Cv voorbeeld voor vrijwilligerswerk

Ga jij solliciteren als vrijwilliger? Wil je weten wat je op je cv moet zetten om op te vallen?

Wij delen alle tips voor een goed cv, inclusief een paar handige voorbeelden. Lees ook hoe je een sterke motivatiebrief voor een vrijwilliger schrijft.

In dit artikel vertellen we waar je precies op moet letten als je gaat solliciteren als vrijwilliger. Zo vergroot je de kans dat je wordt uitgenodigd op gesprek. 

Wat doet een vrijwilliger?

Vrijwilligers vind je overal. Bijna de helft van de Nederlanders van boven de 15 jaar doet namelijk een vorm van vrijwilligerswerk.

Bij stichtingen en goede doelen, in de zorg, bij culturele instellingen zoals de bibliotheek en het theater, maar ook bij de politie, op festivals en bij politieke partijen.

Je krijgt meestal niet voor het werk betaald of alleen een vrijwilligersvergoeding. Je zet je in als vrijwilliger omdat je het belangrijk vindt dat bepaald werk wordt uitgevoerd, of voor het voortbestaan van de organisatie.

Hoe maak je een cv voor vrijwilligerswerk?

Ga je voor het eerst een cv maken? Dan heb je zeker iets aan onze gids voor het perfecte cv.

Heb je al een cv, heb je het al lang niet bijgewerkt? Of solliciteer je voor het eerst als vrijwilliger? Lees hier hoe je je cv een goede makeover geeft.

Hieronder vertellen alles over het perfecte cv als vrijwilliger.

Werkervaring

Vaak komen er veel aanmeldingen binnen voor vrijwilligerswerk. Het helpt daarom om relevante werkervaring te benoemen. Denk daarbij goed na over vaardigheden die passen bij de specifieke functie. Voor vrijwilligerswerk wordt vaak gezocht naar de volgende zaken.

  • Zelfstandig. Organisaties hebben vaak weinig tijd om jou in te werken en zijn dus op zoek naar vrijwilligers die snel taken kunnen overnemen.
  • Samenwerken en overleggen. Laat zien dat je vaker samen met anderen gewerkt hebt.
  • Organiseren. Bijvoorbeeld omdat je leidinggevende of planner bent geweest? Vermeld de competentie organiseren bij je werkervaring en licht toe wat je precies deed.

Denk ook hieraan:

  • Je zult veel in contact staan met verschillende mensen. Aantoonbare klantvriendelijkheid, bijvoorbeeld door ervaring in de klantenservice, maakt jou de perfecte kandidaat.
  • Laat zien dat je flexibel bent door te vertellen over werk waarbij je veel afwisselende taken had. Je zult ook flexibel moeten zijn met het oog op werktijden.
  • Geduldig: jij krijgt energie van het werk en verliest niet snel je geduld.

Benoem natuurlijk ook al het vrijwilligerswerk op je cv dat je eerder hebt gedaan. Daarmee laat je zien dat je ervaring hebt en je graag inzet voor non-profit organisaties.

Opleidingen

Voor vrijwilligerswerk hoef je geen opleiding te hebben gedaan. Toch is het belangrijk om je opleidingen op je cv te benoemen. Bekijk welk deel van je genoten opleiding relevant is voor de openstaande functie. Heb je bepaalde projecten gedaan in teamverband of heb je andere zaken gedaan naast je studie? Ook zeker benoemen als je hierbij vaardigheden hebt ontwikkeld waar naar wordt gevraagd.

Benoem ook relevante stages op je cv.

Heb je relevante trainingen en cursussen gevolgd? Vermeld die ook, zeker als je opleiding niet 1-op-1 aansluit op het vrijwilligerswerk dat je wil doen.

Persoonlijk profiel

Op een cv schrijf je een persoonlijk profiel om jezelf voor te stellen en krachtig neer te zetten in een paar regels. Zeker als vrijwilliger zijn jouw persoonlijke eigenschappen heel belangrijk, dus ben jij energiek, enthousiast en geduldig? Schrijf een kort tekstje van een paar regels waarin je dat aantoont.

Lees de vacature goed door om te weten te komen wat voor iemand de organisatie zoekt. Kies drie of vier eigenschappen van jezelf en benadruk die op je cv en in je brief.

Belangrijkste vaardigheden

Met de juiste vaardigheden op je cv val je op tussen de andere sollicitanten. Maak een lijstje zodat op je cv meteen duidelijk wordt wat jij toevoegt. En natuurlijk vermeld je deze vaardigheden en competenties ook in je sollicitatiebrief, het liefst met dezelfde woorden.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden voor een vrijwilliger? We hebben de belangrijkste al benoemd onder werkervaring, maar er zijn natuurlijk veel meer woorden om jezelf te omschrijven.

Vergeet ook niet om je vaardigheden op je Linkedin profiel toe te voegen. Vraag aan je netwerk of ze die vaardigheden willen onderschrijven.

Overige zaken

Je kunt je verder onderscheiden door je hobby’s en interesses. Ben je sportief of juist creatief? Vertel het in een kort lijstje op je cv. Dat vertelt meer over jouw persoonlijkheid. En daarnaast geeft het aan dat je al andere zaken doet naast je baan (of opleiding). Dit is een belangrijke indicatie dat je verschillende werkzaamheden naast elkaar kunt doen.

Sollicitatiebrief vrijwilligerswerk

Naast een cv is ook de brief erg belangrijk. Hierin kun je namelijk goed je motivatie voor het vrijwilligerswerk benoemen. Om je te helpen, hebben we alvast een voorbeeld sollicitatiebrief vrijwilligerswerk voor je gemaakt.

Unieke cv templates
Binnen 15 minuten een perfect cv waarmee je positief opvalt. Voer je gegevens in, kies je template, download je cv en solliciteer op jouw droombaan.

Mooie cv template nodig?