie die kinderen in arme gezinnen ondersteunt.
- organiseren en planning van jaarlijkse evenementen
- plannen van de wekelijkse werkzaamheden
- bijhouden en uitbreiden van de lijst met donateurs

Opleidingen

Voor vrijwilligerswerk hoef je geen opleiding te hebben gedaan. Toch is het belangrijk om je opleidingen op je cv te benoemen. Bekijk welk deel van je genoten opleiding relevant is voor de openstaande functie.

Heb je bepaalde projecten gedaan in teamverband of heb je andere zaken gedaan naast je studie? Ook zeker benoemen als je hierbij vaardigheden hebt ontwikkeld waar naar wordt gevraagd.

Benoem ook relevante stages en trainingen en cursussen op je cv.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Maak online een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.

Persoonlijk profiel

Op een cv schrijf je een persoonlijk profiel om jezelf voor te stellen en krachtig neer te zetten in een paar regels. Zeker als vrijwilliger zijn jouw persoonlijke eigenschappen heel belangrijk, dus ben jij energiek, enthousiast en geduldig? Schrijf een kort tekstje van een paar regels waarin je dat aantoont.

Lees de vacature goed door om te weten te komen wat voor iemand de organisatie zoekt. Kies drie of vier eigenschappen van jezelf en benadruk die op je cv en in je brief.

Belangrijkste vaardigheden

Met de juiste vaardigheden op je cv val je op tussen de andere sollicitanten. Maak een lijstje zodat op je cv meteen duidelijk wordt wat jij toevoegt.

Denk daarbij goed na over vaardigheden die passen bij de specifieke functie. Voor vrijwilligerswerk wordt vaak gezocht naar de volgende zaken.

  • Zelfstandig. Organisaties hebben vaak weinig tijd om jou in te werken en zijn dus op zoek naar vrijwilligers die snel taken kunnen overnemen.
  • Samenwerken en overleggen. Laat zien dat je vaker samen met anderen gewerkt hebt.
  • Organiseren. Bijvoorbeeld omdat je leidinggevende of planner bent geweest? Vermeld de competentie organiseren bij je werkervaring en licht toe wat je precies deed.
  • Je zult veel in contact staan met verschillende mensen. Aantoonbare klantvriendelijkheid, bijvoorbeeld door ervaring in de klantenservice, maakt jou de perfecte kandidaat.
  • Laat zien dat je flexibel bent door te vertellen over werk waarbij je veel afwisselende taken had. Je zult ook flexibel moeten zijn met het oog op werktijden.
  • Geduldig: jij krijgt energie van het werk en verliest niet snel je geduld.

Overige zaken

Je kunt je verder onderscheiden door je hobby’s en interesses. Ben je sportief of juist creatief? Vertel het in een kort lijstje op je cv. Dat vertelt meer over jouw persoonlijkheid.

En daarnaast geeft het aan dat je al andere zaken doet naast je baan (of opleiding).

Dit is een belangrijke indicatie dat je verschillende werkzaamheden naast elkaar kunt doen.

Sollicitatiebrief vrijwilligerswerk

Naast een cv is ook een motivatiebrief erg belangrijk.

Hierin kun je namelijk goed je motivatie voor het vrijwilligerswerk benoemen.

Om je te helpen, hebben we alvast een voorbeeld sollicitatiebrief vrijwilligerswerk voor je gemaakt.

Kant-en-klare CV templates
Binnen 10 minuten een elegant en creatief CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

Mooie cv template nodig?