Hoe maak je een sollicitatiebrief voor vrijwilligerswerk? Tips en voorbeeld

Zoek je hulp bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief voor een vrijwilliger? De perfecte sollicitatiebrief of motivatiebrief zorgt ervoor dat jij opvalt tussen alle kandidaten.

Hieronder vind je een goed en gratis voorbeeld voor een sollicitatiebrief die je kunt gebruiken voor vrijwilligerswerk.

Dit is een algemene brief. Pas het voorbeeld aan met jouw eigen kennis, ervaring en de functie waar je voor solliciteert. Heel veel succes!

Wist je dat...
...een recruiter 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Wat doet een vrijwilliger?

Bijna de helft van de Nederlanders van boven de 15 jaar doet een vorm van vrijwilligerswerk. Dat kan zijn in de zorg, bij een sportvereniging, de plaatselijke brandweer of cultuurinstelling, als hulp bij een goed doel of politieke partij.

Overal vind je vrijwilligers. Je zet je in als vrijwilliger omdat je het belangrijk vindt dat bepaald werk wordt uitgevoerd, of voor het voortbestaan van de organisatie.

Intrinsieke motivatie speelt een belangrijke rol bij vrijwilligerswerk, de redenen om als vrijwilliger aan de slag te gaan zijn zeer uiteenlopend:

 • Je wilt iets terugdoen voor de maatschappij
 • Je hebt iets meegemaakt en wil je ervaring delen met anderen
 • Je wilt graag nieuwe mensen ontmoeten
 • Vrijwilligerswerk staat goed op je cv
 • Het voelt goed om iets nuttigs te doen

Wat is belangrijk in een motivatiebrief?

Wat de functie van vrijwilliger uniek maakt in het sollicitatielandschap is dat je er niet voor betaald krijgt.

Dit betekent dat je motivatie voor de volle 100% moet komen uit iets anders dan geld verdienen.

Besteed daarom extra veel aandacht aan de volgende zaken:

 • Motivatie. Waarom wil jij graag dit vrijwilligerswerk doen? Geef duidelijk aan wat je motivatie is.
 • Beschikbaarheid. Geloof het of niet maar niet iedere organisatie is happig op vrijwilligers. Dit komt omdat vrijwilligers vaak komen en gaan wanneer zij zin en tijd hebben. En dat maakt het voor een organisatie ongelofelijk moeilijk om om te gaan met vrijwilligers met zo’n werkhouding. Het is dus belangrijk om aan te geven dat jij regelmatig en op vaste tijden beschikbaar bent.
 • Vaardigheden. Laat zien wat je vaardigheden zijn die je kunt inzetten als vrijwilliger. Over het algemeen is er weinig capaciteit beschikbaar om jou in te werken. Dus hoe meer jij zelf kunt oppakken des te beter.
 • Ervaring. Daarom is werkervaring ook zo belangrijk. Toon aan dat je eerder ervaring hebt opgedaan in het beoogde werk. Daarmee weet de lezer dat je ook minder snel zult afhaken. Je weet immers wat je te wachten staat.
 • Persoonlijkheid. Breng jouw persoonlijkheid over in je sollicitatiebrief en laat zien wat jouw toegevoegde waarde is als vrijwilliger. Vrijwilligerswerk is niet zomaar werk, je moet er wel echt de juiste persoon voor zijn.
 • Een sterke opening. Zoals bij iedere goede motivatiebrief is de openingszin van belang omdat je daarmee de lezer kunt aansporen om door te lezen.

Voorbeeld sollicitatiebrief vrijwilliger

Geachte [heer/mevrouw naam contactpersoon],

Door het recente nieuws over [relevant nieuwsbericht] ging er een knop bij mij om: ik wil mij meer gaan inzetten voor de maatschappij. Het moest bijna zo zijn dat u nu een vacature open heeft staan voor een [functie] als vrijwilliger! Door mijn werk als [vorige baan] heb ik veel ervaring met de taken en verantwoordelijkheden die u noemt. 

Meer over mij: ik ben afgestudeerd als [naam opleiding] en ben daarna meteen aan de slag gegaan als [functie] bij [bedrijf]. Daar leerde ik in de praktijk meer over [relevante vaardigheden] en wist: dit is wat ik wil doen. Nu zou ik deze vaardigheden ook graag willen inzetten om andere mensen te helpen. En dat op structurele basis zodat jullie ook echt iets hebben aan mijn hulp.

Mijn collega’s omschrijven mij als verantwoordelijk, energiek en een echt mensenmens. Ik sta altijd klaar om te helpen en organiseer graag mee aan activiteiten. In mijn vrije tijd hou ik me bezig met [relevante hobby’s]. Dit kan van pas komen in de werkzaamheden [XYX] die ik zie staan in de vacaturetekst.

Graag kom ik een keer langs op de koffie om te praten over wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Met vriendelijke groet,

[jouw naam]

Bekijk ook andere goede voorbeelden van sollicitatiebrieven.

Sollicitatiebrief schrijven: de complete gids

Wij hebben een complete gids voor de beste sollicitatiebrief gemaakt. Lees alles waar je brief aan moet voldoen om gelezen te worden en om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Cv voorbeeld vrijwilligerswerk

Ook je cv is belangrijk bij het krijgen van die felbegeerde uitnodiging. Om je te helpen hebben we tips en voorbeelden voor je opgesomd om te komen tot een perfect cv voor vrijwilligerswerk.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Maak online een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.
Kant-en-klare CV templates
Binnen 10 minuten een elegant en creatief CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

Mooie cv template nodig?