5 Tips om spreekangst te overwinnen op het werk

Spreekangst kan je belemmeren op je werk. Iedereen heeft er weleens last van, maar wanneer worden gezonde zenuwen spreekangst? Hieronder lees je alles over spreekangst of podiumvrees en hoe je er overheen komt. We geven handige tips over werken aan spreekangst, op je werk of voor een sollicitatie.

spreekangst

Wat is spreekangst?

Spreekangst is de angst om te spreken voor een groep mensen. Vaak gaat het om presentaties of toespraken geven. Daarom wordt het ook wel podiumvrees of plankenkoorts genoemd. Je bent dan bang om jezelf voor schut te zetten tegenover een groep.

Wist je dat...
...een recruiter 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Je kan ook spreekangst voelen voor een belangrijk gesprek, zoals een sollicitatie.

Voor sommige mensen gaat spreekangst om iets waar ze specifiek bang voor zijn. Bang om je te verspreken, om iets te vergeten of om te gaan blozen.

Wanneer heb je spreekangst?

Iedereen kan zenuwachtig worden bij het presenteren. Voor een groep spreken is onnatuurlijk voor de meeste mensen. Zelfs professionele artiesten en presentators ervaren spreekangst. Een beetje spanning kan geen kwaad. Sterker nog, voor de meeste mensen zorgt dit ervoor dat je beter presteert.

Je hebt echte spreekangst als er sprake is van meer dan zenuwen. De angst beperkt je dan om presentaties te geven.

De symptomen van spreekangst zijn:

  • Lang voor het spreekmoment al bang zijn
  • Nergens anders aan kunnen denken
  • Niet kunnen slapen voor een presentatie of gesprek
  • Na een presentatie nog lang bezig zijn met wat er fout ging
  • Het dwangmatig vermijden van moeten spreken voor een groep

Hoe overkom je spreekangst? 5 tips

Er zijn meerdere manieren waarop je kunt werken aan spreekangst of podiumvrees.

Dit zijn de meest voorkomende tips die je zelf kunt toepassen:

1. Ontspannen

Probeer je lichaam te ontspannen tijdens het spreken. Het belangrijkste is om te blijven ademhalen.

Let ook op je lichaamstaal: sta je te wiebelen of trek je van de zenuwen je schouders op? Probeer dan steviger te staan.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Maak online een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.

Zorg ervoor dat je je concentreert op je inhoud. Als je weet waar je het over hebt, is het makkelijker om de zenuwen te bedwingen en met vertrouwen te spreken.

2. Oefenen

Bereid je voor op een presentatie door een paar keer te oefenen. Dit kun je thuis voor de spiegel doen of samen met iemand die je vertrouwt. Zo voorkom je dat je de draad kwijtraakt tijdens het praten. Het is ook nuttig om een overzicht te maken van wat je wil zeggen. Zo kun je op koers blijven, zelfs als je nerveus wordt.

Als je het moeilijk vindt om te beginnen met spreken, haal dan diep adem en begin met iets wat je interesseert over het onderwerp. Dit zal u helpen te ontspannen en in een flow te komen.

3. Presentatietraining

Je kunt speciale presentatietrainingen volgen. Deze bestaan ook speciaal voor mensen met spreekangst.

Je gaat aan de slag met ontspanningsoefeningen en spreektechnieken.Op deze manier kun je oefenen in een veilige omgeving en krijg je feedback van de coach.

In zo’n training visualiseer je bijvoorbeeld dat je een presentatie geeft waarin alles goed gaat. Zie hoe je zelfverzekerd voor de groep staat en merk hoe mensen geïnteresseerd zijn in wat je te zeggen hebt. Voel hoe goed het voelt als het voorbij is en alles goed is gegaan.

4. Toneelspelen of zangles

Zoek buiten werk om een hobby waarbij je uit je comfort zone moet. Zo kun je eerst oefenen met een rol spelen, zodat je niet hoeft te presenteren als jezelf.

Sommige mensen zijn gewoon bang om op het werk te spreken omdat ze het niet gewoon zijn te doen. Als dit het geval is, probeer dan een hobby te vinden waarbij je uit je comfortzone moet stappen. Op die manier kun je eerst oefenen met het spelen van een rol, zodat je niet als jezelf hoeft te presenteren.

5. Logopedie

Heb je spreekangst omdat je onzeker bent over hoe je spreekt? Ben je bang om te stotteren of schaam je je voor je accent?

Daar kun je aan werken met een logopedist. Als je voelt dat je meer controle hebt over hoe je spreekt, vermindert je spreekangst.

Als je angst hebt, draait alles om jou. Je aandacht gaat niet uit naar het gesprek dat aan de gang is, maar naar jezelf. Dit maakt de kans groter dat je blokkeert of over bepaalde woorden struikelt.

Een logopedist kan je helpen je aandacht te verleggen en zelfverzekerder te worden als je een publiek toespreekt.

Spreekangst voor presentatie

Bij verschillende kantoorberoepen kun je presentaties moeten houden. Als data-analist moet je bijvoorbeeld resultaten presenteren en als marketing manager presenteer je toekomstige plannen, bijvoorbeeld door middel van een PowerPoint. Leidinggevenden geven ook vaak presentaties en toespraken.

Proberen te ontspannen en jezelf goed voorbereiden zijn de 2 belangrijkste methoden om met meer zelfvertrouwen een presentatie te geven. Als je vaak last hebt als je iets moet presenteren op je werk, kun je kijken of je via je werkgever een presentatietraining kunt volgen.

Spreekangst voor sollicitatie

Spreekangst is voor veel mensen vooral een probleem op het werk. Voor veel beroepen moet je regelmatig iets presenteren.

Ook als je het niet verwacht of als je je niet optimaal kunt voorbereiden. Spreekangst kan ook een drempel vormen om werk te vinden, omdat je te zenuwachtig wordt tijdens sollicitatiegesprekken.

Ook bij spreekangst voor een sollicitatiegesprek zijn de 2 belangrijkste tips:

Snel een CV nodig?

Gemakkelijk invullen, professionele CV templates, direct te downloaden en klaar in 10 minuten!
  • Probeer fysiek rustig te blijven
  • Bereid je zo goed mogelijk voor

Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek kan angst voor onverwachte vragen wegnemen.

Om je te helpen hebben we alvast veel voorkomende sollicitatievragen voor je opgesomd zodat je hiermee kunt oefenen.

Of vraag aan iemand die je vertrouwt om een oefengesprek. Dan kun je ook feedback vragen op je lichaamstaal.

Medicatie tegen spreekangst

Bepaalde medicatie zoals bijvoorbeeld bètablokkers zorgen ervoor dat het stresshormoon adrenaline minder goed zijn werk kan doen in je lichaam.

Dit verlaagt je hartslag en alle bijkomende fysieke uitingen zoals trillen, blozen en stotteren.

Mocht je medicijnen willen overwegen, spreek dan altijd eerst met je huisarts.

Kant-en-klare CV templates
Binnen 10 minuten een elegant en creatief CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

 

Mooie cv template nodig?